Bayat ekmekten benzin katkısı üretti

Bayat ekmekten benzin katkısı üretti
  • 08.03.2016

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu, bayat ekmekten benzin katkı maddesi üretti.

Bayat ekmekten benzin katkısı üretti

Gazi Üniversitesi Kimya Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu, evinde ekmeğin israf edilmesine dayanamadı ve bayat ekmeğin yapısındaki nişastayı glikoza, glikozu da mayalayarak benzinin katkı maddesi biyoetanole dönüştürdü.

Bayat ekmekten benzin katkısı üretti

Aynı zamanda Kadın Hareketi Derneği Genel Başkanı ve Ekmek Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Loğoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de ekmek israfının yüksek boyutlarda olduğunu savundu.

Ekmeğin buğdaydan üretilip sofraya gelene kadar bir çok zorlu işlemden geçtiğini anlatan Loğoğlu şunları söyledi:

“Yaptığımız incelemeler sonucu bayat etmek gibi atıl durumda olan bir ürünün ülke ekonomisine en çok katkı sağlayabilme yolunun, bayat etmekten biyoetanol üretmek olduğunu gördük.”Biyoetanolün doğal kaynaklardan elde edilen bir alkol olduğunu anlatan Loğoğlu bu maddenin üretim aşamalarına ilişkin şöyle konuştu:

“Biz bu çalışmayla ekmeğin yapısında olan nişastayı glikoza çeviriyoruz. Ne kadar nişastayı glikoza dönüştürebilirseniz alkole dönüştürme oranı da o kadar yüksek. Nişastanın hidrolizi kolay bir şey değil, bunun için farklı bakterilerden yararlandık. Bakteriler, nişastayı hidrolizleyen enzimleri üreten bedava işçilerimiz bizim. Bu enzimlerden yararlanarak nişastayı yüksek oranlarda glikoza hidrolizeledik, bunu da mayalayarak, alkolümüzü elde ettik.”

BAKTERİLERDEN YARARLANDI

Loğoğlu, çalışmanın başarıyla sonuçlandığını anlatarak, “Elde ettiğimiz alkol, ülkemizde resmi olarak yüzde 5 oranında benzine katılarak kullanılabilir” dedi.

Benzin içerisine katılan yüzde 5’lik alkolün sadece yarısının Türkiye’de üretilebildiğini öne süren Loğoğlu, farklı maddelerden bioetanol üretilmesinin ekonomi için kazanç olacağını bildirdi.

“YILLIK 250 MİLYON GETİRİSİ VAR”

Projeyi Loğoğlu ile birlikte yürüten GÜ Analitik Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Yalçınkaya da Türkiye’de günlük yaklaşık 100 milyon adet ekmek üretildiğini söyledi.

Yalçınkaya, “Ülkemize günlük olarak yaklaşık 456 bin ton ekmek israf ediliyor. Bu kadar ekmekten yaklaşık 150 bin litre alkol elde edilebiliyor. Bu alkolün katma değeri, yıllık mali getirisi 250 milyon lira. Bu parayla da yaklaşık 10 hastane, 60 tam donanımlı okul yapılabiliyor. Biz bu ekmeklerin çöpe gitmesi yerine, ülke ekonomisine katkı sağlaması için değerlendirdik” diye konuştu.

Etiketler: / / / / /

Dünyanın en pahalı baharatında sezon başladı! Kilosu 40 bin lira
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve ‘dünyanın en pahalı baharatı’ olarak adlandırılan safran ekiminin meşakkatli...
En Güzel Balkon Yarışması
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği Geleneksel En Güzel Balkon Yarışması’na başvurular başladı. En güzel çiçekli balkonların ödüllendirileceği yarışmaya son...
Tam kapanmada Sultangazi’de birbirinden ilginç görüntüler! Halay, uzun eşek…
İstanbul Sultangazi’de tam kapanma kurallarını ihlal edenler kamerada yansıdı. İlçede kısıtlamaya rağmen sokakta olan çocuklar ve gençler polisi görünce kaçmaya...
İçişleri Bakanlığı’ndan çalışma izin görev belgesi ile ilgili yeni genelge
İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni genelgeyle muafiyet kapsamındaki iş yerleri tarafından el yazısıyla doldurulan çalışma izin görev belgeleri 7 Mayıs...
İsmail Ergüneş Bakan Yardımcısı Oldu
Ak Parti Gaziosmanpaşa eski ilçe başkanı Av. İsmail Ergüneş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı görevine atandı. Ak Parti...
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDEN 10 BİN AİLEYE GIDA YARDIMI
Pandemi nedeniyle bu yıl sokak iftarları düzenleyemeyen Bayrampaşa Belediyesi, Ramazan’ın başladığı günden bu yana, ilçede yaşayan dar gelirli toplam 10...
Sivrisineksiz Yaz İçin İlaçlamalar Başladı
Sultangazi Belediyesi, vatandaşların rahat bir yaz sezonu geçirmesi amacıyla larva, sivrisinek ve haşere ilaçlama çalışmalarına başladı. Su birikintileri, kanalizasyonlar, dereler...
Türkiye halkına duyuru
Sokağa çıkma yasağında 17 gün de bu arada aç kalan aileler ve bireyler duyuru  Bu arada evinde aç kalanlar cezaevleri,nin...
Kastamonu Pınarbaşı ilçesinde çıkan yangın can aldı.
Kastamonu Pınabaşı Demirtaş Köyü gece saatlerinde çıkan yangında 3 ev 1 odunluk 4 büyük baş hayvan ve 1 araba kül...
Tam kapanma’ öncesi İstanbul’dan kaçış trafiği
İstanbul’da, tam kapanma önlemleri yürürlüğe girmeden şehir dışına çıkmak isteyenler yola çıktı. Anadolu Yakası’nda TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun bazı bölgelerinde trafik arttı. Yeni...
Eyüpsultan Çiçek Açıyor” sloganıyla yarışma başladı
Eyüpsultan Belediyesi, “Eyüpsultan Çiçek Açıyor” sloganıyla “En Güzel Teras ve Balkon” yarışması düzenliyor. En Güzel Teras ve En Güzel Balkon...
Taksicinin arkadaşı, kağıt gibi ezilen aracı görünce telefonu atıp ağlamaya başladı
İstanbul Gaziosmanpaşa’da TEM Otoyolu’nda su yüklü TIR’ın çarptığı taksici ağır yaralandı. Olay yerine gelen taksicinin arkadaşı taksiyi görünce telefonu atıp,...
Sultangazi Belediyesi’nden İftarlık Çorba İkramı
Sultangazi Belediyesi, dağıttığı çorbalarla Ramazan’da da vatandaşların içini ısıtıyor. 2 ayrı noktadaki İkram Çeşmesi’nden dağıtılan çorbalar her gün bin kişiye...
İsmail Kılıçarslan’ın konuk olduğu “Eyüpsultan’da Ramazan Sohbetleri”nde İnfak konuşuldu
Eyüpsultan Belediyesi, On bir Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif için düzenlediği birbirinden güzel programları, sosyal medya üzerinden vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyor....
Bayrampaşa’da kontrolden çıkan araç bariyerlere ok gibi saplandı
Bayrampaşa’da kontrolden çıkan araç bariyerlere ok gibi saplandı Bayrampaşa’da sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil bariyerlere ok gibi saplandı. Bayrampaşa’da kontrolden çıkan...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ