Bayat ekmekten benzin katkısı üretti

Bayat ekmekten benzin katkısı üretti
  • 08.03.2016

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu, bayat ekmekten benzin katkı maddesi üretti.

Bayat ekmekten benzin katkısı üretti

Gazi Üniversitesi Kimya Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu, evinde ekmeğin israf edilmesine dayanamadı ve bayat ekmeğin yapısındaki nişastayı glikoza, glikozu da mayalayarak benzinin katkı maddesi biyoetanole dönüştürdü.

Bayat ekmekten benzin katkısı üretti

Aynı zamanda Kadın Hareketi Derneği Genel Başkanı ve Ekmek Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Loğoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de ekmek israfının yüksek boyutlarda olduğunu savundu.

Ekmeğin buğdaydan üretilip sofraya gelene kadar bir çok zorlu işlemden geçtiğini anlatan Loğoğlu şunları söyledi:

“Yaptığımız incelemeler sonucu bayat etmek gibi atıl durumda olan bir ürünün ülke ekonomisine en çok katkı sağlayabilme yolunun, bayat etmekten biyoetanol üretmek olduğunu gördük.”Biyoetanolün doğal kaynaklardan elde edilen bir alkol olduğunu anlatan Loğoğlu bu maddenin üretim aşamalarına ilişkin şöyle konuştu:

“Biz bu çalışmayla ekmeğin yapısında olan nişastayı glikoza çeviriyoruz. Ne kadar nişastayı glikoza dönüştürebilirseniz alkole dönüştürme oranı da o kadar yüksek. Nişastanın hidrolizi kolay bir şey değil, bunun için farklı bakterilerden yararlandık. Bakteriler, nişastayı hidrolizleyen enzimleri üreten bedava işçilerimiz bizim. Bu enzimlerden yararlanarak nişastayı yüksek oranlarda glikoza hidrolizeledik, bunu da mayalayarak, alkolümüzü elde ettik.”

BAKTERİLERDEN YARARLANDI

Loğoğlu, çalışmanın başarıyla sonuçlandığını anlatarak, “Elde ettiğimiz alkol, ülkemizde resmi olarak yüzde 5 oranında benzine katılarak kullanılabilir” dedi.

Benzin içerisine katılan yüzde 5’lik alkolün sadece yarısının Türkiye’de üretilebildiğini öne süren Loğoğlu, farklı maddelerden bioetanol üretilmesinin ekonomi için kazanç olacağını bildirdi.

“YILLIK 250 MİLYON GETİRİSİ VAR”

Projeyi Loğoğlu ile birlikte yürüten GÜ Analitik Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Yalçınkaya da Türkiye’de günlük yaklaşık 100 milyon adet ekmek üretildiğini söyledi.

Yalçınkaya, “Ülkemize günlük olarak yaklaşık 456 bin ton ekmek israf ediliyor. Bu kadar ekmekten yaklaşık 150 bin litre alkol elde edilebiliyor. Bu alkolün katma değeri, yıllık mali getirisi 250 milyon lira. Bu parayla da yaklaşık 10 hastane, 60 tam donanımlı okul yapılabiliyor. Biz bu ekmeklerin çöpe gitmesi yerine, ülke ekonomisine katkı sağlaması için değerlendirdik” diye konuştu.

Etiketler: / / / / /

Eymen Bebek İçin Umut Gecesi.
SMA hastalığı ile mücadele eden Sakaryalı Eymen Bebek için canlı yayında destek toplanacak.Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığına yakalanan Sakaryalı Eymen...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un “İletişim Başkanlığının Üçüncü Kuruluş Yıldönümü” Dolayısıyla Yaptığı Açıklama:
Kurban Bayramının hemen ardından, 24 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak kuruluşumuzun üçüncü yılını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 24 Temmuz’un ayrıca Ayasofya-i...
BTP liderinden Lozan Mesajı
“Türk milletinin başarısı, işgalcilerin hezimeti”… Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş Lozan Barış Antlaşmasının 98. yıl dönümü nedeniyle...
24 Temmuz Basın Bayramı nı kutladı.
Gelecek Partisi Sultangazi ilçe başkanı Ramazan Altan Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Altan yayımladığı mesajda, demokrasinin gelişmesi için yapmış...
Suat Özfidan vefat etti.
Sarıgöl Mahallesi Romanlar Derneği Başkanı Suat Özfidan’ dün kalp krizi sonucu hayatını kaybetti . Sarıgöl’de Romanların önde gelen isimlerinden ve...
Sultangazi Belediyesi’nden Çocuklara Bayram Sürprizi!
Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, pandemi döneminde evlerde sıkılan çocuklara bir bayram sürprizi yaptı. Atatürk Bulvarı Ramazan Etkinlik Alanı’nda...
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Yürüyerek Irak’a gideceğimiz, Suriye’ye gideceğimiz günler yakın.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şırnak’taki bayramlaşma programında yaptığı konuşmada “Orta Doğu’nun huzuru da sorumluluğumuzdur. Hepimizin sorumluluğudur. Hiç merak etmeyin, Allah...
Tarih verildi: İstanbul’da sıcaklıklar 10 derece düşecek
Marmara ve Ege’ye yarından itibaren yağmur geliyor. İstanbul’da perşembe günü sıcaklığın 10 derece birden düşeceği ifade edildi. Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan,...
Şehitlerimiz için kurbanlar kesildi
Eyüp Sultan Camii Kurban Bayramı sabahı, bayram namazı kılmak için dünyanın dört bir yanından gelen müminlerle doldu taştı. Eyüpsultan Belediyesi...
ATİD BAŞKANI BİROL AKMAN:
“ANKARA KÜLTÜR VE SANATIN DA BAŞKENTİ OLMALI” Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Akman, pandemiyle birlikte durma...
ADALET PARTİSİ ŞIRNAK”TA KONGRESİNİ TAMAMLADI
Adalet Tüm Türkiye”de büyük hızla il ve ilçelerini kurmaya devam ediyor. Edirne,den Kars,a” büyük bir özveriyle kongrelerini tamamlamak için çaba...
Gaziosmanpaşa’da Camiler Kurban Bayramı’na Hazır
Kurban Bayramı öncesi Gaziosmanpaşa’daki tüm camilerde temizlik çalışmaları hız kazandı. İlçedeki 76 cami ve 11 mescit detaylı olarak temizlenip, dezenfekte...
ADALET PARTİSİ SAMSUNDA “ SOYLU “ SEÇİLDİ
Adalet Partisi Samsun ilinde, il kongresini yaptı. İl kongresine seçilen Selim SOYLU “ Türkiye”nin ileri gelen partisi olan Adalet partisinde...
Eyüpsultan’da 15 Temmuz Coşkusu
Terör örgütü FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain kalkışmanın 5. yıldönümünde Eyüpsultan Belediyesi’nin Eyüpsultan Meydanı’nda düzenlediği programla şehitlerimizi rahmetle andık, gazilerimize ise...
Oğuz Güven’i Kaybettik!..
Vatan partisi geçmiş dönem ilçe başkanı Oğuz Güven geçirmiş olduğu beyin kanamasının ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne kaldırılmıştı. Yoğun bakımda uzun...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ