57. ECEVİT Hükümetinin tekrar iktidar olmaları durumunda devam edecek olan uzlaşılarına / devam ediyoruz
- Bu doğal zenginliklerimizin,
- Sınırlı su kaynaklarına sahip olan ülkemizde bu kaynakların korunması,
- Tuz Gölü olmak üzere diğer hoyratça kirletilen göl ve akarsularımız korunması,
- Tüm kentlerimizde ve sınai tesislerimizde arıtma sisteminin kurulması ve bu sistem için gerekli yatırımın devlet tarafından teşvik edilmesi gerekmektedir.
- Gelişmeyi ve sanayileşmeyi tüm yurda yaymanın gereği olarak üretim ve tüketim bölgelerini birbirine bağlayacak “ Çift Hatlı ve Hız Tenleri “ ne elverişli demiryolu projeleri geliştirilecektir.
Özellikle DDY banliyö ve yolcu vagonlarının konforsuz ve çağdışı görünümü değiştirilecek.
Bunun yanında Karayolları, Deniz işletmeciliği ve tersanecilik alanları ile THY da gerekli yatırımlar yapılarak geliştirilecektir.
- Ülkemizin bulunduğu coğrafik yapısı, bölgesel kalkınma için “Sorunlar Coğrafyası “ ‘n dan kurtarıp, “ Fırsatlar Coğrafyası “’ a dönüştürülmelidir. Bu sebepten komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurup, yatırımlar için özendirici, koruyucu, çifte vergilendirmeyi önleyici anlaşmalar imzalayarak, geçmişte imzalananları hayata geçirerek ve sınır ticaretini geliştirip dış satım potansiyeline dayalı alt yapı hazırlanması sağlanacaktır..
- Bu çalışmalarla ilgili olarak ekonominin sağlıklı işlemesi için finansal piyasalardan gerekli alanlara uzun vadeli, düşük maliyetli kaynak yaratılma çalışmaları yapılacaktır.
- Yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan yurttaşımızın inançlarından dolayı tasarruflarını yasal korumaya sahip olmayan alanlarda, tamamen güvene dayalı ilişkilerle belirsiz kişi ve kuruluşlara vererek onlardan kar payı almakta iken bu güven ilişkisinin bozulmasından dolayı tasarruflarını kaybederek mağdur olmaktadırlar. Bu mağdur olmuş “ sessiz ortaklar” ın sorunlarının çözümü için gerekli çalışmalar yapılıp bunun önüne geçilecek etkin düzenlemeler yapılacaktır.
- Finans piyasasındaki yasal olmayan eksikliği gidermek ve mağduriyet yaşayan kişilerin bu piyasadaki mağduriyetlerini gidermek amacıyla “ Sigorta Kanunu” çıkartılacaktır.
- Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu gelişen şartlar gereği yeniden düzenleme yoluna gidilecektir.
- İstihdam yaratmada temel ilkelerinden birisi de genç girişimcilere kendi işletmelerini kuracak olanaklarının yaratılmasıdır. Bu sebepten her sene bütçeye Halk Bankasınca girişimcilerden gelecek projelerde kullanılmak üzere ödenek konulacaktır.
- Üreten ekonomisinde vergi oranları kesinlikle ekonomik faaliyetleri engelleyici olmayan düşük düzeylere indirilecektir.
- Esnaftan salma esasına göre vergi almaya olanak veren “ hayat standardı “ esası kaldırılacak ve vergi oranları düşürülecektir.
- Değişik nedenlerle atıl tutulan ve geçmişte konusu suç teşkil etmeyen ancak kayıt dışı faaliyetlerden oluşmuş varlıkların, hiçbir ayrım gözetmeksizin sanayi sermayesine dönüşmesi, getirilen varlıklardan istihdam yaratan her yatırımlara yönelirken ek yükümlülük getirmeyecek yasal düzenlemeler yapılacaktır.
- Yoksul köylüden çiftçi yaratan Cumhuriyet Projelerinin şuanda ki çağdaş dünyaya uyum sağlayacak ve geliştirecek, ayrıca köyde yaşayan yurttaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltecek olan “ KÖY KENT “ (Bülent Ecevit’ in hayalindeki proje) projesini hayata geçirecek yasalar çıkartılacak.
- Yoksul köylüden çiftçi yaratan ve daha sonra ise çağın gereği olarak da çiftçilikten de “ Endüstriyel Tarım İşletmeleri “ ne geçiş projeleri yaşama geçirilecek. Bu sayede de ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere ve bu sektöre bağlı kişilere istihdam sağlanacak ve aynı zamanda da “ Tarım Sigortası “ gerçekleştirilecektir.
- Köykentlerdeki hayvancılık faaliyetlerinin de geliştirilmesi için “ Organize Hayvancılık Bölgesi “ kısa adı “OHAB” modelinin alt yapısı hazırlanmış olup, bu yöredeki hayvancılık branşlarında uzmanlaşmış, kendi yemini kendi üreten ve entegre “ Küçük Orta Boy Aile Hayvancılık İşletmeleri”, “ KOHİ “ in köy-kent civar köylerinde kurulmasını sağlanacak.
- Ekonomimizi büyütmek, yaşam standardımızı geliştirmek ve ülkemizin rekabet gücünü artırmak için gerekli enerjiyi en az finansmanla, en az çevresel ve sosyal maliyetle ve sürekli olarak temin etmeye olanak sağlayacak ulusal bir enerji politikasını hayata geçirmek gerekmektedir.
- Bu sebepten, ülkemizin de coğrafik durumunun elverişli olmasından dolayı güneş, rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı artırılmalıdır. Bu yönde teknolojik yeniliklerin yükseltilmesi için bu konuda AR-GE çalışmaları devreye sokulacaktır.
- Son yıllarda enerji tüketiminde payı giderek artan doğalgaz kullanım oranı ileriki yılarda diğer enerji kaynakları gibi doğalgaz rezervleri de tükeneceğinden ülke olarak ileriye yatırım yapmak zorundayız,
Bu sebepten,
- Enerji tüketiminde linyit ve taşkömürü kaynaklarımızın ağırlıklı olarak kullanımı sağlanmalıdır.
- Jeotermal enerji kaynaklarımızın kullanımına önem verilmeli ve geliştirilmelidir.
- Enerji olarak ülkemizin doğal potansiyelini yeterince kullanmak amacıyla hidroelektrik enerji potansiyelinin özellikle Doğu Karadeniz olmak üzere diğer bölgeseller olarak doğaya fazla zarar vermeden küçük ölçekli hidroelektrik santrallerini devreye sokulmalıdır.
- Girişimcilerin veya kooperatiflerin akarsular üzerinde düşük güçlü hidroelektrik santralleri kurma girişimleri kredi, teknik yardım ve ulusal şebekeye bağlanma güvencesi verilmelidir.
- Bunun yanında ülkemizdeki güneş ve rüzgar enerjileri ile enerji saklama kapasiteleri yüksek olan tuz göllerinden gerekli araştırma ve yatırım çalışmaları yapılarak yararlanılmalıdır.
- Şu bir gerçektir ki, dünya BOR yataklarının %76 sı Türkiye’dedir. Enerji üretimi gibi yeni potansiyel kullanım alanlarına bakıldığında ülkemiz bir Bor hazinesine sahiptir. İleriki yıllarda bitmesi beklenen petrolün yerini Hidrojen yakıtı alacağından ve hidrojen yakıtının üretiminde kullanılan tek geleceğin madeni de BOR elementidir. Bu nedenle bu maden için gerekli yatırımlar yapılacaktır.
- Keza, Uranyum gibi nükleer yakıt hammaddesi olan toryumun kaynağı da ülkemizde bulunduğundan Toryum da Bor gibi geleceğin minerali olarak değerlendirilmelidir.
( yarın devam edecek )