36,5262$% 0.54
38,2776€% -0.03
46,2062£% 0.17
3.447,96%0,56
2.940,25%0,09
9.602,16%-2,09
Ahçı adayı lise öğrencileri 2 bin 700 öğrenciye yemek hazırlıyor.
Sakarya’nın Hendek ilçesinde taşımalı sistemle eğitim veren okullardaki toplam 2 bin 700 öğrencinin yemekleri, mesleki ve teknik Anadolu lisesi uygulama ana sınıfında eğitim gören kız öğrencilerin ellerinden çıkıyor. Gündüz hazırlıklara başlayan meslek lisesi öğrencileri, okullara taze ve sıcak bir şekilde yemeklerin ulaştırılması için mesai harcıyor. Hendek Yeni Mahalle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yiyecek-içecek hizmetleri bölümünde okuyan 72 öğrenciden 17’si öğretmenler ve uzman aşçılar kontrolünde taşımalı eğitim veren okullardaki 2 bin 700 öğrenci için yemek hazırlıyor. Büyük bir emek ve özenle hazırlanan yemekler, termoslarla okullara ulaştırılırken döner sermaye ile çalışan okulda yemek yapan öğrenciler aynı zamanda harçlıklarını da çıkartıyor.
Hendek Yeni Mahalle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Alim Oktar, Öğrenciler aşçılığın temel kavramlarını, işleyişini, bir yemek fabrikası nasıl işler, yemek fabrikası, mutfakta yemekler nasıl pişirilir, nasıl hazırlanır, bu üretimin tüm süreçlerini burada öğrenmiş oluyorlar. Buradan mezun olduklarında öğrenciler rahatlıkla bir restoran, bir lokanta çalıştırabilirler, bir yemek fabrikasında çalışabilirler, hiçbir zorluk çekmeden hayata hazır hale geliyorlar öğrencilerimiz. Öğrencilerimiz, okulumuzun döner sermaye işletmesi kapsamında taşımalı eğitim okullarının yemeklerini üretiyoruz. Okulda bu işletmemizde, atölyemizde öğrenciler yemeklerin hazırlığını yapıyorlar, üretiyorlar. Biz de bu yemekleri… Öğrencilerin eğitim gördüğü taşıma merkezi okullardaki yemekhanelerde öğrencilere ulaştırıyoruz dedi.
Yiyecek ve İçecek Alan Şefi Halime Aydemir, burada biz öğrencilerimizle pazartesi, salı günleri gruplar halinde gelerek yemeğin ön hazırlıklarını yapıyoruz. Yemek hazırlık aşamalarında yardımcı oluyoruz. Sebzelerin ayıklama, doğrama işlemlerini yapıyoruz. Ana sınıf öğrencilerimize hamur işleri hazırlıyoruz. Simit hazırlıyoruz, poğaça hazırlıyoruz, kek hazırlıyoruz. Menümüzdeki yerine göre hazırlıklarını yapıyoruz. Bizler okulda teorik bilgiler öğretiyoruz ve atölyemizde de üretim yapıyoruz. Ama öğrencilerimize küçük ölçülerle çalıştırıyoruz. Bu yemekhanede büyük ölçülerle sanayi tipi üretimi öğreniyor öğrencilerimiz. Yemekhane tarzı çalışmayı öğreniyor. Burada aslında hayatın, mesleğin merkezini öğrenmiş oluyorlar. Mesleği merkezinde öğrenmiş oluyorlar. Çünkü bizler 12. sınıfta öğrencilerimize yemekhanelere, kafelere staja gönderiyoruz. Burada da aslında bir nevi staja, mesleği hazırlamış oluyoruz. Öğrencilerimiz 9. sınıftan itibaren gördükleri teorik bilgileri burada uyguluyoruz dedi.
Sakarya’da Hayır Çarşısı açıldı.