36,4364$% -0.01
38,1947€% 0.06
46,1323£% 0.16
3.457,83%0,59
2.954,79%0,70
9.662,13%0,62
Hacettepe Üniversitesi ve Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği, iş birliğiyle, Arifiye İlçesi Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.
Sakaryalı arıcılara yönelik Arı yetiştiriciliği ve hastalıkları konulu eğitim verildi. Arıcılık sektörüne yeni girmiş arıcı adaylarının neler yapması gerektiği, Bal, Polen ve Propolis üretme yöntemleri, Ülkemizde bulunan arı ırkları, Arı Hastalıkları başlığı altında hastalıklar ile doğal mücadele yöntemleri, Varooa ve Dünyadan Ülkemize girmekte olan Parazitli TROPİ AKARI arı hastalığı ile mücadele ile ilgili, Bal arılarını etkileyen varroa hastalığının, Ülke arıcılığını tehdit eden hastalıklar arasında yer alan hastalık verim düşüklüğüne ve ekonomik kayıplarla ilgili olarak, Hacettepe Üniversitesi Arı ve Ürünleri Uygulama ve Araştırma Öğretim Üyesi Dünya Arı Sağlığı Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aslı Özkırım
Arıcılık ve bal üretimi konusunda yürütülen çalışmalar ile arıların ekolojik dengenin korunması ve tarımsal üretimdeki önemi konusunda sunum gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Aslı Özkırım, Sakarya’ya yıllardan beri geliyoruz. Çünkü Sakarya Ara Yetiştiricileri Birliği Başkanımız gerçekten bilimsel gelişmeleri yakından takip edip bizi arıcılarımızla buluşturuyor. Sakarya arıcıları gayet bilinçli arıcılar. Bugün de yeni bilimsel gelişmelerden bahsettik. Hiç bitmeyen bir derdimiz var Varroa. Varroa mücadelesini konuştuk çünkü sezonun başlamasına çok az kaldı. Aynı zamanda da yeni bir akar tehdidiyle karşı karşıyayız. Gürcistan’da tespit edildi. İklim değişiminin yan etkisi olarak ülkemize doğru yaklaşıyor. Bununla ilgili de arıcılarımızı bilgilendirip ne gibi önlemler alacakları konusunda eğitim verdik. Ve onları korkutup panikletmemeye çalıştık. Çünkü bu akar Asya ülkelerinde yıllardan beri var. Ama Asya ülkelerinde de hala en büyük sorun Varroa. Sadece eğitimli ve bilinçli davranırsak bir sıkıntı olmayacağı kanısındayız. Dedi.
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü ile beraber Sakarya İli Arı Yetiştiriciler Birliği ortaklaşa 16. semineri düzenlemiş olduk. Hacettepe ile zaten biz öteden beri çalışıyoruz. Çalışmalardan da memnunuz. Kendilerine de teşekkür ediyoruz. Çok güzel geçti. Çok nezih bir ortamda arıcılarımız eksiklerini gördüler. Çok dikkatle dinlediler. Hocamız da bunu vurguladı. Çok güzel geçti. Tabi bu hastalıklarla ilgili de her iki hocamız da anlattılar Arıcılarımız da dikkatle dinlediler. Tropi hastalığı ile alakalı yurt dışından sınırlarımızda olduğu görülüyor. Bununla alakalı da ülkemize gelirse… Hocamız bunların ilgili neler yapılması gerektiğiyle alakalı da arıcılarımıza önemli bilgiler aktardı. Tabii balda kalıntı olmamasıyla alakalı kullanılacak ilaçlar, tabii biz hep organik tür ilaçlar, kalıntı bırakmayan ilaçlar, öteden beri kullanıyoruz. Ballarımız tertemiz çıkıyor. Bundan alakalı hocamız yine ön bilgileri üyelerimize anlattı. Evet, arıcılar çok faydalı. Eksik bilgilerini şu anki belli bölümünü tamamlamış oldular. Ama eğitimlere devam edeceğiz dedi.
Eğitime katılan Arıcı Aslan Demir, çok güzel bir eğitim oldu. Bu zamana kadar girdiğimiz eğitim programlarının belki de en verimlisi olduğunu düşünüyorum. Varroa mücadelesi ve genel arı sağlığı konusunda çok güzel bilgilere değinildi. Bu zamana kadar duymadığımız konular da vardı bunun içerisinde. Tropi akarı ve varroa mücadelesinde yavru hasatı hem erkek arı yavrusu hem de normal işçi arı yavrusu hasatıyla alakalı ilk bilgileri aktardı hocalarımız. Bunları düşündüğümü söyleyebilirim ama uygulamayı ve burada da anlatılmış olması beni daha da çok mutlu etti. Bu konuyla alakalı cesaretlendirdi. Bundan sonraki varroa mücadelesi benim için çok kolay, yani bunu bilmiyormuşum olan da var. Düşünüp de bunu yapsam mı yapmasam mı diye düşündüklerim de burada anlatılmış olması da beni ayrıca cesaretlendirdi. Bundan sonraki varroa mücadelesi benim için çok kolay dedi.
Eğitime katılan Arıcı Şemsi Güç, şimdi bu konuda gerçekten Aslı Özkırımlı hocamızı gerçekten takdir ettiğimiz, takip ettiğimiz bir hocamız. Gerek kitaplarından gerek diğer yerdeki seminerlerde takip ettiğimiz değerli bir hocamız. Verdiği bilgilerin çok çok önemsiyoruz. Çok çok da bizler için faydalı olduğuna inanıyoruz. Sağada bunu görüyoruz deneyimlerimizden. Bildiğimizi zannettiğimiz birçok şeyi onlardan öğrendiğimiz, denediğimizde bilmediğimizin farkına varıyoruz. Gerçekten Aslı Hanım gibi diğer hocalarımız gibi değerli hocalarımıza daha çok ulaşabilsek. Bu konuda da Birlik Sakarya Arıcılar Birliği Teşkilatı’nı genel olarak da başkanım. Ben takdir ediyorum. Birçok diğer illerdeki seminerlerde gitmemizde öncülük ediyor. Oralardan da bilgiler alıyoruz. Yani bu seminerde o seminerler gibi çok faydalı bir seminer olduğunu düşünüyorum ve devamının gelmesini istiyorum dedi.
Ahçı adayı lise öğrencileri 2 bin 700 öğrenciye yemek hazırlıyor