4. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi, 28 uluslararası ve 155 yerli konuşmacı, oturum başkanı ve toplam 900 katılımcı ile Antalya’da gerçekleştirildi. Kongrede, üremeyi güçleştiren çevresel etkenlerin başında sigaranın geldiği belirtildi.
Üreme Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Bülent Gülekli, Prof. Dr. Recai Papuçcu, Prof. Dr. Turan Çetin, Prof. Dr. Timur Gürgan ve ESHRE önceki dönem başkanı Prof. Dr. Anna Veiga’nın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında kadın ve erkekte kısırlık sebepleri, tüp bebek ve yardımcı üreme teknikleri alanında yaşanan gelişmeler, sıkıntılar ve bundan sonraki süreçte yapılması gereken çalışmalar anlatıldı.
SİGARA, STRES KISIRLIK SEBEBİ
Üreme Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Erol Tavmergen, çevresel olumsuz faktörlerin giderek artan ve kirlenen dünyada gebe kalmayı olumsuz yönde etkilediği söyledi. Tavmergen, kaliteli yumurta gelişimini bozduğu, döllenmeyi güçleştirdiği, yumurta ve spermlerin genetik yapısında hasarlar meydana getirdiği için aktif ve pasif sigara içiciliğinden sakınılmasına dikkat çekti.
Prof. Erol Tavmergen şöyle dedi:
“Tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerin sigaranın yanı sıra kafein ve alkol tüketimini kesmeleri daha olumlu gebelik sonuçları alınmasına yardım edecektir. Son yıllarda yapılan çalışmalar sigara kullanımının gebelik oranlarını yüzde 50’ler seviyesinde azalttığını ortaya koymuştur.
Sigara içerisinde bulunan kotininin hücrelerde planlanmış hücre ölümünü hızlandırdığını ve bu nedenle döllenen yumurtanın yerleşme potansiyelini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca yüzde 1-2 arasında ortaya çıkan dış gebeliklerin yine sigara içerisinde bulunan kotinin adlı maddeler nedeni ile BAD geni ekspresyonunu azaldığını, bu nedenle de embriyoların tüplere yerleşme eğilimini, yani dış gebelik riskini arttığını ortaya koymuştur.
Günde 10 ve üzeri sigara içilmesi kadınların Yumurtalık damarlarında da daralmalara ve yumurtalık dokusunun beslenmesinde olumsuzluklara neden olarak kadının beklenenden 3-5 yıl daha erken infertilite ve menopoza girmesine neden olabilmektedir. Yumurtlama fonksiyonlarının menopozdan 8-10 sene öncesinde olumsuz etkilenmeye başladığını da hesaba katacak olursak bu kadınlarda infertilite ile karşılaşma olasılığı anlamlı oranda artmış olacaktır. ”
5 FİNCAN VE ÜZERİ KAHVE…
Son yıllarda yapılan çalışmaların kahve tüketiminin de gebelik oranlarını olumsuz yönde etkilediğini gösterdiğini, günde 5 fincan ve üzeri kahve tüketen kadınlarda gebelik oranlarının yüzde 50, canlı doğum oranlarının ise yüzde 40’lar düzeyinde azaldığını ortaya koyduğunu söyleyen Prof. Dr. Erol Tavmergen “Bugüne kadar yapılan çeşitli çalışmalarda kahve tüketiminin gebelik oranlarına etkisi hakkında çeşitli spekülasyonlar vardı ancak son yıllar içerisinde yayınlanan bazı çalışmalar bize günde 5 fincan ve üzeri kahve içmenin gebelik oranlarını sigara içimine yakın oranlarda azalttığını ortaya koymuştur” diye konuştu.