40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469
İkinci el araç satışında senetli-yemekli dolandırıcılık
İzmir’de yaşayan ve otomobilini internet siteleri üzerinden satışa sunan 30’u aşkın kişi aynı yöntemlerle dolandırıldıklarını ileri sürdü. Dolandırıcıların, kandırdıkları kişilerin aracını senet karşılığında alarak, ortadan kaybolduğu iddia edildi.


Hayvancılıkla uğraştıklarını söyleyen kişiler, hayvanlarının kesim sırasında olduğunu belirtip, satıcıya parayı devir işlemleri sırasında nakit teslim edeceklerini söylüyor. Satış işlemleri için notere gidildiğinde satıcı, alıcıya kesim sırası gelmediğinden bekledikleri parayı alamadıklarını, aracın bedelini gün içinde banka hesap numarasına yatırılacağını ifade edip, senet teklifinde bulunuyor. Senedin imzalanmasıyla birlikte amacına ulaşan dolandırıcılar, devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından aracını aldıkları kişileri evine kadar bırakıyor. Bir süre sonra paranın hesabına yatmadığını anlayan vatandaşlar, aracı sattıkları kişilere ulaşıyor, ancak kesimde bir sorun yaşandığı bahanesiyle bu kişiler, vatandaşları oyalamaya başlıyor.
ORGANİZE SUÇ ÇETESİ
İçine düştükleri durumu hesaba para yatmayınca fark ettiklerini belirten mağdurlardan Mahir Kılıç, “Bizimle pazarlık yapan kişi ile aracı alan kişi noterde değişiyor. Bize kendini köklü aile olarak tanıtan kişiler, noterde aracı, çobanlarının alacağını söyledi. Senedi de o kişi ile imzaladık. Senet imzaladığımız kişinin üzerine ait hiçbir şey çıkmıyor. Emniyete konu ile ilgili başvuruda da bulunsak da bu yaptıkları dolandırıcılık değil, sizi kandırmışlar cevabı alıyoruz. İzmir’de bu yöntemle dolandırılan kişilere sosyal medya üzerinden kendi çabamla ulaştım. Şu an bu şekilde mağdur edilen 30 kişiyiz. Bunlar organize bir suç çetesi ve birilerinin bu kişilere dur demesi lazım” dedi.
NOTER KAPANDI, YEMEK YİYELİM
Aracını satmak için ilan verdikten sonra çete olarak adlandırdığı kişilerin kendisine ulaştığını ifade eden Mahir Kılıç, güven sağlamak için çeşitli yöntemler uyguladıklarını dile getirerek, “Şebekede birden fazla üye var. Aracımızı satmak üzere siteye ilan koyduk. Ardından mesajla alıcı gibi telefon numaralarımız istendi. Kendilerini Menemen’de hayvancılıkla geçimini sağlayan köklü ve tanınmış bir aile olarak tanıtıyorlar. Sizi oraya davet ediyorlar ve samimi, içten karşılıyorlar. Ben aracımı 48 bin liradan satıyordum. 8 bin lirasını takdim ettiler. Noterin öğle arası kapanma saatine yakın sizi götürüyorlar. Noter kapanınca restoranları olduğunu söyleyerek, yemek yemeğe davet ediyorlar. Noterin açılma saatine yakın başka bir çete üyesi sizden evrakları ve kimliği alıyor. Bu kişi de asıl arabayı satın alacak kişi olarak tanıtılıyor. Paranın bir kısmını aldığımızdan ve vakit geçirdiğimizden ister istemez bir güven sağlıyorlar” dedi.
‘ARABAYI DEVRETTİK, SENET İMZALADIK, BİZİ EVİMİZE BIRAKTILAR’
Satış işlemleri için noterdeyken para alacaklarını söyledikleri yerde bir gecikme olacağını söyleyen şahsın kendilerinden İBAN numarası istediğini, bu sırada devir işlemlerinin tamamladığını dile getiren Mahir Kılıç yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Noterde imza aşamasında ilk başta bizi karşılayan temiz giyimli Mesut B. de telefonla konuştuktan sonra hayvanlarını kesim için sıraya aldıklarını, biz devir işlemlerini yaparken hayvanların kesim ücretini alıp, parayı ödeyeceklerini söylüyorlar. Devri yaptıktan 10 dakika sonra Mesut. B. isimli dolandırıcı hayvanları henüz kesime almadıklarını, sırada olduklarını söyleyerek, İBAN numarası istiyor ve sözde muhasebeciyi arayıp, verdiğimiz hesaba kalan parayı yatırması için talimat veriyor. Ya kendi arabasıyla ya da ticari taksi tutup, sizi adresinize kadar bırakıyorlar. Sizin araç sattığınız anda sattığınız kişiden başkasına, ertesi gün ondan da başkasına satılıyor ve araç el değiştiriyor. Yasal olarak şikayet etseniz, elinizdeki senetle gitseniz bile emniyet bize bu adamların bizi dolandırmadığını, kandırdığını söylüyor.”
‘BU ŞEKİLDE ARABASI ALINAN YÜZLERCE MAĞDUR VAR”
Yaşanan olaydan sonra sosyal medya üzerinden bir mücadele başlattığını söyleyen Kılıç, “Şu ana kadar ulaştığımız 30 mağdur var. Yaptığımız araştırmalar neticesinde ulaşamadığımız yüzlerce mağdur var. Çok organize çalışan bir şebeke tarafından dolandırılan mağdurlarız. Çanakkale’de bile aynı çete tarafından dolandırıldığını, kendilerinin tehdit edildiğini, korkup, evlerinden taşınmak zorunda olduklarını söylediler. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Prosedürüne uygun dolandırıcılık yapıyorlar. Birbirini tanımayan onlarca mağdur olarak bir araya geldik ve aynı isimleri zikrediyoruz. Bizler dişinden, tırnağımızdan artırarak, biriktirmek üzere aldığımız araçlarımızı satmak zorunda kaldık. Oğlunu evlendirmek, banka borcunu ödemek için aracını satan var. Biz hem arabalarımızı hem paramızı hem de itibarımızı kaybettik” ifadelerini kullandı.
‘OĞLUM O PARAYLA EVLENECEKTİ’
Oğlu İsmail Saki’nin de aynı çete tarafından dolandırıldığını dile getiren anne Reyhan Saki (42), “Oğlumu dolandırdılar. Arabasını elinden almışlar. 5 bin lira kapora vermişler gerisini senet yaptırmış. Oğlum geldi. Bir hacı dayı tanıdığını, arabayı ona sattığını, kendisine poşu hediye edeceğini, düğününe geleceğini, keçi keseceğini söyledi. Dolandırıldığını anladım. Bana inanmadı. ‘Senin, için fesat’ dedi. İsmi Cafer Sadık B. hepimizi kandıran İdris D. Biz de arabasını satacaktık. O parayla oğlum evlenecekti, düğün yapacaktık. Oğlum üzüntüden saçlarını yoldu. Bize de senet verdiler. Adamın üzerine hiçbir şey yok. Araştırdık 6 tane sabıka kaydı, dolandırıcılıktan sayısız vukuatı var. Her aradığımızda farklı bir bahane öne sürdü. Kızı beni tehdit etti, aramayın savcılığa vereceğiz dediler. Şikayet üzerine bu dolandırıcılık değil kandırmaca dediler” ifadelerini kullandı.
‘NOTERDE BORÇLARIMIZ ÖDENMİŞ’
Yaşanan olayın Menemen 4’üncü Noter’de gerçekleştiğini dile getiren ve dolandırıldığını ifade eden Ayça Kılıç (32), Menemen 4’üncü Noter Başkatibi Melek Z.’nin şahsi kredi kartı ile işlemlerin tamamlanması için arabanın üstüne olan borçları ödediğini ve yapılan şikayetler üzerine Melek Z.’nin görevden alındığını ileri sürerek, “Melek Z. kendi şahsi kredi kartından trafik cezamızı ve vergi borcumuzu bilgimiz dışında ödüyor. Aracı alacağı söylenen Olgay K. ile imza atmaya gelince Melek Z. paranın tamamını alıp almadığımızı sordu. Almadığımızı söyledik. ‘Kendi aranızda halledin’ dedi. Melek Z.’nin borcumuzu ödediğine dair belgeler var. Notere şikayette bulunduk. En sonunda görevden alındığı söylendi. Bizim ısrarımız üzerine borçları ödediğini iddia etti ama böyle bir şey yok. Kamera kayıtları incelendiğinde ortaya çıkacaktır” dedi.
‘BAŞKALARININ DA CANI YANMASIN’
45 bin lira daha alacağı olduğunu dile getiren mağdurlardan Mehmet Şimşek (38) ise “Biz bu olaylardan sonra aynı mağduriyeti yaşadık. 4’üncü Noter’deki olay ortaya çıktığı için Aliağa’ya götürdüler. İşlemi orada yaptılar. Bir iki pazarlık yapıyor, aracı farklı kişi üzerine alıyor. Ödemeyi başka kişi yapıyor. 45 bin lira zararım var. İlk başta 12 bin lira verdiler. Biz 30 kişiye yakınız ama çok daha fazla insan olduğunu düşünüyoruz. Yine ortak isimler dolandırdı. Bu kişilere artık birilerinin dur demesi gerekiyor. Çok fazla kişinin canını yaktılar. Ödemeyeceğiz de diyorlar. Oyalıyorlar” diye konuştu. (DHA)

Coronavirus nightmare in the world and Europe will be in winter 2021.1 deaths from 3 months of the month. Every day you will find 500 in different countries

5. ESENLER GENÇLİK GÜNLERİ BAŞLIYOR

ŞİLE’DE 146.547 FİDE DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ..

Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Başkanı Ömür Gedik’ten Hayırlı Olsun Ziyareti

Esnaf İçin Güç Birliği Çalışmaları Kapsamında UEB’den Net Mesaj

Hataylı mobilyacılardan Azerbaycan atağı

Şanlıurfa’da Lisede Kanlı Saldırı: 16 Yaralı, Saldırgan İntihar Etti!

Son Dakika Kabine Değişikliği: Yeni İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Adalet Bakanı Akın Gürlek Göreve Başladı

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

İl Başkanı Abdullah Özdemir: CHP kirlenmiş bir parti hâline getirildi

”Türkiye’deki enflasyon, uzun yıllardır sürdürülen sistematik bir fakirleştirme politikasının sonucudur”

Bağımsız Türkiye Partisi’nden birleşik, bütünleşik muhalefet çağrısı

İl Başkanı Abdullah Özdemir: CHP kirlenmiş bir parti hâline getirildi

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı
Gaziosmanpaşa’da İHH’dan Önemli Afet Bilinci Semineri

Dünya Ev Tekstili Sektörü HOMETEX’te Buluştu

Hataylı mobilyacılardan Azerbaycan atağı

Hac Ön Kayıt ve Kayıt Yenileme İşlemleri Başladı!

Gaziosmanpaşa’da “Ortak Akıl Güçlü Şehir Çalıştayı” Düzenlendi

Gaziosmanpaşa’da 19 Mayıs Coşkusu Dorukta!

İstanbul’a Yeni İlçe Geliyor İddiası: İlçe Sayısı 40’a Çıkıyor!

Arnavutköy’de Kariyer İçin Engel Yok: Engelleri Değil İstihdamı

Arnavutköy Belediyesi’nden Hadımköy’e Hizmet Yağmuru: Kültür Merkezi, Nikah Sarayı ve Yeni Yaşam Alanları Hizmete Açıldı

Gaziosmanpaşa’da Sağlık Hizmetleri: Hangi Hastaneler ve Klinikler Var?

Sakarya’da esnaf ve vatandaşla buluştu

AK Parti İstanbul Milletvekilleri vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor

Gaziosmanpaşa’da Şehitler Anısına Duygusal Buluşma: Erzurumlular Derneğinden Güzel Dayanışma

Gaziosmanpaşa’da Akif Ruhu: Fahreddin Paşa Anadolu Lisesi’nde Muhteşem Program!

Bahçeli’den Terörsüz Türkiye İçin Kritik Çağrı: Yeni Yol Haritası Şart!

Tekirdağ Çorlu’da Acı Haber: Silahlı Kavgaya Müdahale Eden 2 Polisimiz Şehit Oldu

Kağıthane’de İş İnsanı Ailesine Silahlı Saldırı: Kayınvalide Evine Kurşun Yağdı, Son Anda Kurtuldu!

Sultangazili Kadınlardan “Zamana İz Bırakan Eserler” Sergisi

Eyüpsultan’da 19 Mayıs Coşkusu Gençlik Yürüyüşüyle Başladı

ŞEHRİN EN RENKLİ ETKİNLİĞİ: “SOKAK STİLİ GRAFFİTİ FESTİVALİ”, GAZİOSMANPAŞA’DA GERÇEKLEŞTİ

AK Parti İstanbul’dan muhtarlık vurgusu.

İstanbul Emniyeti’nde Geniş Çaplı Atama Kararları! Vali Davut Gül İmzaladı.

İstanbul Emniyeti’nde Kritik Atamalar: İBB Soruşturmasını Yürüten Mali Şube Müdürü Değişti

Eyüpsultan İlçe Emniyet Müdürü Şinasi Yüzbaşıoğlu oldu. Çağlayan Kurt Mali Şube Müdürü Oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.