40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469

Güneş doğarken VUCA dünyasında; Hande Hanım ve Ahmet Bey işe, Berkecan okula gitmek için uyanır. Vakit bir an önce yola çıkıp o büyük kalabalığa karışma vaktidir. Arabalarına binerler ve yüzlercesinin içinden karınca misali yol alır giderler. Biraz şanslılarsa iş yerleri ve okul birbirine çok yakındır, değilse de böyle olması için ellerinden geleni yaparlar. Onların sistemli olduğu düşünülen hayatları vardır. İşe gidiş geliş saatleri, ne kadar sürede ne yapacakları bellidir. En azından öyle olduğu düşünülür. Gün boyu 4 farklı dersi, 6 saat boyunca dinler Berkecan. Hande Hanım ve Ahmet Bey günde 10 farklı raporu inceler, 2 toplantı yapar, 20 imza atar, 40 mail gönderir, sıklıkla Berkecan’ı düşünürler.
Bunlar hepimizin hayatından küçük alıntılardan oluşmaktadır. Bahsi geçen VUCA dünyası, içerisinde yaşamakta olduğumuz dünyanın ta kendisi. Küçüklükten beri bilgi yüklemelerinin yapıldığı, gün içerisinde yüzlerce insana maruz kalınan, onlarca raporun/mailin elimizden geçtiği, insanların neye yatırım yapacağını şaşırdığı yeni dünya düzeni. VUCA kavramı “Volatility”, “Uncertainty”, “Complexity”, “Ambiguity” kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor. Çok hızlı değişen, kayganlık(Volatile), neredeyse emin olduğunuz durumlarda bile sizi şaşırtabilecek sonuçlar doğurabilen, kesinlikten uzak bilinmezlik (Uncertain), karar verirken dünyanın öbür ucundaki bir olayı bile göz önünde bulundurmanız gerekebilen karmaşıklık (Complex), birçok seçeneğe sahip olduğunuz ve her seçeneğin farklı sonuçları beraberinde getirdiği,belirsizlik (Ambiguous) bir dünyadan bahsediyoruz.
Nobel ödüllü fizikçi Max Planck’e göre nesnelere ve olaylara bakış açımızı değiştirdiğimizde onların bizim için ifade ettiği anlam da değişmeye başlar. Böyle bir dünyada kendimizi kaybetmemek için çevremizdeki bu değişimi kabul ederek olaylara bakışımızı yenilemeli ve yeni dünya düzenine uyum sağlamalıyız. O nedenle, yeni dünya düzenindeki belirsizlik ve değişkenlik ve kompleks durumlara çözüm getirecek yetkinliklere ve adaptasyon becerisine sahip olarak kazanabiliriz.
Dünyanın bu yönde değişiminin başlıca sebeplerinden biriküreselleşmedir.
Ülke siyasi ve ekonomik bağlarının artması, işlerin karmaşıklaşması, MR. Brown’ın dişindeki sızı nedeniyle o gün bankaya yapacağı yüklü bir yatırımı geri çekmesi, Hayriye teyzenin kızının düğününde ne takacağını etkileyecek duruma gelmiştir.
Küreselleşmenin diğer bir bakımdan etkisini internet ile hissederiz. İnternet ortamındaki milyarlarca paylaşımı ve bunların her an birileri tarafından değişip güncellenebileceğini düşünün. Bu bilgilerin gerçekten bir kâğıt üstüne döküldüğünü ve sürekli birilerinin bu kâğıt yığınlarının içinde bir şeyleri değiştirdiğini getirin gözünüzün önüne. Tıpkı birileri hafızınıza bir şeyler yazıp çizip sonra onları silip yenilerini yazıyormuş gibi.
Bu yazımda VUCA’yı anlatmaya çalıştım. VUCA dünyası ile ilgili yazacağım diğer yazımda bizim için asıl önemli soruya, öğrenmeyi nasıl etkilediğine yer vereceğim.

OSMANLI’DA ERKEK EŞCİNSELLİĞİ
166 YILLIK TARİHİ ŞİLE DENİZ FENERİNİN “ŞİLE BEZİ SATIŞ OFİSİ” OLARAK KULLANILIYOR OLMASI İLÇEDE ŞAŞKINLIK YARATTI!..

Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özdil: 5.000 m²’lik Taşınmazlar Geri Alındı..

Moda Tasarımcısı Erol Albayrak “Moira by Urfa” Koleksiyonuyla Muhteşem Defileye İmza Attı..

Şile Belediye Meclisi Ekim Ayı İlk Oturumunda Borçlar ve Şile Bezi Festivali Tartışıldı

Down sendromlu sanatçı Madaslı’nın ‘Masumiyetin Kırmızısı’ serigisi Tekirdağ’da

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KARİYER GELİŞİMİ EĞİTİMİ UZAY TEKNOLOJİSİYLE AKTARILACAK

Türkiye ile Bulgaristan Maçında Heyecan: 2026 Dünya Kupası Kritik Deplasman

ATEŞ TESİSAT KANAL GÖRÜNTÜLEME

BTP’nin 9. Olağan Kongresi şölen havasında geçti Hüseyin Baş: Bağımsız Türkiye salonlara sığmıyor “İstikbal biziz, biz geleceğiz” “Türkiye’nin terörsüz olması için demokrasisiz olması gerekiyormuş” “Vatandaşlık maaşını ilk 2004 yılında Prof. Dr. Haydar…

BTP 9. Olağan Büyük Kongresini 7 Aralık Pazar Günü Yapacak

Ekonomide Gerçek Dönüşüm Şarttır”

MEHMET BEKHAN: MİLLETİN İRADESİYLE YENİDEN İNŞA EDİLECEK BİR SİYASET DÖNEMİ BAŞLIYOR

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı