34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde yayılma olasılığı konusunda endişelerini dile getirerek, konuyu görüşmek üzere Acil Durum Komitesi’ni topladı.
Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 10 yıldan uzun süredir bildirilen M çiçeği vakalarının sayısının her geçen yıl arttığını vurguladı. 2023 yılında bu artışın daha da belirginleştiğini belirterek, bu yıl Afrika ülkelerinden bildirilen vaka sayısının geçen yılki toplam sayıyı aşarak 14 bini geçtiğini ve 524 ölümün kaydedildiğini söyledi.
Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve cinsel yolla bulaşan “1b türü” virüsünün hızlı yayılımı ve komşu ülkelere sıçraması büyük bir endişe yaratıyor. Ghebreyesus, Acil Durum Komitesi’ni toplama kararını bu durumu göz önünde bulundurarak aldığını belirtti.
Temmuz ayında, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin komşuları olan Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da M çiçeği vakaları bildirildığını ve bu vakaların çoğunluğunun 1b türüne ait olduğunu vurguladı.
Ghebreyesus, farklı ülkelerde farklı bulaşma yolları ve farklı risk düzeyleriyle karşı karşıya olduklarına dikkat çekerek, salgının tek bir türle sınırlı olmadığını vurguladı. DSÖ uzmanlarının konuya ilişkin daha detaylı teknik bilgiler sunacağını sözlerine ekledi.
Salgının nedenlerini anlamak ve kontrol altına almak için etkilenen ülke hükümetleriyle, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) ile sivil toplum kuruluşları ve diğer ortaklarla işbirliği içinde çalıştıklarını vurguladı.
Ghebreyesus, gözetim, hazırlık ve müdahale faaliyetlerini desteklemek amacıyla 15 milyon dolarlık bir bölgesel müdahale planı geliştirdiklerini duyurdu.
DSÖ uzmanlarının iki aşıyı önerdiğini belirten Ghebreyesus, bu aşıların DSÖ tarafından listelenen ulusal düzenleyici kurumların yanı sıra Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkeler tarafından onaylandığını belirtti.
Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği (mpox) virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etmişti.
M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Enfekte olmuş bireylerin vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar, havlular ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları görülebiliyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir çoğunluğu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini “mpox” olarak değiştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM Güvenlik Konseyi açıklaması