DOLAR

34,2515$% 0.02

EURO

37,6403% 0

STERLİN

44,8740£% -0.35

GRAM ALTIN

2.915,19%-0,20

ONS

2.645,46%-0,29

BİST100

9.031,64%-0,85

a

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu’nun 2024 Yılı 20. Toplantısı gerçekleştirildi

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu 20. toplantısı yapıldı.

ANKARA-BHA

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, düzenli bir toplantı gerçekleştirerek, resmi ilan ve reklam yayıncılığı ile ilgili önemli konuları ele aldı. Toplantıda, süreli yayınlar için isim ve alan adı değişikliği talepleri, basın çalışanlarına faizsiz borç para talepleri ve diğer idari konular görüşülerek kararlar alındı.

195 Sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun, 31 Mart 2023 tarihine kadar geçerli olan Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği ve Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliğine Dair Kararlar doğrultusunda, 158 süreli yayınla ilgili 174 dosya incelendi.

  • Kurum aracılığı olmaksızın reklam yayımlayan süreli yayınlar için 7 dosya incelendi ve her bir dosya için 5 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Kurum aracılığı olmaksızın reklam yayımlayan ve mevzuatın diğer maddelerine ilişkin ihlalleri bulunan süreli yayınlar için 5 dosya incelendi ve her bir dosya için 5 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Kadro şartlarını ihlal eden süreli yayınlar için 4 dosya incelendi ve her bir dosya için 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Kadro Bildirim zorunluluğunu ihlal eden süreli yayınlar için 3 dosya incelendi ve her bir dosya için 1 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • İçerik şartlarını ihlal eden süreli yayınlar için 2 dosya incelendi ve her bir dosya için 1 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • İlanları yayımlamayan, geç yayımlayan veya eksik yayımlayan süreli yayınlar için 32 dosya incelendi ve her bir dosya için 7 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Mahreç Kullanımı şartlarını ihlal eden süreli yayınlar için 11 dosya incelendi ve her bir dosya için 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • İşyeri Zorunluluğu şartlarını ihlal eden bir süreli yayın için incelenen dosya ile ilgili olarak 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Teslim Yükümlülüğü şartlarını ihlal eden süreli yayınlar için 3 dosya incelendi ve her bir dosya için 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Künye şartlarını ihlal eden gazeteler için 2 dosya incelendi ve her bir dosya için 1 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Defter Tutma şartlarını ihlal eden süreli yayınlar için 4 dosya incelendi ve her bir dosya için 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Dağıtım Esasları şartlarını ihlal eden bir süreli yayın için incelenen dosya ile ilgili olarak 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Asgari Fiili Satış şartlarını ihlal eden süreli yayınlar için 16 dosya incelendi ve her bir dosya için 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’ndeki Dizgi, Tertip ve Baskı Esasları şartlarını ihlal eden bir süreli yayın için incelenen dosya ile ilgili olarak 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’ndeki Defter Tutma şartlarını ihlal eden bir süreli yayın için incelenen dosya ile ilgili olarak 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Künye şartlarını ihlal eden bir internet haber sitesi için incelenen dosya ile ilgili olarak 1 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Asgari Haber Sayısı şartlarını ihlal eden bir internet haber sitesi için incelenen dosya ile ilgili olarak 1 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Resmi ilanların gösterimi ile alakalı ihlali bulunan bir internet haber sitesi için incelenen dosya ile ilgili olarak 1 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.
  • Arşivi ibraz edemeyen süreli yayın için incelenen dosya ile ilgili olarak 1 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.

195 sayılı Kanun’un 49. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, yukarıda belirtilen sürelerle resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verildi.

Yönetim Kurulu ayrıca, Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği ve Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin birden çok maddesine ilişkin ihlali bulunan süreli yayınlar hakkında 67 dosyayı görüşerek her bir dosya ile ilgili olarak 3 günlük bir resmi ilan ve reklam kesme cezası uygulanmasına karar verdi.

158 süreli yayın arasında, Genel Müdürlük Kararlarının yeniden değerlendirilmesi sonucunda bazı süreli yayınlar için uygulanacak mahsup tutarlarının revize edilmesine karar verildi.

Asgari Ziyaretçi Trafik şartına ilişkin ihlalleri bulunan süreli yayınlar hakkında incelenen 3 dosya ile ilgili olarak müeyyide uygulanmasına gerek görülmedi.

Süreli yayınların Genel Müdürlük Kararlarına yaptıkları itirazların değerlendirilmesi sonucunda;

Bir süreli yayının ‘Dağıtım’ ek göstergesine ve bir süreli yayının da ‘Satış’ ek göstergesine ilişkin itirazları Yönetim Kurulu tarafından reddedildi.

Bir süreli yayının resmi ilan yayımlama hakkı kazanamaması sebebiyle yaptığı itiraz ve Teslim Yükümlülüğünü ihlal etmelerinden dolayı resmi ilan yayımlama hakları sona eren 4 süreli yayının itirazları da reddedildi.

Süreli yayınların isim ve alan adı değişikliği talepleri de toplantıda görüşülerek kararlar alındı. Denizli’de yayımlanan 1 gazetenin isim değişikliği talebi ve Ankara, İstanbul, Tekirdağ ve Çorum’daki birer internet haber sitesinin alan adı değişikliği talepleri onaylandı.

Basın İlan Kurumu, basının desteklenmesine yönelik faaliyetleri kapsamında, 195 sayılı Kanun, Basın İlan Kurumu Yönetmeliği ve 219 sayılı Borç Para ve Yardımlara Dair Genel Kurul Kararının ilgili hükümleri uyarınca basında fikren ve bedenen çalışanlara faizsiz borç para vermekte ve yardıma muhtaç basın mensupları ile vefat edenlerin ihtiyaç sahibi ailelerine maddi yardımlar yapmaktadır.

Bu kapsamda, resmî ilan yayımlama hakkını haiz süreli yayınlarda fikren veya bedenen çalışan 25 kişinin borç talepleri kabul edildi ve her birine 12.000 Türk Lirası olmak üzere faizsiz ve 12 ay geri ödemeli toplam 300.000 Türk Lirası borç para yardımı yapılmasına karar verildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SPORA VE SPORCUYA TAM DESTEK

HIZLI YORUM YAP