DOLAR

34,2647$% 0.04

EURO

37,6204% -0.05

STERLİN

44,8510£% -0.39

GRAM ALTIN

2.911,11%-0,35

ONS

2.642,61%-0,40

BİST100

9.031,64%-0,85

a

Halil Bakırcı’nın İsrail Büyükelçisine tepkisiyle hatırlanan Rize’de 'açılış' krizi

Rize’de, ABD’li hazır yemek zinciri Burger King şubesinin açılış töreni ve sonrasında yaşanan tartışmalar sürüyor. İsrail karşıtlığının en sert gösterildiği Rize, 2009 yılında dönemin Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın İsrailli Büyükelçi’ye haddini bildirdiği diyalog ile Dünya kamuoyunun gündemine gelmişti.

Rize’de Burger King Açılışı ve İsrail Büyükelçisi’ne Yönelik Tepkiler Tartışmayı Ateşledi

RİZE / BHA

Rize’de ABD’li fast food devi Burger King’in şubesi açılırken yaşanan olaylar, geçmişte yaşanan bir olayın yeniden gündeme gelmesine ve tartışmaların alevlenmesine neden oldu. Açılış sırasında işletmeyi protesto eden birine yönelik saldırı, kamuoyunun dikkatini çekti. Ancak Rize, 2009 yılında İsrail’e yönelik sert tepkilerle dikkat çekmiş bir kentti.

Rize, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını en sert şekilde eleştiren kentler arasında yer alıyordu. 2009 yılında, dönemin Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Gaby Levy’nin kente ziyaretini kabul etmişti.

Görüşmede, Büyükelçi Levy, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları için “Roketlerle tahrik ediliyoruz ve kendimizi savunuyoruz” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ancak Bakırcı, bu açıklamaya sert bir dille karşılık vermiş, “Rize halkı da kendini savunurdu ama çocukları katlederek değil” diyerek İsrailli Büyükelçi’nin açıklamalarını reddetmişti.

Bakırcı, görüşmede şu sözleri kullanmıştı:

“İsrail’in yayılmacı ve işgalci politikaları devam ettiği sürece Türk halkının İsrail’e bakış açısı değişmeyecektir. İsrail’in dünyaya ve komşularına karşı tavrını değiştirmesi gerekiyor. Yerel yönetici olarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik tutumlarından dolayı, buradaki gezginlerin başına istenmeyen olaylar gelmesinden endişe ediyorum ve bu konuda azami dikkat gösteriyorum.”

Büyükelçi Levy, Bakırcı’nın sözlerini tercümandan dinledikten sonra bir süre sessiz kalmış, ardından 5 dakika süren görüşme basına kapatılmıştı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İstanbul'da 2 kız çocuğunu taciz eden şüpheli tutuklandı

HIZLI YORUM YAP