ABD'de İran Devrim Muhafızları'na suikast planı iddianamesi hazırlandı

ABD'de federal savcılar, İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu Tuğgeneral Ruhollah Bazghandi ve üç diğer şüpheliyi, New York'ta yaşayan İranlı muhalif gazeteci Masih Alinejad'ı öldürmeyi planlamakla suçladı. İddianame, New York'taki federal mahkemeye sunuldu.

ANKARA-BHA

İddianameye göre, Tuğgeneral Gholamreza Bazghandi ve diğer üç şüpheli, iki yıl önce gazeteci Masih Alinejad'ı öldürmek için Doğu Avrupa'dan bir suç örgütüyle işbirliği yapmışlar. Suçlamalara göre, şüpheliler Alinejad'a suikast düzenlemek için kiralık katil tutmuş, kara para aklamış ve İran'a uygulanan uluslararası yaptırımları ihlal etmek için komplo kurmuşlar. Bazghandi, tüm suçlamalardan suçlu bulunması durumunda 60 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

Alinejad'ın 15 Temmuz 2021'de İranlı istihbarat ajanları tarafından kaçırılmaya çalışıldığı iddia edilmişti. Şüphelilerin Alinejad'ı İran'a kaçırmak için Brooklyn'deki bir sahil mahallesinden Venezuela'ya askeri bir sürat teknesi ile götürmeyi planladıkları iddia ediliyordu. İran Dışişleri Bakanlığı, o tarihteki suçlamaları "temelsiz ve saçma" olarak reddetmişti. ABD, Ekim 2017'den bu yana İran Devrim Muhafızlarını "küresel bir terörist grup" olarak tanımlıyor.