34,6143$% -0.1
36,5902€% -0.05
44,0650£% 0.28
2.934,26%-0,06
2.637,50%0,04
9.640,08%0,00
ANKARA-BHA
Dünya genelinde üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor. Bu israfın büyük bir kısmı, oteller ve restoranlar gibi toplu tüketim alanlarından kaynaklanıyor. İstatistikler, toplu tüketim alanlarından kaynaklanan gıda israfının oranının %40’a ulaştığını gösteriyor. Dünya nüfusunun dokuz kişiden birinin açlıkla mücadele ettiği bir dönemde, israf edilen gıdanın üçte birinin bu insanları doyurmaya yetecek miktarda olması dikkat çekici bir gerçek.
Türkiye’de ise her yıl 18 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor. Bu endişe verici durumu tersine çevirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteğiyle “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” projesini başlattı. Proje, gıda israfı konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Ayrıca, otel ve restoranlarda çöpe atılan gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesini sağlamak için yönetmelik değişiklikleri yapıldı. Bu sayede hem gıda israfı azaltılıyor hem de değerli bir kaynağın israfı engellenerek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlanıyor.
Azerbaycan – Irak Türkmenleri: Tarihi ve Edebi İlişkiler etkinliği düzenlendi