Akaryakıt Alımlarında Çip Dönemi Başlıyor
Benzin, motorin, otogaz alımında yeni dönem başlıyor.
BHA
2025 yılının başından itibaren yürürlüğe girecek yeni bir sistemle, akaryakıt alımlarında plaka bilgisi otomatik olarak kaydedilecek.
ÇİP SİSTEMİNİN ÇALIŞMA PRENSİBİ
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş, milliyet gazetesine yaptığı açıklamada sistemin işleyişini ayrıntılarıyla anlattı. Aktaş'a göre, akaryakıt alırken plaka bilgisi manuel olarak girilmeyecek; sistem, yakıt pompası araca bağlandığı anda plakayı otomatik olarak algılayacak.
ARAÇLARA ÇİP TAKIMI
Sistem, araçların yakıt deposu dolum ağzına ve yakıt pompasına takılacak iki çipin iletişimi üzerine kurulu. Bu çipler, yakıt miktarını ve hangi araca ait olduğunu otomatik olarak kaydediyor. Şu anki fiyatlandırmaya göre, araçlara takılacak çipin maliyeti 1810 TL + KDV olup, gelecekte fiyat artışları bekleniyor.
AKARYAKIT İSTASYONLARININ MALİYETİ
Sistemin akaryakıt istasyonlarına maliyeti, pompa başına yaklaşık 210 bin TL olarak tahmin ediliyor. Bir istasyonun bu sistemi kurması için 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında bir yatırım yapması gerekiyor. Tüm istasyonlar için toplam yatırımın 11,5 milyar TL'yi bulacağı öngörülüyor. 23 milyon araç ve 12 bin 458 istasyonun tüm pompalarına çip takılması durumunda toplam maliyet 84 milyar TL'yi aşacak. Araçlara çip takımı işlemi için yetkili servisler belirlendi ve bu hizmet hem mobil hem de sabit istasyonlarda sunulacak. Darphane'ye ödeme yapan araçlar, bu yetkili servisler aracılığıyla işlemlerini tamamlayacak.
ÇİP TAKIM ZAMANI
21 Eylül 2024 tarihli ve 32669 sayılı UTTS Tebliğinde yapılan genişletmeyle, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt edilecek tüm araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırılması zorunlu hale getirildi.
```