Almanya, Rus gazına bağımlı olmaktan kurtuluyor

24 Eylül’de Almanya'nın Hamburg şehrinde Rüzgâr Enerjisi Teknolojileri Fuarı “Wind Energy 2024“ çeşitli oturumlarla ve konferanslarla devam ediyor.

ALMANYA-BHA

Federal Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, WindEnergy Hamburg 2024 fuarının açılış törenine katılamamasına rağmen, enerjiye ilişkin bir sunumla etkinliğe canlı bağlantı kurdu. Hamburg Ekonomi ve İnovasyon Senatörü Dr. Melanie Leonhard ise fuarın önemine dikkat çekerek, 1.600'den fazla katılımcı şirket ve 200'den fazla konferans alanıyla WindEnergy Hamburg'un enerji sektörünün nabzını tutan önemli bir platform olduğunu belirtti.

Rüzgar enerjisi şu anda Avrupa'daki elektrik talebinin yüzde 20'sini karşılamakta olup, bu oran 2030 yılına kadar yüzde 35'e, 2050 yılına kadar ise yüzde 50'nin üzerine çıkması hedefleniyor. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Devlet Sekreteri Philipp Nimmermann, Almanya'nın rüzgar enerjisi alanında öncü bir rol oynadığını ve bu alanda önemli bir büyüme kaydettiğini vurguladı. Landwind Group CEO'su ve Alman Rüzgar Enerjisi Birliği (BWE) Başkanı Bärbel Heidebroek, artan lisans ve ihalelerin sektörün potansiyelini gösterdiğini ancak daha fazla gelişme potansiyeli olduğunu belirtti. Letonya, LNG depolama tesisleri ve yenilenebilir enerjiler sayesinde Rus gazından bağımsızlığını sağlamış durumda ve 2030 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi hedefliyor. Bu, sadece elektrik ithalatına olan bağımlılığı azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda fosil yakıt kullanımını da ortadan kaldıracaktır.

Her iki yılda bir düzenlenen WindEnergy Hamburg fuarı, rüzgar enerjisi sektörünün en heyecan verici etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor ve dünyanın önde gelen ağ oluşturma merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Hamburg'un kalbinde gerçekleşen fuarda, 40 ülkeden 1.600'den fazla şirket, 100 ülkeden 40.000'e yakın katılımcıya yeniliklerini ve çözümlerini 10 sergi salonunda sergiliyor. Türbin üreticileri ve tedarikçileri, tüm kara ve açık deniz rüzgar enerjisi değer zincirini kapsayan geniş bir yelpazede 75.000 metrekarelik alanda ürünlerini sunuyor. WindEnergy Hamburg ekibi, bu etkinliği küresel rüzgar enerjisi birliği GWEC, Avrupa birliği WindEurope, ulusal birlikler VDMA ve BWE'nin yanı sıra sektörün önde gelen medya kuruluşları ve şirketleriyle birlikte düzenliyor.