Antalya'nın 800 yıllık mahallesi Avrupalı turistlerin ilgisini çekiyor
Akseki ilçesinde 800 yıllık geçmişi olan Sarıhacılar Mahallesi'ni geçen yıl 80 bin yerli ve yabancı ziyaretçi gezerken, bu yılın 9,5 aylık döneminde ise ziyaretçi sayısı 80 binin üzerine çıktı.
ANTALYA-BHA
Antalya'nın Akseki ilçesinde yer alan Sarıhacılar Mahallesi, 800 yıllık geçmişiyle büyüleyici bir tarihi dokuya sahip. Almanya, Hollanda, Belçika ve İngiltere gibi Batı ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin gözdesi olan Sarıhacılar Mahallesi'nde 300-400 yıllık düğmeli evler, tarihi cami ve tarihi göç yolu, ziyaretçilerin dikkatini çeken başlıca yerler. Antalya'nın zengin tarihine ev sahipliği yapan, tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanmış olan Sarıhacılar Mahallesi, pandemi döneminin ardından eski canlılığına kavuştu. Sarıhacılar Mahallesi'nin tarihi zenginliklerinden biri olan düğmeli evler, Osmanlı mimarisinin nadide örnekleri. Bu büyüleyici evler, bölgenin eşsiz mimari tarzını yansıtıyor ve geçmişin derin izlerini günümüze taşıyor. Zarafet dolu detayları ve benzersiz dokusuyla düğmeli evler, mahallenin tarihi ve kültürel mirası.
"Sarıhacılar beni çok etkiledi"
Almanya'dan Alanya'ya tatil için gelen Alman turist Claudia Moritz (52), "Türkiye'ye 30 kereden fazla geldim. Hemen hemen her yıl buradayım. Türkiye'yi çok seviyorum. Eşimle birlikte böyle bir alternatif turizm turuna ilk kez katıldık. Buraya geldiğim için gerçekten çok mutluyum. Buradaki düğmeli evler, tarihi camisi, doğası, havası beni derinden etkiledi. Söyleyecek söz bulamıyorum. İyi ki gelmişim" dedi.
"Tarihi ve insanları tanıdık"
Alman turist Jörg Moritz de, "16 kez Türkiye'ye geldim. Eşimle birlikte Sarıhacılar köyüne gelmekten çok mutluyuz. İyi ki bu tura katıldık. Böyle turların olmasından dolayı mutluyuz. Kapadokya turu gibi kalabalık koşuşturmalı turlar değil de, küçük bir grupla sakin sakin doğanın ve her şeyin tadını çıkararak keyifli bir tur yaptık. Tarihi ve insanları tanıdık. Çok mutluyuz" diye belirtti.
"Sarıhacılar'ı aşırı derecede beğeniyorlar"
Yaklaşık 15 yıldır bölgeye yabancı turist getiren acente sahibi Hilmiye Soysürlü, Alanya'da yaşadığını ve 15 yaşından beri turizm sektöründe olduğunu söyledi. Daha çok Avrupalı turistlerle çalıştıklarını belirten Soysürlü, "En fazla Almanlarla çalışıyoruz. Pandemiden bu yana Ruslar da portföyümüz arasına girdi. Akseki'de köy turu olarak sunduğumuz Sarıhacılar köyüne geliyoruz. Burada tarihi kervan yolunu, 600 yıllık camiyi gösteriyoruz. Düğmeli evleri gezdiriyoruz ve bu konuda bilgiler veriyoruz. Sadece insanlar kültürü değil, tatile geldikleri için doğayı da görmek istiyorlar. Yine sedir ağaçlarının içerisinde hafif bir doğa yürüyüşü yapıyoruz. Altınbeşik Mağarası'nı ziyaret ediyoruz. Bu turlardan ciddi şekilde olumlu sonuçlar alıyoruz" dedi.
"Bölgeyi tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz"
Son dönemlerde turizmdeki değişimi anlatan Soysürlü, "Maalesef son dönemlerde turizmin boyutu değişti. İstediğimiz boyutta müşteri portföyü yakalayıp buraya getiremiyoruz. Yılın 12 ayında açık bir acenteyiz. Yılın 12 ayında bu turlarımızı yapıyoruz. Ayrıca web sayfalarından ve internetten bu bölgelerin tanıtımını da yapıyoruz. Eskilerde daha çok kapasite ile gelebilirken 2016-2017 yıllarında senede bin-bin 500 kişi buralara getirirken şu anda senelik sayımız 400-500 e kadar düştü. Yabancı misafirler özellikle Sarıhacılar köyünü çok beğeniyorlar. İlgilerini çekiyor. Çünkü burası sakin, doğanın içerisinde muhteşem bir yer" şeklinde konuştu.
Sarıhacılar'da restorasyonlar yapan turizmci Mustafa Kavasoğlu ise Sarıhacılar köyünün 2000 yıllarının başlarında turizme açıldığını söyledi. 2010 yılından itibaren buraya yıkılmaya yüz tutmuş düğmeli evleri alarak yerleştiğini anlatan Kavasoğlu, "Almış olduğum düğmeli evlerin restorasyon işlemlerini yaptım. Ayrıca buraya Türkiye'nin en büyük ve en zengin etnografya müzesini kurdum. Müze, Kültür ve Turizm Bakanlığından resmi olarak onaylıdır. Ayrıca burada bir otelimiz ve turizm işletme belgeli restoranımız var" dedi.
"İpek Yolu üzerine kurulmuş enteresan bir köy"
Sarıhacılar Mahallesi'nin çok özel bir yer olduğunu söyleyen Kavasoğlu, "Burası çok özel bir yerleşim yeridir. Eskiden burası Akdeniz ile Konya arasında alışveriş merkezi olan bir köymüş. Yine Mısır ve Arap Yarımadası Osmanlı himayesinde iken Alanya Sancağı tarafından yönetiliyormuş. Alanya Sancağı'nı da Osmanlı'ya bağlayan ana yol bu köyün içerisinden geçiyor. Daha doğrusu bu köy o yolun üzerine kurulmuş. Yani İpek Yolu üzerine kurulmuş çok enteresan düğmeli evlerden oluşan büyük bir alışveriş merkezi bir köy burası. Ama zamanla yeni yeni yollar açılınca bu özelliğini kaybetmiş. Bir süre kimse yaşamamış. 2 binli yıllardan sonra Sarıhacılar köylülerinin kurmuş olduğu komisyonla bazı evler onarılmış. 2009 yılında da ben bu köye yerleştim. Ciddi restorasyonlar yaptım. Burası şimdi bir turizm merkezi olma yolunda hızla ilerliyor" diye konuştu.
"Bu yılın içerisinde 80 bin kişi ziyaret etti"
Pandemi öncesi Sarıhacılar'da çok ciddi bir ivme olduğuna dikkat çeken Kavasoğlu, "Sarıhacılar köyü turizme açıldığı yıldan itibaren pandemi dönemine kadar ciddi turist akını vardı. Özellikle Norveç, İsveç, Finlandiya, kuzey ülkelerinden çok ciddi misafir ağırlıyorduk. Pandemi ile birlikte kesilmişti. Nihayet bu yıl yine eski o ivmeli zamanlarını kazanmaya başladı. Yani bu sene yılbaşından itibaren 80 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi ziyaret etti. Bu az bir rakam değil. Oldukça ciddi bir rakam. Bu yıl sistemden oldukça memnunuz. Köyümüz yeniden canlandı. Şimdi çok daha iyi gidiyor. Sonbahar döneminde kültürel tarafı yüksek turistler gelmeye başladı. En fazla Almanlar ve Polonyalı turistler geliyor. İlk kez Baltık ülkelerinden Litvanya gelmeye başladı. Yine Rusya ve diğer ülkeler diyebiliriz" şeklinde konuştu.
"Sarıhacılar bu özelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek"
Kavasoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Kültür ve Turizm Bakanlığımız burada 'Koruma Amaçlı İmar Planı' çalışmaları yürüttü. Aşağı yukarı sonuna gelindi. Bu çalışmalar ile birlikte Sarıhacılar bu özelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek. Burada Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür ediyorum. Burası öyle enteresan bir köy ki, burada hiç beton yapı olmayan bir köydür. Halen eskisi gibi tam orijinal düğmeli evlerin bütün özelliklerini taşıyan binalardan oluşmuş bir yer. Bazı evler olduğu yerlere yıkılmış fakat yavaş yavaş restorasyonlar gerçekleştiriyor. Ben birçok ülkede bulundum ve işler yaptım. Ama böyle orijinaline çok yakın ya da orijinali korunmuş bir başka bölge var mıdır bilmiyorum. Onun için burası çok özellikli bir köy. Sarıhacılar köyü tarihi ile kültürü ile doğal müze şeklinde.”