DOLAR

34,1141$% 0.28

EURO

38,1146% 0.14

STERLİN

45,4134£% 0.23

GRAM ALTIN

2.859,57%1,08

ONS

2.605,56%0,74

BİST100

9.960,92%-0,15

a

Antik kent kazılarından bir keşif daha

Düzce’nin Konuralp bölgesinde yer alan Prusiad Ad Hypium Antik Tiyatrosu kazılarında portre başına rastlandı. Oldukça iyi korunmuş durumda olan eşsiz eserin, tiyatronun sahne binasını yaptıran M. lulius Proklos’a ait olabileceği tahmin ediliyor.

Antik Kent Kazılarından Önemli Bir Keşif Daha

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün büyük bir önem atfettiği ve Düzce Belediyesi’nin destekleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Konuralp’teki Prusias ad Hypium Antik Kenti kazı çalışmaları yeni bulgularla doluyor.

Konuralp Antik Kenti’ndeki kazılarda Batı Karadeniz’in ayakta kalan tek antik tiyatrosu büyük ölçüde ortaya çıkarılırken, devam eden kazılar sırasında bir portre başı bulundu.

Tiyatronun batı girişlerinin önünde yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunan büst, yaklaşık 56 cm yüksekliğinde ve 50 cm genişliğindedir. Saçlarının her bir tutamının diğerlerinden farklı olarak kendi içine kıvrılmasıyla Antoninler döneminin incelikli stilini yansıtan büst, kıvırcık ve bukleli saçlarıyla dikkat çekiyor. Sakallı ve bıyıklı bir yüz, omuzlarında kıvrımlı bir kumaş parçası örtüsüyle betimlenen büstün, İmparator Hadrian döneminde imparator rahipliği yapmış olan ve aynı zamanda tiyatronun sahne binasını yaptıran M. lulius Proklos’a ait olabileceği düşünülüyor. Arkeologlar, portre başının çok özel ve kaliteli bir işçilikle eşsiz bir eser olduğunu vurguluyor.

Öte yandan, oldukça iyi korunmuş bir şekilde ortaya çıkarılan büst, Medusa kabartması, Büyük İskender portre başı, Apollon heykeli ve Aslanlı Mozaik’ten sonra Konuralp’te son beş yılda bulunan en önemli beşinci eser olarak kayıtlara geçti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Göktaş, Filistinli çocuklarla bir araya geldi

HIZLI YORUM YAP