Arıcılık sorunları ve çözüm önerileri İstişare toplantısı Hendek’te yapıldı

Arıcılığın mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri konulu istişare toplantısının ikincisi Hendek Ticaret Sarayı salonunda yapıldı.
Arıcılığın geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmaları değerlendirildiği toplantıda arıcıların görüş ve önerileri dinlenilerek gerekli değerlendirilmede bulunuldu.


Arıcılara Birlik çalışmaları hakkında bilgiler verildi ve yapılacak projeler hakkında bilgilendirildiler.
Toplantının açılış konuşmasında Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, istişare toplantısının ikincisini Hendek İlçesinde yapıyoruz. Birliğimiz Sakarya Büyük Şehir Belediyesinin destekleriyle farklı bir yerlere gidiyor.


Önümüzdeki günlerde, Büyükşehirle yapacağımız projelerle, bal dolum tesisleri ve arıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak tesis çalışmalarımız var.
Bu tesislerde arıcılarla aklınıza ne gelirse ihtiyaçlarını gerçekleştireceğiz.
Tarım Bakanlığının bütün projelerini takip ediyoruz, ve proje çalışmalarımıza başlıyoruz. Arıcılarımıza makine desteği, kovan desteği gibi %50 destekler var ve bu desteklerden arıcılarımızı yararlandırmak için İl ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzle yoğun bir çalışma içerisindeyiz.
Sakarya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle üreticilerimize kovan dağıtımı yapmayı planlıyoruz.
Kovanları 4.800 adet planlamıştık 5 bine çıkarıyoruz, eğer projelerimiz gerçekleşirse bu kovanların sayısını 20 bine çıkarıp dağıtımını yapacağız.
Bu kovanların %50’si Devletten, %50 bizden yapmayı planlıyoruz.
Ör, önceden ballarda kalıntı çıkmıyordu ve son zamanlarda ballarda kalıntı çıkmaya başladı. Üreticilerimiz bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Sakarya balının yur dışına satacağız ve bunun için numuneler gönderdik ve sonucu bekliyoruz. Siz üreticilerimiz bal üretiminde biraz daha dikkatli olan çünkü ballarda kalıntı olursa yurt dışıda gönderdiğimiz ballarımızı geri gönderirler.


Başkan Ör, yapılan çalışmalar hakkında arıcılara bir de sunum yaptı.

Daha sonra kürsüye çıkan Hendek Tarım İlçe Müdürü Erhan Sunman, yapılan istişare toplantısı bütün üreticilerimize hayırlı olsun.
Bu istişare toplantılarını geçekleştiremezsek birlik ve beraberliği sağlayamayız.
Tarım Bakanlığımızın arıcılarımıza bilindiği gibi bir çok desteği var. Önümüzdeki günlerde Tarım Bakanlığının arıcılara %50 hibe desteği kabul gördüğünde, Birlik ile beraber güzel bir projeyi gerçekleştireceğiz.
Tarım Müdürlüğü olarak tabiki her zaman üreticilerimizin yanındayız ve her daim üreticiler için yaptığımız projeleri de hayata geçiriyoruz dedi.

Hendek Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski İlçe Müdürü Temel Ata ise bir sunum yaparak arıcıları bilgilendirdi.

Hendek Belediyesi Tarım İşleri Şube Müdürü Recep Ali Aydın ise arıcılıkla ilgili kısa bir konuşma yaptı.