Bakan Uraloğlu kişisel verilerin çalındığını doğruladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, pandemi sürecinde sağlık sisteminden 85 milyon vatandaşın kişisel verisinin çalındığını doğruladı. Bakan, bu sızıntının önlenemediğini belirtti ve ilgili verilerin çeşitli Google Drive dosyalarında toplandığını açıkladı.

ANKARA-BHA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, pandemi döneminde yaşanan büyük veri sızıntısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, 85 milyon vatandaşın kişisel verisinin bir siber saldırı sonucu çalındığını doğruladı. Uraloğlu, sağlık sisteminde meydana gelen sızıntının pandemi döneminde gerçekleştiğini ve önlenemediğini vurguladı. "O süreçte maalesef bu olay önlenemedi" dedi.

Bakanlar Toplantısı sonrası gazetecilere konuşan Uraloğlu, siber saldırının sağlık sisteminde yaşandığını ve milyonlarca kişinin kişisel sağlık verisinin çalındığını belirtti. Uraloğlu, "Pandemi sürecinde sağlık sisteminden bir sızıntı yaşandı ve bu olay maalesef önlenemedi" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın sisteminde yaşanan veri sızıntısına dikkat çeken Uraloğlu, "O dönemde bazı bilgiler elde edildiği doğru. Ancak güncel verilerin çalındığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Sağlık sistemindeki sızıntı bu süreçte yaşandı ve önlenemedi" dedi.

Veri sızıntısının ardından, 108 milyon vatandaşın T.C. kimlik numarası, adresi ve cep telefonu numarası gibi kişisel bilgilerinin çalındığı ortaya çıktı. Bilgisayar korsanlarının, bu verileri "Yenilenmiş TC", "Adres", "GSM", "101m" ve "GSM" (ikinci bir dosya) isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladığı öğrenildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu dosyaların bağlantılarını Google’a ileterek "kritik öneme sahip" verilerin derhal kaldırılmasını talep etti. BTK, bu dosyaların "acil" koduyla kaldırılması gerektiğini vurguladı.