Bayraktar TB3, TCG Anadolu’dan ilk kalkış ve inişle dünya havacılık tarihine geçti

Türkiye’nin yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Bayraktar TB3, kısa pistli gemiden iniş ve kalkış yapabilen dünyanın ilk insansız hava aracı olarak tarihi bir başarıya imza attı.

```html

ANKARA-BHA

Türkiye, yerli imkânlarla geliştirilen Bayraktar TB3 ile bir ilke imza attı. Dünyada ilk kez, kısa pistli bir gemi olan TCG Anadolu'dan iniş ve kalkış yapabilen insansız hava aracı olarak tarihe geçti. Deniz ve hava alanlarında yeni bir çağın başlangıcını simgeleyen bu başarı, test uçuşlarıyla kanıtlandı.

BAŞARILI KALKIŞ VE İNİŞ

19 Kasım 2024'te, 12 derece eğimli TCG Anadolu rampasından havalanan Bayraktar TB3, 46 dakikalık bir uçuşun ardından, herhangi bir destek almadan aynı piste başarıyla iniş gerçekleştirdi. Gündüz ve gece yapılan iniş yaklaşma testleri de olumlu sonuçlandı.

İHTİŞAMLI PERFORMANS

2024 yılındaki testlerde, Bayraktar TB3, 36.310 feet irtifaya ulaşarak yüksek irtifa kabiliyetini kanıtladı. 5.700 kilometrelik bir mesafeyi 32 saatlik kesintisiz uçuşla kateden SİHA, toplam 700 saatlik uçuş süresini tamamladı.

YERLİ TEKNOLOJİ VE ÜSTÜN KAPASİTE

TEI'nin yerli PD-170 motoru ve Aselsan'ın milli ASELFLIR-500 elektro-optik keşif sistemiyle donatılan Bayraktar TB3, katlanabilir kanat tasarımı ve görüş hattı ötesi iletişim yeteneğiyle ön plana çıkıyor. Kısa pistli gemilerdeki operasyonel yeteneği, Türkiye'nin savunma gücüne stratejik bir katkı sağlıyor. Deniz aşırı keşif, gözetleme ve taarruz görevlerinde kullanılabilen bu SİHA, ülkenin caydırıcılığını önemli ölçüde artırıyor.

```