Böceği koyanla bulan aynı örgütten mi ?

Gülen örgütü soruşturmaları kapsamında bugün çok kilit bir isim tutuklandı: Basri Aktepe. Adı 1999 Emniyet raporunda ‘Gülen Cemaatiyle bağlantılı polisler’ arasında geçen Basri Aktepe son dönemde MİT’te 2011-2013 arasında çok kilit bir pozisyonda çalışmıştı. Aktepe, Başbakan'ın odasındaki böceği bulanların başındaydı. Tutuklanmış olması böceği Başbakan'ın odasına koyanlarla bulanların aynı örgütten olabileceği şüphesini doğurdu. 9 Eyl 2016 Güncelleme 13:39 TSİ

Gülen örgütüne yönelik soruşturmalar kapsamında 129 kişi hakkında gözaltı talimatı vermiş, bu gözaltı işlemleri sırasında, bir dönemim ünlü isimleri arasında yer alan kamuoyunun yakından tanıdığı Basri Aktepe de  yakalanmıştı.

Basri Aktepe sıradan bir isim değil

Adı Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün 1999 yılında hazırladığı  ‘Cemaatçi polisler’ raporunda geçiyor. Aktepe o  sırada Emniyet İstihbarat Dairesi’nde Teknik Şube Müdürü’ydü. Yani devletin kayıtlarında bu örgütle bağlantılı olduğu bilgisi o tarihe uzanıyor.

Basri Aktepe, uzun yıllar Emniyet İstihbarat Dairesi’ne bağlı olarak çalıştıktan sonra Türkiye İletişim Başkanlığı’nın (TİB)’e geçti. TİB’in altyapısını kuran adam olarak biliniyor. TİB, Türkiye'deki istihbarat birimleri ile adli kolluk olarak görev yapan birimlerin suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla tespit edilen hedef isimlerin telefonlarının mahkeme kararıyla dinlenilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştu. 

Aktepe, Türkiye’deki MOBESE sisteminin de kurucuları arasında yer alıyor

2011’de Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) kadrosuna alındı. MİT’in Elektronik ve Teknik Hizmetler Başkanı oldu.  Basına yansıyan bilgilere göre Aktepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Başbakanlık makamı başta olmak üzere Erdoğan'ın kullandığı bazı yerlere yerleştirilen ve yasa dışı dinleme yapılmasını sağlayan "Böcek" adı verilen cihazları bulanlardan biri oydu. O araştırma ekibinin başındaydı. Ancak  Şimdi Gülen örgütüyle bağlantıları sebebiyle tutuklanmış olması bu konuda ciddi soru işaretleri doğurdu.  Yargılama süreci devam ettiği için kesin bir tespit yapmak mümkün değil ancak Aktepe’nin tutuklanmış olması  böceği Başbakanın odasına koyanlarla bulanların aynı örgütten olabileceği şüphesini de doğurmuş oldu.

Basri Aktepe  14 Mart 2013 tarihinde böcek konusunu araştıran Meclis Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’na MİT adına bilgi de vermişti. Şubat 2015’te Başbakanın ofisine böcek (dinleme cihazı) konulmasıyla ilgili davada 7.Ağır Ceza Mahkemesi’nde  ‘MİT personeli’ sıfatıyla tanık olarak ifade vermişti. O sırada pasif görevdeydi.

Al Jazeera’nin edindiği bilgiler Aktepe’nin  17-25 Aralık’tan  birkaç ay önce 2013 sonbaharında  bu görevden alınarak pasif göreve atandığını gösteriyor.  Bu kararın Aktepe hakkında MİT içinde  oluşan ‘genel güvensizlik’ sebebiyle alındığı belirtiliyor. Ancak adı Ankara Emniyeti’nin 1999 raporunda ‘Cemaatçi polisler’ arasında geçen bir ismin 2013 sonbaharına kadar MİT’te Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanı (ETİ)  olarak çalıştığı anlaşılıyor.

Edindiğimiz bilgiler Basri Aktepe’nin MİT ile ilişiğinin 2015 yılı içinde tümüyle kesildiğini gösteriyor.

Aktepe’nin MİT kadrosuna alınması da daha sonra MİT ile ilişiğinin kesilmesi de Hakan Fidan döneminde oldu.