Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ve beraberindeki bürokratları TÜDKİYEB’e ziyarette bulundu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik ve beraberinde Bakanlık bürokratlarından oluşan heyetin Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği’ne (TÜDKİYEB) yapmış oldukları ziyarette başta yetiştiricilerin sosyal güvenlik konuları olmak üzere çoban istihdamına ilişkin konular değerlendirildi.

 

ANKARA-BHA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Türk Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği’ni (TÜDKİYEB) ziyaret etti. Ziyaret sırasında Özçelik’e; Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Ali Aybey, Uluslararası İşgücü Genel Müdür Yardımcısı Mahir Gümüş, Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Kutay Subaşı, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü/Mevzuat ve Uluslararası Antlaşmalar Daire Başkanı Harun Aydoğmuş, Çalışma Genel Müdürlüğü/Çalışma Mevzuatı Daire Başkanı Ziya Kürşat Babayiğit, İŞKUR/Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Oğuz Düzgün, Bakan Yardımcısı Özel Kalem Müdürü Güray Topal ve Çalışma Genel Müdürlüğü/Çalışma Uzman Yardımcısı Emine Uçar eşlik etti.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, ziyaretin sektör için önemli olduğunu vurgulayarak, Bakan Yardımcısı Özçelik ve ekibine çiftçilere olan ilgileri için teşekkürlerini sundu.

Genel Başkan Çelik, ziyarette çiftçi ve yetiştiricilerin karşılaştığı sorunları dile getirerek, özellikle yerli ırkların ıslah edilmesi, küçükbaş hayvan sayısının artırılması ve kırmızı et açığının kapatılması gibi konularda Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da bu konuda çözüm ortağı olması gerektiğini vurgulayan Çelik, Bakan Yardımcısı Özçelik ve heyetine çiftçilerin sorunlarını tekrar hatırlatarak acil çözümler talep etti.

Çelik, küçükbaş hayvancılığın zor şartlar altında gerçekleştiğini ve çoban olmadan sürdürülemeyeceğini belirterek, çobanlığın daha cazip hale getirilmesi için sosyal güvenlik kapsamının genişletilmesi, sosyal güvenlik primlerinin asgari ücret üzerinden alınmasının sorun yaratması ve bu primlerin ödenmesinde yetiştiricilere katkı sağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Tarım BAĞ-KUR primlerinin yeniden değerlendirilmesi, emeklilik prim gün sayısının azaltılması ve yabancı çoban istihdamı konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, tarıma ve özellikle küçükbaş hayvancılık sektörüne büyük önem verdiklerini vurgulayarak, çiftçilerin ve yetiştiricilerin sorunlarına çözüm bulmak için tüm çabayı göstereceklerini belirtti. Ağustos ayında yayınlanan Yönetmelik ve İşgücü Uyum Programı kapsamında, tarımsal üretim uygulamaları ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi için çiftçi ve yetiştiricilere destek sağlanacağını, 60 saatlik eğitim programı ve akabinde 10 ay sürecek istihdam fırsatı sunulacağını, bu çalışmaların Birlikler ile iş birliği içinde yapılacağını açıkladı.

Ziyaretin sonunda TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik’e şükran plaketi takdim etti. Bakan Yardımcısı Özçelik ise Genel Başkan Çelik’e özel bir hediye takdim etti.