Cengiz Holding'den elektrikli araç bataryaları için uluslararası işbirliği

Cengiz Holding’in İngiltere'de kurduğu kobalt ve nikel uç ürünleri üreten tesisi ICoNiChem, Kanadalı batarya malzemeleri ve teknoloji üretim şirketi NOVONIX ile elektrikli araç bataryaları için katot aktif malzeme üretimi gerçekleştirecek.

Cengiz Holding, uluslararası işbirliğiyle atık pillerden değerli metallerin geri kazanımına odaklanan yeni bir projeye imza attı. Bu projede ICoNiChem, atık pil tozlarından nikel, kobalt ve lityumu geri kazanırken, NOVONIX ise bu metalleri sentezleyerek katot aktif malzeme üretecek.

İngiltere ve Kanada Kritik Mineraller 2024 Programı tarafından finanse edilen ve iki yıllık bir süreyi kapsayan proje için ICoNiChem, Faraday Enstitüsü'nden 160 bin sterlin fon kazandı. Bu enstitü, İngiltere'de elektrokimyasal enerji depolama araştırmaları konusunda öncü bir kurum olarak faaliyet gösteriyor.

ICoNiChem Genel Müdürü Berk Şengül, bu işbirliğinin sıfır atık ve kritik minerallerin tedarik zincirinin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Şengül, her yıl 250 ton atık pil tozunu işleyerek 25 ton nikel ve kobaltı geri kazandıklarını açıkladı.

Şengül, "Proje ile ticari olarak geri kazandığımız metallere, laboratuvar ortamında geri kazandığımız lityumu da ekleyerek batarya üretimi için kritik hammaddeleri geri dönüşümden elde edeceğiz. Bu saflaştırılmış metal tuzları, NOVONIX tarafından katot aktif malzeme haline getirilecek. Elektrifikasyon testlerini tamamladıktan sonra ticari üretime geçip geçmeyeceğimize karar vereceğiz. Projenin ticari üretime dönüşmesi durumunda, ICoNiChem Avrupa'da lityumu geri kazanan ilk tesislerden biri olacak." dedi.

Şengül, projenin elektrikli araçların karbon ayak izini düşürme konusunda önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, elektrikli araç piyasasının global olarak büyüdüğünü ve ömrünü tamamlayan bataryaların geleceğinin de önemli bir konu olduğunu hatırlattı.

Bataryaların bulunduğu ülkelerde geri dönüştürülmesinin önemini vurgulayan Şengül, "İngiltere gibi geniş bir elektrikli araç piyasasına sahip bir ülkede faaliyet gösteren bir şirket olarak, bu işbirliği ile elektrikli araçların karbon ayak izini azaltmayı ve batarya geri dönüşüm ekosistemini destekleyerek daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Dünyaya büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu proje bizi heyecanlandırıyor." şeklinde konuştu.