Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'ndan seslendi: "İsrail, Filistin'i işgal ediyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, “Uluslararası güvenlik yalnızca 5 ülkenin kontrolüne bırakılamaz" diyerek BM'ye tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, uluslararası güvenliğin beş ülkenin kontrolünde kalmaması gerektiğini vurgulayarak BM'yi İsrail'e yönelik tutumu nedeniyle eleştirdi.

Gazze'de yaşanan insani dramı gözler önüne seren Erdoğan, çocukların İsrail bombalarının hedefi olduğunu, açlıkla mücadele eden yardım görevlilerinin öldürüldüğünü ve Batı'nın savunduğunu iddia ettiği insan haklarının çiğnendiğini ifade etti. İsrail'in barbarlığına karşı durulması çağrısında bulunan Erdoğan, Gazze'yi "dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı" olarak nitelendirdi.

Erdoğan, BM'nin kuruluş misyonunu yerine getiremediğini ve giderek işlevsiz bir yapıya dönüştüğünü belirtti. Filistin'i tanımayan devletleri, tarihi süreçte doğru tarafta yer alarak Filistin devletini tanımaya çağıran Erdoğan, Hamas'ın ateşkes tekliflerini defalarca kabul ettiğini ancak İsrail'in sürekli reddederek barış istemeyen taraf olduğunu vurguladı.

Erdoğan, İsrail'in barış görüşmelerini sürekli olarak bahanelerle sabote ettiğini belirterek insani yardım, esir takası ve ateşkes için adım atılması gerektiğini vurguladı. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına değinen Erdoğan, Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olduğunu belirtti. Erdoğan ayrıca son dönemde İsrail'in yaptığı siber saldırılara da sert tepki gösterdi.

Konuşmasında İsrail'in şehit ettiği Ayşenur Ezgi Eygi'yi de anan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin İsrail'e karşı her türlü hukuki mücadeleyi verdiğini söyledi. Türkiye'nin tarihi boyunca mazlumların yanında yer aldığını vurgulayan Erdoğan, Suriye'de yıllardır istikrarlı bir yönetim olmadığını aktardı.

Uluslararası anlaşma ve kuruluşlarla ilgili önemli açıklamalar yapan Erdoğan, Montro Boğazlar Sözleşmesini titizlikle uygulamaya devam ettiklerini belirtti. BRICS için çalışmalara devam ettiklerini de açıklayan Erdoğan, KKTC'nin de tanınması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, aile kurumuna yönelik saldırıların arttığını belirterek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları açılış törenine vurgu yaparak "cinsiyetsizleştirme" politikasını eleştirdi.