Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 toplantısında İsrail katliamını dünyaya duyurdu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'deki insani krize dikkat çekerek uluslararası toplumun bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini vurguladı. "Gazze'deki kabul edilemez durum, tüm dünyayı harekete geçirmeli. Filistin halkının açlığa ve şiddete mahkum edilmesine göz yumamayacağız," dedi. Fidan, çatışmanın Lübnan'a yayılma tehlikesine işaret ederek bölgesel bir çatışma riskine karşı uyardı.

Bakan Fidan, konuşmasında küresel kurumların reformunun önemine değinerek uluslararası insancıl hukuk ihlalleri karşısında bu kurumların daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtti. "Geleceğin Zirvesi'ni düzenleyerek bu konuda önemli bir adım attık ve küresel kurumların reform çabalarına yön verecek olan Gelecek Paktı'nı oluşturduk," dedi. Fidan, G20 Bakanları olarak Küresel Yönetişim Reformu Eylem Çağrısı'nı onayladıklarını ve bu konudaki kararlılıklarını bir kez daha gösterdiklerini ifade etti.

Fidan, İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Filistinlilere yönelik saldırılarının bölgesel istikrar ve uluslararası düzeni tehdit ettiğini belirterek, "Barışın sağlanması için tam teşekküllü bir Filistin Devleti'nin kurulması şart. İki devletli çözüm için çabalarımızı hızlandırmamız gerekiyor," dedi.

Bakan Fidan, Birleşmiş Milletler'in çok taraflılığı yeniden şekillendirme çabalarına öncülük etmesi gerektiğini vurguladı. "Güvenlik Konseyi reformu olmazsa BM gerçek anlamda işlevsel hale gelemez. Biz daha demokratik, şeffaf ve hesap verebilir bir Güvenlik Konseyi istiyoruz," diye ekledi.

Son olarak, Türkiye'nin bu reform çabalarına katkıda bulunmaya devam edeceğini belirten Fidan, "Geleceğin Zirvesi'nin ve bu kapsamlı toplantının yapıcı reformlara giden yolu açmasını umuyoruz," dedi.