DOLAR

34,2553$% -0.02

EURO

36,9698% -0.1

STERLİN

44,4609£% -0.07

GRAM ALTIN

3.032,55%0,17

ONS

2.755,17%0,24

BİST100

8.783,15%-0,63

Dr. Süleyman Basa: Tehlike sokakta değil evimizde.

İMEF ve TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa, Elipshaber'de Dursun ERKILIÇ'ın sorularını yanıtladı.

İnternetin faydaları kadar tehlikelerinin de olduğunun altını çizen İMEF ve TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa, çocukların ve gençlerin online dünyada maruz kaldığı risklerden korunması için yürüttükleri çalışmaları elipshaber.com’a anlattı. Gençlerin %30’unun internet bağımlısı olduğunu vurgulayan Basa, TikTok’un yasaklanması gerektiği görüşünü de dile getirdi.

Dursun ERKILIÇ

2010’dan bu yana faaliyet gösteren Türk İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF), internet, medya ve bilişim sektörüne önemli katkılar sağlıyor. Federasyon, gençlerin internette karşı karşıya kaldığı tehlikelere dikkat çekmek için çeşitli eğitim programları ve projeler yürütüyor.

Son dönemde artan siber suçlar ve internet üzerinden çocuklara yönelik tehditler, İMEF’in çalışmalarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Konunun uzmanından bilgi almak için İMEF ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Başkanı Dr. Süleyman Basa ile görüştük.

İnternetin doğru kullanımı hayati önem taşıyor…

– Başkanım, İMEF olarak bugüne kadar hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?

Federasyon olarak kurulduğumuz günden bu yana hem internet hem medya hem de bilişim alanlarında birçok çalışma yürüttük. Türk İnternet Medya Birliği’nin de kurucu federasyonu biziz. Yıllarca gençlerin internette maruz kaldığı tehlikeleri anlatmaya çalıştık. İnternet, dünyanın en yararlı araçlarından biri ancak doğru kullanılmadığı takdirde büyük tehlikeler yaratabiliyor. Bu bilinçle 13 yıl önce başladığımız çalışmalarımızda, gençlerin internet bağımlılığı ile ilgili eğitimler verdik ve 500’e yakın okula ulaştık.

– Bu çalışmalarınızda hangi kurumlarla iş birliği yaptınız?

İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Aile Bakanlığı ile ortak projeler gerçekleştirdik. “Farkında mısın?” adlı projemiz, internetteki tehlikelerin farkındalığını artırmayı amaçlıyordu. Birçok kişi, neden bu tehlikeler hakkında bilgi verdiğimizi soruyor. Çünkü internetin sadece faydalarını görüyorlar, biz ise zararlı yönlerine dikkat çekiyoruz.

Endişe verici bir tablo: Bağımlılık oranı %30

– Gençlerin internet bağımlılığı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Günümüzde gençlerin %30’u internet bağımlısı. Sosyal medyayı sağlıklı bir şekilde kullanamayan gençler, ailelerinden kopuk bir hayat yaşıyor. Sosyal medya, iyi niyetli kişilerin yanı sıra kötü niyetli kişilerin de yuvası. Uyuşturucunun %95’i artık sosyal medya üzerinden pazarlanıyor. Eskiden okul önlerinde uyuşturucu satıcıları vardı, şimdi ise internet üzerinden çocuklarımızı avlayan kişiler var.

– Bu konuda ebeveynlere ne gibi sorumluluklar düşüyor?

Anne ve babalara büyük sorumluluklar düşüyor. Çocuklarımızın dijital güvenliğine dikkat etmeliyiz. Çocuklarımızın sosyal medyada kimlerle konuştuğunu kontrol etmeliyiz çünkü sokakta kiminle arkadaş olduklarını bilirken, internette kimlerle iletişim kurduklarını bilemeyiz. Tehlike sokakta değil, evimizde, dijital mecralarda. Bu nedenle, bağımlı çocuk yoktur, ilgisiz anne baba vardır.

Siber zorbalıkla ilgili araştırma sonuçları

– İnternet bağımlılığıyla ilgili Ankara’da yapılan araştırmadan bahsedebilir misiniz?

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

40 Kaçak Göçmeni Sakarya'ya Götürecekti, Tutuklandı

HIZLI YORUM YAP