Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa'da Başladı
Şanlıurfa, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi dünyanın en eski Neolitik bölgelerinden bazılarına ev sahipliği yaparak, Dünya Neolitik Kongresi'ne ev sahipliği yapma onuruna erişiyor.
BHA
Bu buluşma, Neolitik kültürler hakkındaki anlayışımızı yeni bir bakış açısından ele alarak, dünya çapında araştırmacıları bir araya getiriyor.
4-8 Kasım tarihleri arasında Türkiye'de ilk kez düzenlenen bu uluslararası kongre, 64'ten fazla ülkeden 487 kurumdan yaklaşık bin akademisyeni bir araya getiriyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açılışı yapılacak olan etkinlik, uzmanlara ve tarih meraklılarına, farklı bölgelerdeki ve dönemlerdeki Neolitik oluşumları tartışma ve bu dönemin artan küresel sosyal karmaşıklığını aydınlatma fırsatı sunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından desteklenen Dünya Neolitik Kongresi, Neolitik döneme ilişkin geleneksel teorileri, yerleşik yaşam biçimlerini, sosyal hiyerarşi ve kimlikleri, inançları ve çevresel faktörleri ele alıyor. Aynı zamanda biyoarkeoloji, tarihleme yöntemleri, fiziksel antropoloji ve jeoarkeoloji gibi alanlara da odaklanıyor. Kongrenin uzun vadede dünya çapında Neolitik araştırmalarına yön verme potansiyeli taşıyor.
Dünyanın Seçkin Üniversiteleri Şanlıurfa'da Buluşuyor İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği Dünya Neolitik Kongresi, Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde gerçekleşecek. Dünyanın en saygın üniversitelerinden akademisyenler, Neolitik döneme ilişkin bölgesel ve küresel perspektifleri ele alan bilimsel oturumlar düzenleyecek.
Kongre ayrıca, Şanlıurfa arkeolojik kazılarında görev yapmış Klaus Schmidt, Harald Hauptmann ve Bruce Howe gibi önemli isimleri anma konuşmalarına da ev sahipliği yapacak. Kongre katılımcıları, Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe ve Sefertepe gibi Şanlıurfa'daki Neolitik yerleşim alanlarını ziyaret etme şansına da sahip olacaklar.