Elazığ, Deprem Bilinci ve Sivil Toplum Buluşması Paneli’ne ev sahipliği yaptı

Deprem Bilinci ve Sivil Toplum Buluşması Paneli gerçekleştirildi. Panelde; deprem öncesi yapılması gerekenler konusunda bir farkındalık oluşturulması gerektiği vurgulandı.

ELAZIĞ-BHA

Deprem Bilinci ve Sivil Toplum Buluşması Paneli, dün Elazığ Belediyesi Bünyamin Eroğlu Kültür Merkezi'nde Karadeniz Haber Ajansı Derneği tarafından düzenlendi. İçişleri Bakanlığı'nın desteklediği panelde deprem bilincinin önemi ve sivil toplumun rolü ele alındı. Panelistler arasında AFAD Elazığ İl Müdürü Dr. Cafer Giyik, TİBİR Genel Başkanı Sismolog Dr. Süleyman Basa, Türkiye Psikiyatri Derneği Elazığ, Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Dr. Ömer Deniz ve Kırmızı Montlular Gönüllülük Hareketi Genel Başkanı Erhan Eğit yer aldı.

"Ev Alırken Domates Seçer Gibi Dikkatli Olmalıyız"

Panelin açılış konuşmasını yapan Karadeniz Haber Ajansı Derneği Genel Başkanı Hasan Bakır Yavuz, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türk milletinin gösterdiği dayanışmayı vurgulayarak, deprem bilincinin önemine dikkat çekti. Yavuz, "Bir komşumuz bina yaparken eksik varsa bunu görüyorsak, bunu bildirmeliyiz. Sessiz kalarak, felâkete zemin hazırlıyoruz. Fiziki mekânlar, büyük paralar akıtarak aldığımız evler bize mezar olacaksa bunun önüne geçmeliyiz. Domates alırken yaptığımız incelemeyi ev alırken yapmıyoruz. Binalar ile ilgili eksiklik gördüğümüzde haberdar edelim" şeklinde konuştu.

"Bu Panel Geleceğimize Işık Tutacaktır"

Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Bilginoğlu, Türkiye'nin deprem riskinin yüksek olduğunu belirterek, 24 Ocak 2020 Elazığ depremi ve 6 Şubat depremlerinin bu gerçeği bir kez daha hatırlattığını söyledi. Bilginoğlu, "Sadece dua ile değil, bu gerçeğin gereğini yapmak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti devleti de 1 Ocak 2019'da deprem yönetmeliğini devreye soktu. İnşallah, bu panel geleceğimize ışık tutacaktır" dedi.

"Enkaz Altında %5 Kurtarma Şansı Var, Önlem Almalıyız"

TİBİR Genel Başkanı Sismolog Dr. Süleyman Basa, depremlerin dünyanın var olması için gerekli olduğunu ancak Türkiye'de 30 yılda bir yıkıcı bir deprem gerçekleşme riskinin yüksek olduğunu belirtti. Basa, "1999 depremlerinden sonra dünyanın en büyük arama kurtarma ekibi bizdeydi. Ama 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden asrın felâketinden bahsediyoruz. Bina altından insanları kurtarmanın oranı % 5. Ancak artık bizim önce % 95’ini düşünmeliyiz" dedi.

AFAD İl Müdürü Dr. Giyik, Van Depreminde 2 Kardeşini Kaybettiğini Belirti

AFAD Elazığ İl Müdürü Dr. Cafer Giyik, depremlerin yıkıcılığını 1999 depremlerinde daha iyi anladıklarını ve o dönemde afet yönetimi konusunda yetersiz olduklarını söyledi. Giyik, "2011 Van Depreminde de Van AFAD İl Müdürüydüm. Van Depremi'nde de 2 kardeşimi kaybettim. Kendim çıkarmak zorunda kaldım. Beklenmedik bir anda meydana geliyor. Doğa olaylarını değil bir de kendi eylemlerimizle yani insan eğilimleri ile yapılan yanlışlıklar var. Yani oluşturduğumuz kötü kentler; dere yataklarına ev yapmalar gibi totalde ciddi zararlar doğuruyor" şeklinde konuştu.

"Afet Anlarının Görünmeyen Kahramanları da Var!"

Kırmızı Montlular Gönüllülük Hareketi Genel Başkanı Erhan Eğit, depremde yardımlaşma konusunda Türk milletinin dayanışmasının önemli olduğunu vurguladı. Eğit, "Kahramanmaraş depremlerinin 2'nci gününde, Cemil Efendi Aşevinde ev hanımlarımız ile çalıştık. Üstelik onlarda afetzedeydi belki çocuğunu komşusuna bırakarak, orada gece 3'te 10 günlük bebeğini ekmek sepetine koyup, sandviç yetiştiren annelerimiz vardı. Kendi canını bir kenara bırakıp, yaraları sarmaya çalışan bir milletiz. Bu anlamda çok şanslıyız. Yardımların içinden çıkan mektuplar çok önemliydi. Sivil toplum gerçekten çok büyük rol oynadı." dedi.

"AKUT Anında Psikolojik Sorunlar Kişiden Kişiye Farklılık Gösteriyor"

Türkiye Psikiyatri Derneği Elazığ, Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Dr. Ömer Deniz, deprem sonrası ruhsal etkilerin önemine dikkat çekti. Deniz, "Deprem sonrası akut müdahale nedir, en doğru şekilde nasıl insana yaklaşabiliriz? Bu konularda bir gün süren bir eğitim alıp, ondan sonra ki süreçte sahaya indik. Deprem insanların gelecekteki yaşantılarını değiştiriyor. Yeni bir binada ama her şeyi değişmiş. Komşusu yok, sosyal ilişkiler azalmış. Şimdi önemli olan farkındalık oluşturmak, depremden korkmayan yoktur ama deprem sonrası etkilenme biçimimiz farklıdır." dedi.

"Yurtlarımız Depremzedelerin Hizmetindeydi"

Panelde Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulsamet Eren, depremde bütün tesislerinin kapılarını açtıklarını ve 30 bin depremzedenin yurtlarda kaldığını ifade etti.

"Adam Olacak Gençlerden Mantıklı Sorular Geldi"

Panelde gençler, neden binaların sağlamlık denetiminin afetlerden sonra değil de önce yapılmadığı sorusunu yönelttiler. Panel başkanı Dr. Basa, "Binalar kontrol ediliyor, ama yönetmeliklerimiz tam kontrol edilmeli" dedi. Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Bilginoğlu da "Binaların kontrolü sadece belediyenin tekelinde değil, yapı firmaları da müteahhitler de sorumlu" dedi. Elazığ AFAD İl Müdürü de Elazığ'da hâlâ hasar tespiti dava süreci devam eden binin üzerinde dava olduğunu belirtti.