34,7612$% 0.06
36,6605€% 0.25
44,1901£% 0.05
2.957,82%-0,03
2.649,02%-0,03
9.886,05%0,60
“`html
ANKARA-BHA
Araç satış, devri ve tesciliyle ilgili yönetmelikte kapsamlı değişiklikler yapıldı ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu değişiklikler yeni kurallar getiriyor.
ÖTV muafiyetli araç satışlarında yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Engelli yakınlarının raporları ile araç satın alanları ilgilendiren önemli güncellemeler yapıldı.
Araç satış, devir ve tescil işlemleri dijitalleştirildi. Bundan böyle plaka işlemleri e-Devlet üzerinden yapılacak. Noter ve şoförler odasına gitmeye gerek kalmayacak.
ÖTV muafiyetinden yararlanan engelli kişinin araçta bulunmasına rağmen, yetkili kurumlarca onaylanmadığı sürece, engelli olmayan kişilerin araç kullanımı yasak. En fazla iki kişi yetki alabilecek.
Yeni yönetmeliğe göre, ÖTV muafiyetli araçları kullanacak kişilerin kimlikleri tescil kayıtlarına eklenecek ve üçüncü şahıs kullanımı önlenecek. Bu düzenleme 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek.
Yönetmelikteki değişikliklerin özeti şöyledir;
Engelli olmayanlar için üretilen araçlarda, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen adaptasyonların eklenmesi halinde (örneğin otomatik vites), araç tescil kaydına, “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve ÖTV’den muaf olarak alınan aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir” şeklinde şerh düşülecek.
ARAÇLARIN SATIŞ, DEVİR VE TESCİL HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 31/1/2018 tarihli ve 30318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliğin” 9. maddesinin üçüncü fıkrasında bulunan “ve yüklü ağırlığı 750 kilogramın üstünde” ifadesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 10. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir: “(22) Kayıp tescil plakalarının yeniden basımı için plaka basım talebi, iletişim bilgisi güncellemesi ve araç tescil bilgileri raporu e-Devlet üzerinden oluşturulabilir.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 15. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüklü ağırlığı 750 kilogramın üstündeki” ifadesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 16. maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir:
“b) Engelli olmayanlar için üretilen ancak engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatların eklendiği (örneğin otomatik vites) araçlara, (a) bendindeki şerhin yanı sıra, “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve ÖTV’den muaf olarak alınan aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir.” şeklinde şerh işlenir. Vergi daireleri tarafından alınan taahhütnamedeki araç kullanıcı bilgilerini tescil kayıtlarına işlenir.
Bu şerhli araçların engelli kişi olmadan kullanıldığı tespit edilirse, tespit yapılan yer defterdarlığına bildirilir. Yetkili kurum onayı olmadan engelli olmayan kişiler tarafından kullanımı yasaktır.”
“ç) (c) bendindeki şerhin yanı sıra, araç tescil kaydına, “Araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı ilde oturan birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, vasisi veya noter tasdikli iş sözleşmesiyle çalışan sürücülerden en fazla iki kişi tarafından kullanılabilir.” şeklinde şerh işlenir. Vergi daireleri tarafından alınan taahhütnamedeki kullanıcı kimlik bilgileri tescil kayıtlarına işlenir. Tescil kaydındaki kişiler dışında, engelli olmadan aracın kullanımı tespit edilirse, ilgili defterdarlığa bildirilir.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 18. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“(1) Tescilli araçların satış ve devirleri, araçtan kaynaklı motorlu taşıt vergisi, gecikme faizi, cezaları, trafik cezaları ve geçiş ücreti borçlarının ödenmesi, aracın geçerli muayenesi ve satış tarihi itibarıyla geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması şartıyla noterler tarafından yapılır. Noterler dışında yapılan satış ve devir işlemleri geçersizdir.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 31. maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“(4) Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Noterler Birliği, ilgili kuruluşlarla elektronik plaka basım talebi erişimini sağlar. Elektronik erişim mümkün değilse yazılı belge zorunludur. Plaka basım belgesi veya elektronik bildirimi, plaka basım kuruluşu en az üç yıl saklar. Tescil plakalarında basım kuruluşunun mührü bulunur.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 32. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinin ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 48. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“d) Tescil plakalarının basımı/dağıtımı ve plaka basım talep belgeleri bilgisi Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu veri tabanında tutulur ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile anlık paylaşılır.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir:
“Yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork veya yarı römorkların tescili
GEÇİCİ MADDE 9- (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren üretilen ve uygunluk belgesi düzenlenen 750 kilograma kadar yüklü ağırlıklı römork veya yarı römorkların tescili için geçerlidir.
Yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork veya yarı römorkların tescili için geçiş süresi
GEÇİCİ MADDE 10- (1) 1/1/2025 öncesi üretilen 750 kilograma kadar yüklü ağırlıklı römork ve yarı römorkların uygunluk belgesi bilgileri üretici veya ithalatçılar tarafından ARTES’e elektronik olarak aktarılırsa, 1/1/2035’e kadar talep üzerine tescil edilir, daha sonra tescil edilmeyenler karayolunda kullanılamaz.
(2) 1/1/2035’e kadar tescil edilmeyen römork veya yarı römorklara, çeken araca ait plaka takılır veya resmedilir.
(3) Mücbir sebeplerle uygunluk belgesi temin edilemezse veya elektronik ortama aktarılamazsa, tescil işlemleri Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.”
MADDE 10- Bu Yönetmeliğin;
a) 1, 3, 7 ve 9. maddeleri 1/7/2025 tarihinde,
b) 4. maddesi 1/1/2025 tarihinde,
c) 5. maddesi 5/12/2024 tarihinde,
ç) Diğer maddeleri yayım tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 11- Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı ile İçişleri Bakanı birlikte yürütür.
“`
Altun'dan medyaya sorumlu yayıncılık çağrısı