36,6753$% 0.09
40,0531€% 0.19
47,6169£% 0.05
3.515,47%-0,04
2.984,18%-0,12
10.840,59%1,05
Ersizlerdere Köyü – Tarihi (Küre – Kastamonu)
Kastamonu’nun ilk defa Türklerin eline geçmesi Danişmentliler zamanında Ahmet Gazi’nin Oğlu Gümüş Tekin devrinde 1105 yılında gerçekleşmiştir. Yüz yıla yakın bir zaman Danişment idaresinde kalan şehir ve çevresi 15 yıl süre ile tekrar Bizanslılara geçmiş, 1213 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın emriyle Selçuklu Kumandanı Hüsamettin Çoban Bey tarafından zaptedilmiştir.
Moğollar tarafından bölgenin ikinci kez zaptına memur edilen Şemsettin Yaman Candar kumandasındaki ordu 1292 yılında Kastamonu’ya giderek Muzafferettin Yavlak Arslan birliğini bozguna uğratmış kendisi de öldürülmüştür. Muzafferettin Yavlak Arslan’ın oğlu Mahmut Bey babasının intikamını almak için mücadeleye girmiş ve Şemsettin Yaman Candar’ı buradan batıya sürmeyi başarmıştır. Şemsettin Yaman Candar’ın ölümünden sonra Süleyman Paşa tarafından 1309 yılında Kastamonu yeniden zaptedilmiş, toprakları genişletilerek “Candaroğulları Beyliği”ni kurmuş ve Çobanlar hakimiyetine son vermiştir.
İsfendiyar Bey’den sonra “İsfendiyaroğulları” adını da alan Kastamonu Beyliği 1460 yılında Osmanlı idaresine girinceye kadar önemli bir ilim ve kültür merkezi olmuş, bir çok ilim adamı yetiştirmiş, Osmanlılar zamanında da bu özelliğini devam ettirmiştir.
Kastamonu, Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Sinop’la birlikte bu şehri alarak Candaroğulları beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı devletine katılmıştır. Kastamonu Milli Mücadele sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olması nedeniyle büyük yarar sağlamıştır. Özellikle Ankara’ya İnebolu-Kastamonu yoluyla yiyecek, giyecek, para, cephane ve silah nakli yapılmıştır. Kastamonu düşman işgaline uğramamasına rağmen vatanımızın düşman istilasına kayıtsız kalmamıştır.
Osmanlı Devleti döneminde ismi Dereköy olan köyümüz Ersizlerdere Köyü adını Çanakkale ve İstiklâl Savaşı’nda eli silah tutan genci yaşlısı bütün erkeklerini cepheye göndermesinden dolayı Ersizlerdere Köyü adını almıştır. Ersizlerdere kadınları da uzun süren savaş yıllarında İnebolu’dan Ankara’ya uzanan İstiklâl Yolu’nda kağnılarıyla cephane sevkiyatında görev almışlardır. Bu olay Kastamonu ilimizin İstiklâl Savaşı’nda en çok şehit veren üç ilden birisi olmasının kanıtı gibidir.
Cide Aslan Otobüsü devrildi.
Kaymakam İskender Yönden’ in Acı günü
MANEVİ ARINMA VEPAYLAŞIM AYI
ŞİNASİ YURTSEVER VEFAT ETTİ?
Yasa dışı bahis operasyonu: Flash TV’ye el kondu
NEREDEN NEREYE GELDİK
KERİM GÜL EYÜPSULTAN BELEDİYE MECLİS ÜYESİ
Bayrampaşa’da Silahlı Saldırı: Emre Kartal Yaralandı
Gaziosmanpaşa ‘da kaldırımlar, yol kenarları otopark oldu!
TFF U17 LİG KURALARI, GAZİOSMANPAŞA’NIN EV SAHİPLİĞİNDE ÇEKİLDİ
YERLİ VE MİLLİ PARTİ LİDERİ MUTLU’DAN GENEL AF ÇAĞRISI! BAKANLIĞA SESLENDİ
BÖBREK HASTALIKLARI HIZLA YAYGINLAŞIYOR:
Başkan Dursun Teravih Namazında Komşularıyla Buluşuyor
Sultangazi ilçe nüfus Müdürü vefat etti
Ersizlerdere Köyü – Tarihi (Küre – Kastamonu)
İstanbul Valisi Davut Gül Sultangazili Muhtarlarla Bir Arada
YKS başvurusu için son gün
Altın yükseliyor! Gram altın, çeyrek altın ne kadar? İşte 13 Mart 2025 altın fiyatları
ANKARALI TURİZMCİLER ATİD İFTARINDA BİR ARAYA GELDİ
KAHKAHA YOGASI NEDİR?
Kahkaha yogası yapıyormuş
Atatürk’ü Yapay zekayla canlandırdıkları videoya yoğun ilgi! Milyonlar izledi
Sultangazi’de Ramazan Boyunca Her Akşam Çocuklara Şenlik Var
Ramazan’a özel Eyüp güveci atölyesi
Soğuklar Geliyor! Yağış gelecek
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.