Et Fiyatlarının önlenemez yükselişi

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) verilerine göre kıvırcık kuzu etinin fiyatı 10 günde 60 lira arttı.

Zaten çoğu vatandaşın bütçesinin çok üzerinde olan kuzu eti fiyatları, yeniden yükseldi.

 

Yüksek enflasyonun alım gücünü düşürdüğü bir dönemde, et fiyatlarındaki artış, vatandaşın sofrasından eti neredeyse tamamen sildi. Dünya Gazetesi'nden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son on günde kıvırcık kuzu karkas etinin kilogram fiyatının 60 TL artarak 510-540 TL aralığına ulaştığını açıkladı.

Üreticilerin, fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle hayvan satışından kaçındığını belirten Tüfekçi, kıvırcık kuzuların 8-14 aylık yaş aralığında kesime alındığını söyledi.

 

Kıyma Fiyatları da Tavan Yaptı

 

Tüfekçi, Çanakkale, Biga, Balıkesir ve Tekirdağ bölgelerinde yetiştirilen ince kuyruklu ve kokusuz, yumuşak etiyle bilinen kıvırcık kuzuların tüketici talebinin yüksek olduğunu vurguladı. Son zamlarla birlikte, İstanbul'daki kasaplarda kemikli kıvırcık kuzu etinin kilogram fiyatı 700-790 TL, kıyma fiyatı ise 1150-1250 TL'ye ulaştı.

 

Kasaplar Müşteri Kaybediyor

 

Kasapların müşteri kaybı yaşadığını dile getiren Tüfekçi, yılbaşından bu yana ilk 10 ayda yüzde 40'ın üzerinde iş kaybı yaşandığını belirtti. Anadolu'dan gelen kırmızı etin fiyat dalgalanmalarına bağlı olarak, İstanbul'daki kasaplarda dana kuşbaşının kilogram fiyatı 650-680 TL, dana kıymanın fiyatı ise 630-650 TL arasında değişiyor. Müşterilerin daha uygun fiyatlı marketlere yöneldiğini de sözlerine ekledi. Kaynak: UKON