DOLAR

34,2400$% 0.06

EURO

37,0100% -0.04

STERLİN

44,4794£% 0.03

GRAM ALTIN

3.024,08%1,08

ONS

2.747,89%1,05

BİST100

8.838,60%2,13

Farkındalığın Gücü: Kadının Gücü

Meme kanseri farkındalık ayına özel Ankara Kent Konseyinde farkındalığın gücü derneği tarafından Farkındalık Söyleşisi programı düzenlendi. Programa Ankara Kent Konseyi (AKK) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Pınar Ayhan tarafından kurulan farkındalık korosunun konseri ile başlayan program CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman’ın, kadın sağlığı konulu sunumu ile sona erdi. Programa Farkındalığın Gücü Derneği Temsilcileri katıldı.

HİLAL ACAR / ANKARA-BHA

Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen farkındalık söyleşisi, farkındalık korosunun bir konserle başladı. Konserin ardından CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, kadın sağlığı konusunda önemli bir sunum gerçekleştirdi.

Yaman, sunumunda sağlık bilgisinin, demokratik kültür bilgisinin ve çalışma durumunun kadın-erkek ayrımı gözetmeksizin büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. “Mayıs 2024 TÜİK verilerine göre, bu ülkede hala okuma yazma bilmeyen kadınlar var. İki milyon kadının okuma yazma bilmemesi içler acısı bir durum,” dedi. Okuma yazma oranına değindikten sonra sağlık okuryazarlığına da dikkat çeken Yaman, “Türkiye’de her 10 kişiden 8’inin sağlık okuryazarlığı yetersiz. Amerika’da bu oran sadece yüzde 4. Kadınlara baktığımızda durum daha da vahim. Kadın her zaman bilgiyi kaldıran güçtür. Kadınların sağlık okuryazarlığına özellikle önem vermemiz gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Toplum sağlığında kadının çok önemli bir rol oynadığını belirten Yaman, kadının sağlık okuryazarlığının zayıf olması durumunda toplumun da zayıflayacağını ifade etti.

“Amerika’da obezite abur cubur tüketiminden kaynaklı, bizde ise yoksulluktan kaynaklanıyor.”

Yaman, kadın sağlık okuryazarlığını artırmak için yapılması gerekenlere değinerek, aile hekimliklerine verilen önemin artırılması ve daha kamucu bir düzende olmaları gerektiğini vurguladı.

Ülkemizde giderek artan obezite sorununa değinen Yaman, hareketsizlik ve yoksulluktan kaynaklı aşırı karbonhidrat tüketiminin obeziteye sebep olduğunu belirtti. “Toplumun büyük kısmı obez. Böyle giderse Amerika’ya yetişeceğiz. Amerika’daki obezite abur cubur tüketiminden kaynaklanıyor, bizdeki ise yoksulluktan kaynaklanıyor,” dedi.

Antibiyotiklerin uygunsuz kullanımının COVID gibi salgınlara yol açabileceğini söyleyen Yaman, bu konuda da kadının önemini vurguladı. “Ailede ilaç kullanımını belirleyen genellikle kadındır. İlaç konusunda da kadını bilgilendirmek çok önemli,” dedi.

“Biz yapalım belki onlar utanır.”

Kadınlarda rahim ağzı kanserinin giderek arttığını belirten Yaman, “HPV aşısı yüzde yüz koruyucudur ama devlet bunu aşı kartına sokmuyor. Erkek kadın ayırmaksızın herkesin bu aşıyı olması zorunludur. Yüzde yüz kanserden korumasına rağmen bu aşıyı olamıyoruz. Şu an her 6 kadından biri HPV pozitif, bu çok yüksek bir oran.” Yaman, Ankara Belediyesi aracılığı ile HPV aşı uygulamasını başlattıklarını ancak bunun belediyenin değil, Sağlık Bakanlığının görevi olduğunu ifade eden Yaman, “Biz yapalım belki onlar utanır,” dedi.

“Meme kanseri dünyada kadınlarda görülen ve öldüren en sık kanserdir.”

Meme kanserine değinen Yaman, “Meme kanseri konusunda mutlaka ama mutlaka kadınların bilinçlenmesi gerekiyor. Elle muayenenin ve mamografi çekimini düzenli bir şekilde aksatmadan her kadının yaptırması gerekiyor. Kadın sağlığını güçlendirmek istiyorsak mamografiye önem vermek zorundayız,” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Altun: Adeta bir dezenformasyon yağmuruyla karşı karşıyayız

HIZLI YORUM YAP