DOLAR

36,2521$% 0.01

EURO

37,9800% -0.17

STERLİN

45,7187£% -0.17

GRAM ALTIN

3.373,64%-0,09

ONS

2.895,15%-0,08

BİST100

9.836,49%-0,42

İmsak Vakti a 02:00
İstanbul HAFİF YAĞMUR
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Gıda etiket ve reklamlarındaki tüketiciyi yanıltıcı resimler incelemeye tabi tutulacak

Gıda etiket, reklam ve broşürlerindeki resimler ve örnekli gösterimler, tüketiciyi yanıltıcı terimlerle aynı kapsamda incelemeye tabi tutulacak.

BHA-Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’nda önemli güncellemeler yaptı. Bu güncellemeler, gıda işletmelerinin etiketleme ve tüketici bilgilendirme süreçlerini yakından ilgilendiriyor.

Güncellenen kılavuz, gıda ambalajlarındaki görsellerin kullanımına ilişkin yeni düzenlemeler getiriyor.

Kılavuza göre, gıda ürünlerinin etiket, reklam, broşür ve online platformlarda kullanılan görseller, tüketiciler üzerinde ürün adından ve açıklamalarından daha etkili olabiliyor. Bu nedenle, görsellerin yanıltıcı olabilecek terim ve ifadelerle aynı titizlikle inceleneceği belirtildi.

Arka plan görselleri ve resimler, ürünün türü, bileşimi, kalitesi veya kökeni hakkında tüketiciyi yanıltmayacak şekilde kullanılmalı.

Tamamen aroma vericilerle üretilen gıdaların etiketlerinde, o aromaya karşılık gelen gerçek gıda bileşeninin görseli kullanılamayacak. Ürünün aromalı olduğu açıkça belirtilecek.

Meyve, sebze veya baharat gibi ürünlerin gerçek görsellerinin kullanılabilmesi için, aroma yerine bu ürünlerin esas bileşen olarak bulunması gerekiyor.

Örneğin, çilek veya şeftali aroması baskın, ancak az miktarda gerçek çilek veya şeftali içeren bir ürünün etiketinde, bu meyvelerin görselleri ön plana çıkarılamayacak.

Ancak, özel mevzuat gereği “aromalı” ibaresi içeren bir ürünün bileşiminde, aroma maddesinden daha fazla miktarda meyve, sebze ve baharat bulunması durumunda, gerçek gıda görseli kullanılabilir.

“DOĞAL” İFADESİNİN KULLANIMINA YENİ DÜZENLEMELER

Bazı aşamaları elle yapılmayan gıdalarda “el yapımı” ifadesi, sadece elle yapılan üretim aşamasına özgü olarak kullanılabilecek.

Örneğin, hamuru makinede yoğrulan ancak yufkaları elle açılan bir ürün için “el yapımı” ifadesi kullanılabilir. Ancak, yaprak sarmasının bazı aşamaları elle yapılmış olsa da, sarma işlemi makineyle yapılıyorsa, bu ifade kullanılmamalı.

Kılavuz, “doğal” teriminin kullanımını da düzenliyor. Kültür ve enzimler dışında ek bileşen içermeyen, sade veya aromalandırılmamış süt ürünleri “doğal” olarak tanımlanacak. Yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri de bu kapsama giriyor.

Ancak, “yüzde 100 doğal”, “gerçek doğal”, “hakiki doğal”, “en doğal” gibi ifadeler kullanılamayacak.

GLÜTEN İÇERİĞİYLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

“Günlük” terimi sadece raf ömrü 24 saati geçmeyen gıdalar için kullanılacak. Bu terim kullanıldığında, üretim tarihi yönetmeliklere uygun olarak zorunlu olarak belirtilecek. Pastörize içme sütünde “günlük” ifadesi kullanılmayacak.

Gıdanın grubunu, adını veya bileşenlerini vurgulamak için “hakiki bal”, “gerçek meyve/meyveli”, “hakiki Maraş Dondurması”, “gerçek çikolata” veya “gerçek lezzet” gibi ifadeler kullanılmayacak.

Glüten intoleransı olan kişilerin bilgilendirilmesi için, tüm gıda gruplarında glütenle ilgili beyanlar düzenlendi.

Gıdada glüten miktarı, son tüketiciye satıldığı halde 20 ppm’i (parçacık/milyon) geçmiyorsa, “glütensiz”, “glüten içermez” veya “glüten yoktur” gibi ifadeler kullanılabilir.

Bunlara ek olarak, “Glüten intoleransı olan bireyler için uygundur” veya “Çölyak hastaları için uygundur” ifadeleri de kullanılabilir.

Özel olarak üretilmiş ve glüten miktarı 20 ppm’i geçmeyen ürünler için “Glüten intoleransı olan bireyler için özel olarak formüle edilmiştir” ve “Çölyak hastaları için özel olarak formüle edilmiştir” ifadeleri kullanılabilir.

Tüketicinin talebi üzerine, toplu tüketim yerlerinde sunulan gıdaların bileşenleri hakkında bilgi verilmesi zorunludur. Bu bilgilerde alerjenler, alkol ve domuz kaynaklı bileşenler mutlaka belirtilmelidir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

2025 Yılı Bütçe Görüşmelerinde Kirli Su Kavgaları

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.