GSS'de yapılandırma ve yeni düzenlemeler
TBMM'de görüşülen kanun teklifiyle, GSS prim borçlarına yapılandırma, ilaçlara hızlı erişim, engelli emeklilik işlemlerinde standart birliği ve sağlık çalışanlarının gelirlerini artıracak düzenlemeler hedefleniyor.
ANKARA-BHA
TBMM'de, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklikler öngören 28 maddelik bir yasa teklifinin görüşmeleri başladı. AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığındaki Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda ele alınan teklif, kapsamlı düzenlemeler içeriyor.
Teklifin sunumunu yapan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 8 farklı kanunu kapsayan bu düzenlemenin amacını açıkladı. Çankırı, engellilerin emeklilik süreçlerinde standartlaşma sağlanması ve emeklilik kriterlerinin çalışma gücü kaybına dayalı olarak SGK tarafından belirlenmesi gibi önemli değişiklikleri vurguladı.
Sağlık sektöründe iyileştirmeler
Çankırı, Sağlık Bakanlığı'nın kişisel verileri daha güvenli ve etkin işlemesini hedefleyen düzenlemelerin sağlık sisteminin kalitesini yükselteceğini ve sürdürülebilirliğini güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, sağlık çalışanlarının istihdam ve görev dağılımının düzenlenmesiyle sağlık hizmetlerinin daha verimli planlanacağına dikkat çekti.
İşsizlik ve ilaç temini
İşsizlik Sigortası Kanunu'ndaki değişiklikler çerçevesinde, sosyal paydaşların talebi doğrultusunda Esnaf Ahilik Sandığı'nın yürürlüğe girme tarihi 3 yıl ertelenecek. Kamu İhale Kanunu'ndaki düzenleme ise, yurt içinde bulunamayan ilaçların Sağlık Bakanlığı onayıyla SGK aracılığıyla yurt dışından temin edilmesini ve hastalara ulaştırılmasını sağlayacak. Bu sayede, hastaların ilaçlara daha hızlı ve uygun fiyatla erişimi hedefleniyor.
GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılması
Yasa teklifi, genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını da içeriyor. Ödeme güçlüğü çeken vatandaşların yükünü hafifletmek ve sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak için yeni düzenlemeler getirilmesi öngörülüyor.
Aile hekimliği ve gelir artışı
Aile Hekimliği Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle aile hekimlerinin mesai dışı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yapmaları, özel rapor düzenleme ücretlerinin düşürülmesi ve bu hizmetlerden elde edilecek gelirlerin döner sermayeye aktarılması planlanıyor. Çankırı, bu düzenlemenin sağlık çalışanlarının gelirlerini artıracağını belirtti.
Son olarak, kamu kaynaklarının daha etkin kullanımı için işverenlere sağlanan SGK prim indiriminin 5 puandan 4 puana düşürülmesi de teklifte yer alıyor.