Havuçlu Yutağza

MALZEMELER

Hamur için : 4 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tozşeker 1/2 (21 gram) yaş maya Aldığı kadar su, tuz Hamuru inceltmek için : 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı 1 çay bardağı sıvıyağ İç malzeme için : 5 adet havuç, 2 adet soğan 2 çorba kaşığı tereyağı

YAPILIŞI

Hamur için un, tuz, tozşeker ve mayayı karıştırın. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek azar azar ılık su ilave edin ve yoğurun. 15-20 dakika mayalanması için bekletin. 8 parçaya ayırdığınız hamuru yassılaştırarak parmaklarınızla açın ve tereyağı, sıvıyağ karışımından sürerek olabildiğince inceltin. 2 İç malzeme için soğanı incecik kıyın, tereyağında pempeleşinceye kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş havuç ekleyip yumuşayana dek kavurun. Açtığınız hamurların içlerine harcı pay edip yayın. Önce rulo yapın, sonra içe doğru kıvırın. 3 Buharda pişirmek için makarna tenceresine porselen bir kaseyi ters çevirip yerleştirin. Kaseyi geçmeyecek kadar su ekleyin. Kasenin üzerine süzgeç yerleştirip, börekleri koyun ve pişirin. 5 cm kalınlığında dilimleyip sıcak olarak servis yapın.

PÜF NOKTASI

-Bu böreği hazır yufka ile de yapabilirsiniz. -Yutağza buharlı mantı tencerelerinde pişirilen geleneksel bir katmer çeşididir. Kâşgarlı Mahmud’un Dîvânü Lugâti’t-Türk eserinde “hor katlama / buhar katmeri” olarak geçmektedir.