Hayvanları Koruma Yönetmeliğinde Değişiklik
Düzenlemeyle sahipsiz hayvanların toplanmaları, hayvan bakımevlerine götürülmeleri, rehabilite edilmeleri ve hayvan bakımevlerinde tutulmaları ile ilgili işlemler belirleniyor.
Ankara - BHA
Hayvan refahını esas alan 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu değişikliğiyle ilgili uygulama yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki düzenlemeleri ayrıntılarıyla açıklıyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yönetmeliğin 5199 sayılı kanunun yanı sıra 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Avrupa Ev Hayvanları Koruma Sözleşmesi'nin ilgili maddelerine dayanarak hazırlandığını belirtti.
Yönetmelik, sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolünde Tarım ve Orman Bakanlığı birimlerinin, yerel yönetimlerin, il hayvan koruma kurullarının ve diğer ilgili kuruluşların görevlerini detaylandırıyor. Ev hayvanı sahiplenme şartları ve sahiplerinin sorumlulukları da açıkça tanımlanmış durumda.
Bakan Yumaklı, sahipsiz hayvanların toplanması, barınaklara nakli, rehabilitasyonu ve barınakta kalmalarıyla ilgili prosedürlerin yönetmelikte yer aldığını vurgulayarak şunları ekledi:
“Hayvan barınaklarının, doğal yaşam alanlarının ve özel hayvan evlerinin gerekli şartları ve çalışma yöntemleri ile sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü kapsamındaki işlemler ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Yönetmelik, hayvan refahının korunması ve sağlıklı yaşam koşullarının sağlanması için kapsamlı düzenlemeler içermekte ve ilgili tüm paydaşlara sorumluluklar yüklemektedir.”
Yönetmelik, ayrıca il hayvan koruma kurullarının çalışma usul ve esaslarını, denetim süreçlerini ve idari yaptırımları da ele alıyor. Bakan Yumaklı, yönetmeliğin toplum sağlığını ve hayvan refahını korumayı amaçladığını ve hayvan haklarına saygılı hayvan sahiplerinin haklarını da koruduğunu ifade etti.
YÖNETMELİĞİN ÖNEMLİ MADDELERİ
Yönetmelik, sahipsiz köpeklerin toplanması, barınaklardaki süreçleri ve sahiplendirilmelerini ayrıntılı olarak düzenliyor. Sahiplendirmeye uygun hayvanlar net bir şekilde tanımlanıyor.
Avrupa Ev Hayvanları Koruma Sözleşmesi'ne uygun olarak, sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun yarattığına dair kararı verecek yetkili merci olarak belediye meclisleri belirleniyor.
“Yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir” yöntemine uygun olarak, belediyelerce yakalanan ve rehabilite edilen hayvanların barındırılacağı “doğal yaşam alanları” tanımlanıyor ve hayvan barınaklarıyla birlikte özellikleri belirtiliyor.
Bakanlık izniyle kurulacak “özel hayvan evleri” de tanımlanıyor ve özellikleri belirleniyor. Hayvan barınakları, doğal yaşam alanları ve özel hayvan evlerindeki hayvanların tutulacağı alanların büyüklüğü (6 aylıktan küçük hayvanlar ve küçük ırklar için 8 metrekare, büyük ırk hayvanlar için 10 metrekare) ve diğer refah şartları belirleniyor.
Hayvanına bakamayan vatandaşlar için, hayvanları sokakta bırakmak yerine, yasal şartlara uygun barınaklara bırakmaları kolaylaştırılıyor. Yerel yönetimlerin barınakların sağlıklı koşullarda hizmet vermesi için bütçe ayırmaları zorunlu hale getiriliyor. Yönetmelik, hayvanların hayvanseverlerle sağlıklı bir yaşam sürmelerini veya uygun şartlarda barınarak sahiplendirilmelerini amaçlıyor.
HAYVAN SAHİPLERİNİN GÖREVLERİ VE SAHİPLENME ŞARTLARI
Hayvan sahiplerinin dijital kayıt yaptırma, uygun bakım sağlama, il hayvan koruma kurullarının kararlarına uyma ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na uygun hareket etme yükümlülükleri belirtiliyor.
Hayvan sahipleri, hayvanlarının olası zararlarından sorumlu tutuluyor ve gerekli tedbirleri almaları gerekiyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi binalarda, yönetim planlarında hayvan beslemeye izin verilmesi durumunda sahiplenme şartları belirleniyor.
Kişilerin hayvan barınaklarından sahiplenebilecekleri hayvan sayısı il hayvan koruma kurulları tarafından belirleniyor. Hayvanını terk eden veya birden fazla hayvanını kaybeden kişiler, belirli bir süre hayvan sahiplenemeyecek.
Bakanlığın BİRİMLERİ VE İLGİLİ KURUMLARIN GÖREVLERİ
Yönetmelikte, sahipsiz hayvanlarla ilgili işlemlerde yerel yönetimler (il özel idareleri, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri) görevleri açıkça belirtiliyor.
Yerel yönetimler sahipsiz köpekleri toplamak, tehlikeli veya hastalıklı hayvanlar için ilgili kanun maddelerini uygulamak ve sahiplendirmeye uygun hayvanların sahiplendirme işlemlerini yapmakla görevlendiriliyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlükleri, yerel yönetimler ve diğer kurumlarla koordinasyonu, il hayvan koruma kurullarının sekreterya hizmetlerini, çalışma izinlerini ve kanun hükümlerinin denetimini yürütüyor.
İl Hayvanları Koruma Kurulları, sahipsiz hayvanlarla ilgili işlemleri koordine ediyor, sahiplenilecek hayvan sayısını belirliyor, denetim görev dağılımını yapıyor ve barınakların yeterliliğini değerlendiriyor.
BÜTÇE AYRILMASI VE MALİ DESTEK
Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipsiz hayvanlarla ilgili iş ve işlemlere mali destek sağlayacak. Nüfusu 25 binden fazla olan yerel yönetimler bütçelerinin belirli bir yüzdesini sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonuna ayırmakla yükümlü.
Yerel yönetimler, il hayvan koruma kurulu tarafından yeterliliğine karar verilinceye kadar, ayrılması gereken mali kaynağın en az yarısını barınak yapımına veya kapasite artırımına harcamak zorunda.
```