İlaç fiyatlarına zam!

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ilaç fiyatlarına zam yapıldı...

ANKARA-BHA

Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan euro kurunda yaşanan artış ilaç fiyatlarında da yükselişe yol açacak. Euro kuru %23,5 oranında artarak 21,6721 TL'ye yükseldi. Bu değişiklik, ilaçların depocu ve eczacı kar oranlarını da etkiledi. Yeni düzenleme yarın yürürlüğe girecek.

İlaç fiyatları, sağlık harcamaları için önemli bir kalem olup, euro kurundaki artış bu fiyatları etkiledi. Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan euro kuru, yeni dönemsel değeri 21,6721 TL olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Depocu ve eczacı kar oranlarında yapılan değişiklik, bazı ilaçlar haricindeki ürünlerin perakende satış fiyatlarını etkileyecek. Depocu karı 328 TL'ye kadar olan kısım için (328 TL dahil) %8, eczacı karı %28, 328 - 657 TL arası (657 TL dahil) için depocu karı %6, eczacı karı %18, 657 TL üstü için ise depocu karı %3, eczacı karı %13 olacak.

Euro değerindeki artışa paralel olarak, fiyat korumalı ürünlerde 74,72 TL, diğer ürünlerde ise 39,05 TL olan barem değerleri güncellendi.

Yeni euro değeriyle hesaplanan beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri, 2025 yılı boyunca geçerli olacak.

Karar, yarın yürürlüğe girecek.