40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469
Henüz 2016 yılının başında olmakla beraber, bu yıl geçtiğimiz yıla göre çalışma yaşamında çok daha hareketli bir yıl olacak. Geçen yıl yasalaşamayan kanun tasarılarının bu yılın ilk aylarında Meclis gündemine taşınacağı sinyalini bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu verdi.

Milliyet yazarı Can Kılıç’ın haberine göre bu yılın ilk aylarında ki, ocak sonu veya şubat başları olabilir, ilk olarak Özel İstihdam Büroları Kanun Tasarısı ile Güvenceli Esneklik Kanun Tasarıları Meclis yolunu tutacak. Her iki tasarı da çalışma ilişkileri bakımından son derece önemli etki yaratacak ve işçi sendikalarınca epey tartışılacak tasarılar.
KIDEM TAZMİNATI FONU
Bu iki tasarının hemen ardından ise yılın belki de en önemli konusu olabilecek ‘kıdem tazminatı fonu’ konusu gelecek. Kıdem tazminatının bir fona dayalı olması görüşü son 4 yıldır hükümetin temel çalışma konularından.
Ne var ki, geçtiğimiz yıllarda kamuoyuna çok iyi anlatılamaması, sendikaların direnç göstermeleri sebebiyle askıda kalmıştı. Şimdi ise seçimlerin geçmiş olması ve koalisyonsuz bir hükümet kurulmuş olması kıdem tazminatıyla ilgili çalışmaların başlaması için çok uygun bir zemin yaratmış durumda.
KIDEM BAHARDA
Nitekim Çalışma Bakanı da son günlerde verdiği demeçlerde bu konuyu öncelikli olarak çalışacaklarını söyledi. Hatta bir takım güvenilir bilgilere göre, bu yılın bahar aylarında konuyla ilgili yasa tasarısı hazır olacak ve yasalaşması sürecine girilecek. Eğer böyle bir gelişme olursa, şüphesiz sadece bu yılın değil çalışma yaşamının son 20 – 30 yılının en önemli gelişmesi yaşanacak.
1- Bu yılın ilk olarak yasalaşması beklenen ‘Özel İstihdam Büroları Yasa Tasarısı’ genel olarak içinde ‘geçici çalışma ilişkisi’ olarak adlandırdığımız konuyu barındırıyor. Geçici iş ilişkisi işverenin ihtiyacı olduğu dönemde geçici iş ilişkisi kurmaya yetkili özel istihdam büroları vasıtasıyla personel ihtiyacının karşılanması ve bu sürenin sonunda işçinin işine son verilmesi anlamına geliyor. Geçici iş ilişkisinin hangi çalışanlar için kurulabileceği yasa tasarısında yer bulacak. Ancak şimdiden diyebiliriz ki, kadın çalışanların doğum süresince işlerinden uzakta kaldıkları dönem için işverenlerin bir başka işçi ile geçici iş ilişkisi kurması, askerlik nedeniyle işinden ayrılan erkek çalışanın yerine geçici bir süre başka bir kişinin istihdam edilmesi bu yasa tasarısında yer alacak.
Bu yasa tasarısı çokça tartışılmaya aday. Aslında hem işverenin işgücü ihtiyacının karşılanması, hem de belirli bir süre de olsa yeni bir kişiye istihdam imkânı yaratılması elbette faydalı olacak.
Ancak burada önemli olan, tüm işçilerin geçici iş ilişkisi ile güvencesiz olarak belirli sürelerle çalıştırılmasının engellenmesi.
‘1 AY’ HESABI…
2- Bu yılın ilk aylarında yasalaşması beklenen bir diğer tasarı hem esneklik, hem de istihdam güvencesiyle ilgili. İş kanunumuzda esnek çalışma şekillerinin tamamı yer almıyor. Örneğin “uzaktan çalışma”, “iş paylaşımı”, “esnek zaman modeli” gibi henüz kuralları belirlenmemiş çalışmalar bu tasarı da esneklik türleri olarak yer bulacaklar.
3- Kıdem tazminatı ise bu yılın en popüler ve tartışılacak konusu olacak. Geçen yıl tarafların uzlaşamaması sebebiyle yasalaşmasından vazgeçilen kıdem tazminatı fonu, bu yılın bahar aylarında masaya yatırılacak. Hükümet bu sefer kararlı görünüyor. Nitekim konuyla ilgili Bakanlar da son günlerde verdikleri demeçlerde hep bu konunun altını çiziyorlar.
Türkiye’de her 100 çalışanın sadece 15’i çalışma yaşamından ayrılırken kıdem tazminatı alabiliyor. Bu konuda adım atılması, yapısal bir sorun olan kıdem tazminatı konusunun çözülmesi gerekiyor. Çalışma Bakanı bu konuda geçmiş hakları dikkate alan bir düzenleme yapacaklarını ifade etti. İşte önemli olan ne yapılırsa yapılsın geçmiş hakların korunması ve tazminatın halen olduğu gibi bir ay üzerinden hesap edilmesi. Eğer bu şartlar sağlanırsa tazminat konusunda tarafların özellikle ‘birey hesabına dayalı’ bir fona sıcak bakmalarının mümkün olduğu görülüyor.
İş Kuran Gençlere ve Doğum Yapan Memurlara Yeni Haklar

Şile Belediyesinin Tutuklu CHP li Meclis Üyeleri Görevlerinden İstifa Etti…

166 YILLIK TARİHİ ŞİLE DENİZ FENERİNİN “ŞİLE BEZİ SATIŞ OFİSİ” OLARAK KULLANILIYOR OLMASI İLÇEDE ŞAŞKINLIK YARATTI!..

Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özdil: 5.000 m²’lik Taşınmazlar Geri Alındı..

Moda Tasarımcısı Erol Albayrak “Moira by Urfa” Koleksiyonuyla Muhteşem Defileye İmza Attı..

Down sendromlu sanatçı Madaslı’nın ‘Masumiyetin Kırmızısı’ serigisi Tekirdağ’da

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KARİYER GELİŞİMİ EĞİTİMİ UZAY TEKNOLOJİSİYLE AKTARILACAK

Türkiye ile Bulgaristan Maçında Heyecan: 2026 Dünya Kupası Kritik Deplasman

ATEŞ TESİSAT KANAL GÖRÜNTÜLEME

BTP’nin 9. Olağan Kongresi şölen havasında geçti Hüseyin Baş: Bağımsız Türkiye salonlara sığmıyor “İstikbal biziz, biz geleceğiz” “Türkiye’nin terörsüz olması için demokrasisiz olması gerekiyormuş” “Vatandaşlık maaşını ilk 2004 yılında Prof. Dr. Haydar…

BTP 9. Olağan Büyük Kongresini 7 Aralık Pazar Günü Yapacak

Ekonomide Gerçek Dönüşüm Şarttır”

MEHMET BEKHAN: MİLLETİN İRADESİYLE YENİDEN İNŞA EDİLECEK BİR SİYASET DÖNEMİ BAŞLIYOR

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı
İstanbul’da Okullar Tatil Edildi: Kuvvetli Kar Yağışı Nedeniyle 12 Ocak Pazartesi Eğitime Ara!

Siirt Vakfı Gaziosmanpaşa Şubesi’nden Gençlik Kahvaltısı: Birlik ve Dayanışma Mesajı Verildi!

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Yabancı Teröristler Ülkeye Sızdı, Protestolar Alevleniyor

İstanbul Valiliği yarın İstanbul’da okulların tatil edildiğini açıkladı. Valilik, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan gazi, malûl gazi, engelli, hamile ve 8 yaşından küçük çocuğu bulunan kadın personelin de idari izinli sayılacağını bildirdi.

2026 Kredi Kartı Aidatları Belli Oldu: En Yüksek 2.595 TL, En Düşük 47 TL – Ücretsiz Kartlar da Var!

TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi’nde İstanbul, Ankara ve İzmir Kura Çekiliş Tarihleri Belli Oldu: Büyük Bekleyiş Sona Yaklaşıyor!

Kibariye Kimdir? Ünlü Sanatçının Zorlu Hayatı ve Başarı Dolu Kariyeri

Türkiye’de Baraj Doluluk Oranları 2026: İl İl Güncel Durum ve Analiz

İspanya Başbakanı, Yeison Jimenez ve The Witcher Neden Gündemde? Güncel Gelişmeler ve Analiz

Barış Ödülü’nü Trump’la paylaşmak isteyen Venezuela muhalefet liderine Nobel’den yanıt: Paylaşım ve devir mümkün değil

68 il’de “sarı” kodlu uyarı: Fırtına, kuvvetli yağış ve çığ riskine karşı dikkat

Emel Bilenoğlu’ndan Gazeteciler Günü’ne Özel Kahvaltı Daveti

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndan Gazetecilere “Vefa” Buluşması: Dezenformasyonla Mücadele, 2026 Reform Yılı ve Yerel Medya Vurgusu Gündemde!

Eyüpsultan AK Parti İlçe Başkanlığı’ndan Basın Mensuplarına Özel Davet: 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kahvaltısı Kemerburgaz Yeşil Orman’da Gerçekleşti!

10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü’nde Gelecek Partisi Gaziosmanpaşa’dan Avrupa Birliği Gazetesi’ne Anlamlı Ziyaret

10 Ocak 2026 Ekonomi ve Siyaset Gündemi: Türkiye’den Küresel Gelişmelere Öne Çıkan Haberler

ATA AÖF Final Sınavı Ne Zaman? 2025-2026 Güz Dönemi Sınav Saatleri, Oturumlar ve Tüm Detaylar

NBA Maçları Neden Gündemde: Trail Blazers – Rockets, Lakers – Bucks, Warriors – Kings, Nuggets – Hawks Analizi

Süper Lig Bahis Skandalı Patladı: Serdar Topraktepe ve Ünlü Antrenörler PFDK’ya Sevk! İrfan Can Eğribayat Transferi, Mali Senegal Maçı Heyecanı, Galatasaray Fenerbahçe Derbisi Tarihi ve Beşiktaş Gündemi

İSGEDER’de Değişim Rüzgarı: Arif Dede Yeni Genel Başkan! Giresunlu Eğitimcilerin Birlik Mesajı Güçleniyor

Gaziosmanpaşa Demokrat Parti İlçe Başkanı Banu Yabaş İlgar’dan Yerel Basına Destek: 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Anlamlı Ziyaret

Gençler Sordu Usta Gazeteciler ve Başkan Dursun Yanıtladı

Medivia Sağlık Gazetecilere ‘Ahde Vefa’ programı düzenledi

İstanbul İçin Kuvvetli Kar Uyarısı: Pazar Karla Karışık Yağmur, Pazartesi Yoğun Kar Yağışı Bekleniyor – Vatandaşlar Tedbirli Olsun!
