İsrail, Beyrut'un Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi

ABD’nin uyarılarına rağmen İsrail, Beyrut'un Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda Hizbullah’a ait bir yeraltı silah deposunun hedef alındığı açıklanırken, Lübnan kaynakları saldırının önceden bildirilmediğini belirtti. İsrail’in saldırıları sonucunda Güney Lübnan'da 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ANKARA-BHA

ABD’nin Beyrut’u vurmaması yönündeki uyarılarına rağmen, İsrail beş gün sonra tekrar Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi. Saldırıdan sonra açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, İsrail hükümetine endişelerini ve bu saldırılara karşı olduklarını açıkça belirttiklerini söyledi.

İsrail ordusu, saldırının Beyrut’un Dahiye bölgesinde bulunan Hizbullah’a ait yeraltı silah deposunu hedef aldığını açıkladı. Ancak Lübnan medyası, İsrail’in iddialarını yalanlayarak, işgal ordusunun önceden uyarıda bulunmadan Beyrut’un güney banliyölerine daha geniş çaplı saldırılar düzenlediğini belirtti.

Lübnanlı kaynaklar, İsrail’in önceki saldırılara göre daha düşük yoğunlukta ve güçte üç hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Dahiye’nin Haret Hreyk semti, önceki suikast girişimlerinin ardından büyük ölçüde harap olmuş durumda.

Başbakan Naciib Mikati, ABD’li yetkililerin İsrail’in Beyrut ve güney banliyölerine yönelik saldırılarını azaltacağına dair güvence verdiğini belirtti. Daha önce bu tür uyarılara rağmen saldırılar gerçekleştiği biliniyordu.

Eylül ayından bu yana Güney Beyrut’ta yoğun hava saldırıları gerçekleştirildi. En şiddetli saldırı ise 27 Eylül’de meydana geldi. Bu saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü iddia edilmişti.

ABD, İsrail’i desteklemeye devam ettiğini ve bir füze savar sistemi ile asker gönderdiğini açıkladı. Ancak ABD, İsrail saldırılarının bölgedeki gerilimi artırmasının ardından sivil kayıpların artmasından endişe duyduğunu bildirdi.

İsrail ordusu, bu sabah Lübnan’dan ülkenin kuzeyine yaklaşık 50 roket atıldığını bildirdi. Hizbullah ise Safed kasabasına “büyük bir füze salvosu” fırlattığını duyurdu.

Son olarak, İsrail işgal güçleri, Dahiye’nin ardından Güney Lübnan’ın Nebatiye bölgesine de saldırı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, bu saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.