İsrail'e 104 ülkeden ortak kınama!

İsrail, Ortadoğu'daki gerilimin bir an önce azaltılması çağrısında bulunan BM Genel Sekreteri Guterres'i "istenmeyen adam" ilan etmesinin ardından, Türkiye'nin de dahil olduğu 104 BM üyesi ülke ve Afrika Birliği, İsrail'i kınayan ortak bir mektup yayımladı.

ANKARA-BHA

Ortadoğu'daki gerilimler devam ediyor. İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısını yeterince kınamadığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i "istenmeyen adam" ilan etti ve ülkeye girişini yasakladı. Bu açıklamanın ardından, Türkiye de dahil olmak üzere 104 BM üyesi ülke ve Afrika Birliği, Guterres'e destek olmak amacıyla bir mektup yayımladı.

Bir grup uluslararası kuruluş, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i "istenmeyen kişi" ilan etmesini şiddetle kınadı. Yayınlanan mektupta, bu açıklamadan duyulan derin endişe vurgulanarak, bu tür beyanların uluslararası diplomasi ve iş birliğini zedeleyeceği ve barış çabalarına zarar verebileceği belirtildi. Mektupta, Guterres'in görevine olan desteğin sürdürülmesi çağrısında bulunuldu.

Mektupta, "Ortadoğu'daki mevcut durum, tüm düşmanlıkların sona erdirilmesi ve ilgili BM kararlarına uygun şekilde Filistin ve İsrail devletlerinin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayacağı iki devletli çözüme doğru inandırıcı bir yol oluşturulmasını daha da geciktirebilir" ifadeleri kullanıldı.