İSTANBUL’UN KURTULUŞU HERKESE KUTLU OLSUN

İstanbul'un Kurtuluşu ile ilgili Açıklama yapan Adalet Partisi İstanbul İl Başkanı Ercan CANPOLAT, medeniyetler Şehri İstanbul için Peygamber Efendimizin sözünü Hatırlattı. CANPOLAT “ İstanbul'u Fetheden Komutan Ne güzel Bir Komutan, Ne güzel Komutan O, Ordu ne Güzel Bir Ordudur“ sözünü hatırlattı.

CANPOLAT “ İstanbul’da yaşayanlara 29 Mayıs'ın ne anlamı var, geçmişte 29 Mayıs'ta ne olmuştu diye sormuş olsanız nasıl yanıt alacağınızı gerçekten çok merak ediyorum…“

Basınımızda son yıllarda 29 Mayıs ile ilgili öylesine az haberler çıkıyor ki…

Bu soruyu sormak bile abesle iştigal…

 Oysa çoğumuz Fatih Sultan Mehmet’in 29 Mayıs 1453’de İstanbul’u fethederek Bizans İmparatorluğu’nu sona erdirdiğini biliriz. 29 Mayıs, “Fetih Günü” olarak kutlanır. Dünya tarihinin bu önemli olayını yıllardır abartılı biçimde kutlayıp, neredeyse bir bayram havasında kutlanması gereken bir olay…..

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetmiş, Atatürk ise şehri emperyalist devletlerden geri almıştır. İstanbul tarihinde bu iki tarihi olay, konumları bakımından son derece önemlidir. Biri diğerinden çok daha önemlidir diyemeyiz. Ancak birini görkemli törenlerle ortaya çıkarıp, diğerini önemsizleştirmek; o hiç olmaz.

Yarım yamalak tarih bilgileriyle yola çıkanların, siyasete bulaştırdıkları İstanbul’un fethi törenleri adeta komediye dönüştürdüler

Türkiye Cumhuriyeti’nin uyguladığı basiretli tutumun, siyasetin büyük rolü olmuştur.

Dolmabahçe meydanında 4 Ekim l923 günü bir tören düzenlenmiş, işgal orduları Türk kıtasının sancağını selamlayarak gemilerine binip, Atatürk’ün birkaç yıl öncesi dediği gibi gitmek zorunda kalmışlardır.

Bu olay, Atatürk’ün ne kadar ileri görüşlü bir deha olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Türk ordusu İstanbul’a 6 Ekim l923’de kan dökülmeden girmiştir.

Atatürk olmasaydı bugün İstanbul elimizde olmayacaktı. Belki ismi bile Konstantinopolis’e dönüştürülecekti. Bunu da hatırlatmak isterim dedi….

Haber : Kıymet Taylan & Bora AY