Kırgızistan'dan Ankara Ticaret Odası'nda ticaret ve yatırım çağrısı

ANKARA-BHA

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Kırgızistan ile ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve ekonomik iş birliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye ve Kırgızistan arasındaki tarihi, siyasi ve kültürel bağların, ticaret hacmini artırmak için bir fırsat olduğunu belirten Baran, "Hedefimiz Kırgızistan ile ticaret hacmimizi kısa sürede 2 milyar dolara, orta vadede ise 5 milyar dolara çıkarmak" dedi.

Baran, Kırgızistan Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev'i makamında ağırladı. Türkiye'nin Kırgızistan'ı tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatan Baran, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2011 yılında stratejik ortaklık seviyesine yükseldiğini söyledi. 2022 yılında 1 milyar doları aşan ticaret hacminin 2023 yılında 1,5 milyar dolara ulaştığını belirten Baran, "İki ülke arasındaki ticari ilişkiler yatırımlarla daha da güçlenecek" dedi. Türkiye'nin Kırgızistan'a en çok yatırım yapan ilk beş ülke arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

ATO ÜYELERİNE DAVET

Kırgızistan Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, ülkesinin dış yatırım çekmek için yatırımcılara destek ve kolaylıklar sağladığını belirtti. Kardeş ülke olarak gördükleri Türkiye'ye ve Türk yatırımcılara özel önem verdiklerini ifade eden Kazakbaev, "ATO üyelerini Kırgızistan ile ticari ve yatırım iş birliğine davet ediyoruz" dedi. Kırgızistan'daki yatırım imkânları hakkında bilgi veren Kazakbaev, yakın zamanda devlet desteğiyle deri işleme tesisinin faaliyete geçeceğini ve Türk yatırımcıların bu tesise ilgi göstermesini beklediklerini söyledi. Türkiye'nin dünya çapında teknolojileri takip eden bir ülke olduğunu vurgulayan Kazakbaev, bu alanda Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtti.

Kazakbaev, Kırgızistan'ın maden ve enerji alanındaki potansiyeline dikkat çekerek, ülkesinin ucuz enerji ve iş gücü ile yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu ifade etti.