Kırkpınar Almanya'nın Marl kentinde

Murat Ali Blach - İlhan Kılıç / Almanya-BHA

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Marl şehrinde geleneksel olarak düzenlenen Aileler Günü, Kültür Şenliği ve Marl Yağlı Güreşleri bu yıl 15. kez gerçekleştirildi. 14-15 Eylül 2024 tarihlerinde Marl'da düzenlenen etkinlik, Kırkpınar Er Meydanı'nın bir benzerini yaratarak, geleneksel Türk kültürünü Almanya'ya taşıdı.

Bilim Derneği, MARL-IGMG Marl Şubesi Cemiyet Başkanı Ali Özbay ve eski güreşçi Celal Romanoğlu'nun birlikte organize ettikleri bu özel etkinlik, Brasserter Festwiese'de düzenlendi. Etkinlikte, yöresel ve sosyal dernekler stant açarak farklı etkinliklere ev sahipliği yaptı. Aileler ve çocuklar için eğlenceli aktivitelerin yanı sıra, 15. Marl Yağlı Güreşleri de gerçekleştirildi. Türk-Alman milli marşlarının okunması ve Muhammet Cihat Romanoğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinliğin ana odağı yağlı güreşler oldu. Mutfak lezzetlerimiz, halk oyunlarımız ve türkülerimiz de etkinliğe renk kattı. Etkinliğin ilk gününde Zemzem Grubu, Selim Aha, Mustafa Karagöz ve Ozan Mustafa Turgut sahne alarak müzikseverlere keyifli anlar yaşattılar. 

15. MARL YAĞLI GÜREŞLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Bu yılki etkinliğe Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Marl Belediye Başkanı Werner Arndt, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin efsane ağası Seyfettin Selim, 664. Kırkpınar Ağası Ufuk Özünlü, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, IGMG Genel Başkan Yardımcısı Murat İleri ve 2023 Marl Güreşleri ağası Muhammet Kuş katıldı.   

IGMG - Marl Cemiyet Başkanı Ali Özbay, etkinliği değerlendirirken şunları söyledi: "14 Eylül Cumartesi günü Kur'an-ı Kerim, Türkiye ve Almanya milli marşlarıyla açılışımızı gerçekleştirdik. Ardından çeşitli gruplar halinde yarışmalar, kursumuza katılan öğrencilerimizin sunumları, Türkiye'nin farklı yörelerine ait halk oyunları ve kültürel etkinliklerimizin sunumları gerçekleştirildi.  15 Eylül Pazar günü ise 15. Marl Yağlı Güreş müsabakaları çeşitli kategorilerde gerçekleştirildi. Güreş kültürünün doyasıya yaşandığı etkinlikte, Almanya ve Avrupa'nın farklı şehirlerinden ve Türkiye'den gelen değerli güreşçilerimizi izleme fırsatı bulduk. Bu yıl Kırkpınar'ın 4 altın kemerli Efsane Ağası Seyfettin Selim ve 664. Kırkpınar Güreşleri Ağası Ufuközünlü etkinliğe büyük katkı sağladılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz." 

AĞALAR AĞALIKLARINI YAPTILAR 

Kırkpınar'ın Efsane Ağası Seyfettin Selim ve 664. Kırkpınar Güreşleri Ağası Ufuk Özünlü, ağalıklarına yakışır bir şekilde Türkiye'den gelen tüm güreşçilerin ve misafirlerin masraflarını üstlendiler.  

BAŞPEHLİVAN İSMAİL BALABAN OLDU 

Almanya'da 14-15 Eylül tarihlerinde düzenlenen Marl Yağlı Güreşleri heyecan dolu mücadelelere sahne oldu.  Almanya, Türkiye, Makedonya ve Avrupa'nın çeşitli şehirlerinden güreşçiler bu önemli etkinliğe katıldı. Türkiye'den Tarihi Kırkpınar Başpehlivanlarından Ali Gürbüz Marl'e geldi ancak sakatlığı nedeniyle güreşemedi. Müsabakalara ayrıca Kırkpınar tarihinde bir ilk olan ikiz baş pehlivan İsmail ve Turgut Balaban kardeşler, Yusuf Can Zeybek, Osman Aynur, Ali Altun, Mustafa Batu, Ali İhsan Batmaz gibi ünlü isimler de katıldı. 15. Geleneksel Marl Yağlı Güreşleri'nin cazgırlığını Türkiye'nin en genç cazgırı Manisalı Şerif Ali Esen yaptı.  

15. Marl Yağlı Güreşleri ağalığını Antalya'da ikamet eden iş insanı Hamdi Sarıca, 5.777,- Euro bedel ile satın aldı. 

Final müsabakasında Ali İhsan Batmaz ile karşılaşan İsmail Balaban, güçlü rakibini yenmeyi başardı ve 2024 Marl Güreşleri Başpehlivanı oldu. Ali İhsan Batmaz 2. ve Osman Aynur da 3'üncülük kürsüsüne çıkmaya hak kazandı.