34,7999$% 0.27
36,8294€% -0.07
44,4413£% -0.01
2.942,59%0,29
2.631,51%0,02
10.081,00%1,46
BHA
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tarımsal üretimi tehdit eden kahverengi kokarcaya karşı alınan önlemleri değerlendirmek ve gelecekteki adımları planlamak amacıyla, bu zararlının yoğun olarak görüldüğü 13 ilin valileriyle bir araya geldi.
Doğu Asya kökenli olan kahverengi kokarcanın, 1996’da Amerika’da, 2004’te Avrupa’da, 2013’te Rusya’da ve 2015’te Gürcistan’da tespit edildiğini belirten Bakan Yumaklı, Türkiye’deki ilk gözlemlerin ise 2017 yılında Gürcistan sınırındaki iller ve İstanbul’da yapıldığını açıkladı. Bu zararlının, özellikle fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelere büyük zarar verdiğini vurguladı. 2023 ve 2024’te lokal olarak görülen ancak etkisi oldukça büyük olan bu zararlıyla mücadele edilmezse, çok daha büyük kayıplar yaşanabileceğini söyledi.
Bakanlık, diğer bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve özel sektörle işbirliği içinde bu zararlıyla mücadele ediyor.
13 İLDE 400 BİNE YAKIN YAPIDA İLAÇLAMA BAŞLATILDI
Bakan Yumaklı, 2023’te oluşturulan Kahverengi Kokarcayla Mücadele Eylem Planı’nın mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal yöntemleri birleştiren bütüncül bir yaklaşım benimsediğini hatırlattı. Kimyasal mücadeleye alternatif yöntemleri önceliklendirdiklerini belirterek, Samuray arısı üretimine başladıklarını ve 2024’te 207 bin, 2025’te ise 1 milyon Samuray arısını doğaya salmayı planladıklarını açıkladı. Bu konuda, yakın ülkelerin henüz 200 binlere ulaşabildiğini vurgulayarak Türkiye’nin bu konudaki başarısını dile getirdi.
Feromon tuzakları, tuzak bitkiler ve mekanik toplama yöntemlerinin de etkin bir şekilde kullanıldığını, bu yöntemlerin kimyasal ilaç kullanımını azaltarak çevre ve insan sağlığını koruduğunu belirtti. Kış aylarındaki ilaçlamanın yaz dönemi için büyük önem taşıdığını belirterek, 13 ilde yaklaşık 400 bin evin, samanlığın ve ahırın ilaçlanmaya başlandığını, yaklaşık 200 bininin ilaçlandığını ve kalanının da kış sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.
KOORDİNE MÜCADELE GEREĞİ
Bakan Yumaklı, kahverengi kokarcayla mücadeleyi beş aşamalı bir yol haritasıyla yürüteceklerini ve bu planı valilerle paylaşacaklarını açıkladı. Yerel birimler arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çeken Bakan, koordineli çalışmanın önemini vurguladı ve koordinasyon eksikliğinin mücadeleyi olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Vatandaşların kahverengi kokarcayı tanımasının ve bilinçlendirme çalışmalarının artırılmasının gerekliliğine değinen Bakan, zararlının yayılımının tespit ve izlenmesinin önemini vurguladı. Kimyasal mücadeleye gerek olmadığı durumlarda mekanik, biyoteknik ve biyolojik yöntemlerin önceliklendirilmesi gerektiğini ve vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesinin önemini belirtti.
Farkındalık ve iletişim çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesinin, mücadeledeki sürekliliğin sağlanması için kritik olduğunu vurgulayan Bakan, bu mücadeleyi bir süreç olarak nitelendirdi.
GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEM
Alınan önlemlerin, verimli ve kaliteli üretimin yanı sıra yaşam kalitesinin korunması için de önemli olduğunu belirten Bakan Yumaklı, bu önlemlerin gıda arz güvenliği açısından da kritik olduğunu kaydetti. Türkiye’de 668 farklı zararlı organizmayla mücadele edildiğini ve gereken hassasiyet gösterilmezse, verim kayıplarının %30-40, hatta bazı ürünlerde %60-70’lere kadar çıkabileceğini söyledi. Sürdürülebilir tarımsal üretim, gıda güvenliği ve dünya pazarlarındaki rekabet gücü için zirai ve diğer mücadele yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Sahte Paraya 340 Operasyon Düzenlendi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.