Mansur Yavaş'tan çocuklara yönelik şiddet ve istismara tepki

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kente kazandırılan 7 yeni Çocuk Etkinlik Merkezi’nin açılışını Sincan 100. Yıl Çocuk Etkinlik Merkezi’nde gerçekleştirdi.

ANKARA-BHA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Sincan, Susuz, Gölbaşı, Pursaklar, Serhat, Beytepe ve Demetevler'de 7 yeni Çocuk Etkinlik Merkezi hizmete açarak, çocukların gelişimine katkı sağlamayı hedefledi.

Sincan 100. Yıl Çocuk Etkinlik Merkezi'nin açılış törenine, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın yanı sıra Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ve Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan da katıldı.

“ÇOCUKLARIMIZ, TOPLUMUMUZUN EN KIYMETLİ VARLIKLARIDIR”

Belediye Başkanı Yavaş, açılışta yaptığı konuşmada, 7 yeni merkezle birlikte, Çocuk Etkinlik Merkezi sayısının 29'a ulaştığını belirterek, "Bu ay içinde 3 yeni merkez daha hizmete açılarak, şehit ve gazi yakınlarına ücretsiz, sosyal yardım alan ailelere ise düşük bir ücretle hizmet vermeye devam edeceğiz. Çocuklarımız, ailelerinin ve toplumumuzun en değerli varlıklarıdır. Onların gözlerinde parlayan umut, bizlere daha iyi bir gelecek inşa etme sorumluluğunu hatırlatıyor. Bu merkezler, 36-66 aylık çocuklarımıza yönelik eğitim, sevgi, dayanışma ve öğrenme imkânı sunuyor." dedi.

“5805 ÇOCUĞA HİZMET VERMİŞ OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Yavaş, merkezlerin, dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelik olduğunu ve yabancı dil, güzel sanatlar gibi birçok alanda hizmet verdiğini vurguladı. Çocuklar için yapılan diğer hizmetlere ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı: "UNICEF iş birliğiyle 20 sınıfta 650 öğrenciye ücretsiz eğitim veriliyor. 5 ayrı merkezde oyuncak kütüphanesi açarak, dezavantajlı çocuklara oyuncağa erişim imkânı sağlandı. Hacettepe Üniversitesi ile birlikte 06-72 ay arası 2500 çocuğa erken çocukluk hastalıklarını tespit amacıyla testler uygulandı. Geçtiğimiz yıllarda düzenlediğimiz çocuk festivalleri, popüler sanatçıları çocuklarla buluşturdu. Anne-babalara destek olmak amacıyla "Baba Okulları" ve "Anne-Çocuk Okuyorum" etkinlikleri düzenlendi. Şu anda 5805 çocuğa hizmet vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Yavaş, kreşlerin toplumun önemli yapı taşları olduğunu belirterek, "Kreşlerde verilen eğitimler, çocukların sadece bireysel gelişimine değil, aynı zamanda toplumsal değerlerin ve normların şekillenmesine de katkı sağlıyor. Çocuklar bu merkezlerde sosyal becerilerini, empati yeteneklerini ve arkadaşlık ilişkilerini geliştirirken, duygusal zekâlarını ve sosyal sorumluluk bilinçlerini de pekiştiriyor. Ailelere de büyük bir destek sunularak, kadınların iş gücüne katılımını teşvik ediyoruz." şeklinde konuştu.

“SUÇLULARIN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Dijital mecraların çocuklara yönelik tehditlerini vurgulayan Yavaş, "Çocuklara yönelik şiddet ve istismar olaylarını kesinlikle kınıyor ve suçluların adalet önünde hesap vermesini talep ediyoruz. Bu konuda akademisyenler, yazarlar ve sivil toplum kuruluşları ile bir çalıştay düzenleyerek, 2025 için kapsamlı bir eylem planı hazırlayacağız. Aralık ayında geniş katılımlı bir ulusal çocuk sempozyumu düzenlenecek. Çocuklarınızda fark ettiğiniz olumsuz durumlar için 7/24 bize ulaşabilirsiniz. Psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacılarımızla her zaman yanınızdayız." dedi.

“KREŞLERDE YETİŞEN ÇOCUKLAR DAHA BİLİNÇLİ OLUYOR”

Kreşlerin önemine dikkat çeken Yavaş, "Tasarruf tedbirleri kapsamında kreş yapılamayacağı öngörüldü. Hem Bakanımız Mehmet Şimşek ile hem de Sayın Kurum ile görüştük. Yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığına da yazı yazarak izin istedik. Tasarruf genelgesinde yazılanın, kurumların kendilerine kreş yapamaması olarak anlaşılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu konuda bakanlıkla hemfikir olduk. Sincan Belediye Başkanımızla, kendilerine ait arsalar varsa birlikte kreş yapabileceğimizi, işletebileceğimizi ve sayıyı artırabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü bu kreşlerde yetişen çocuklar mutlaka daha bilinçli oluyorlar." dedi.

Çocukların uyuşturucu tehlikesine karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Yavaş, "Artık çocuklarımızı bekleyen en büyük tehlike uyuşturucu. Bu ilkokul çağına kadar inmiş durumda. Kötü niyetli şahıslar, çocukları uyuşturucu bağımlısı yapmak için her fırsatı değerlendiriyor. Bu nedenle aile yaşam merkezlerimizin tamamında uyuşturucuyla mücadele kursları veriyoruz. Böyle bir şey yakınınızda ya da komşunuzda olduğu takdirde, lütfen bunu saklamayın. Aile Yaşam Merkezlerindeki uzmanlara danışın." şeklinde konuştu.

“SILA BEBEĞİ VE NARİN’İ KENDİLERİNDEN AF DİLEYEREK ANIYORUM”

Yavaş, Sincan'daki bağımlılık tedavi merkezinde elde edilen başarılı sonuçları paylaştıktan sonra, Narin ve Sıla olaylarına değinerek, "Bu olayların önüne geçilmesinin çaresi sadece cezalandırmayla olmuyor. Burada ailelerin çocuklara vereceği eğitimin büyük önemi var. Çocuklara kendisine kötü niyetle yaklaşan birinin hangi hareketleri yaptığını öğretebilirsek, istismarın ve kötülüklerin önüne geçebiliriz." dedi. Olayların korku filmlerine senaryo olacak nitelikte olduğunu belirten Yavaş, "Çevremizde herhangi bir şekilde bu olaylardan haberdar olduğumuzda, emniyet güçlerini ve yetkilileri uyarmakta büyük fayda var. Sorumluluk sadece emniyetin ya da kamu görevlilerinin değil, hepimize sorumluluk düşüyor. Ben hem Sıla bebeği hem de Narin'i kendilerinden af dileyerek anıyorum. Hukukta, eğer biri suç işliyorsa, bunda toplumun da kusuru olduğu düşünülür. Toplumun belirli bir gelire erişememesi, uyuşturucu kullanılmasının engellenmemesi, toplumda ufak tefek suç işliyor diye bunların göz ardı edilmesi insanları suça teşvik ediyor. Ya da bazılarının cezalandırılıp bazılarının cezalandırılmaması insanlarda bir cezasızlık oluşturuyor. 'Nasıl olsa kimse ceza vermiyor, kimse yargılanmıyor, nasıl olsa hesap sorulmuyor' anlayışıyla işlenecek suçların önüne geçemiyoruz." dedi.

Yavaş, konuşmasını hizmete açtıkları kreşlere değinerek sonlandırdı: "İşte bakmaya doyamadığımız çocukları buralara emanet ediyoruz. Bunun için açıyoruz buraları. İnşallah sayılarını bütün belediyeler olarak artıracağız. Çocukların kendilerine karşı işlenen suçlara karşı daha bilinçli ve savunmalı olmalarını, hem de geleceğe hazırlanırken daha iyi eğitim alarak okullara hazır olmalarını sağlayacağız."

MURAT ERCAN: “HİZMETİN PARTİSİ OLMAZ”

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Mansur Yavaş'a teşekkür ederek, kendisiyle Sincan'a dair istişarelerde bulunduklarını belirtti. "Hizmetin partisi olmaz" diyen Ercan, "Bundan sonra Sincan'a sosyal, kültürel, bayındırlık, yol, taşıma her anlamda ne yapabileceğimizi konuştuk. Tabii hizmetin partisi olmaz. Belediye hizmet kurumudur. Büyükşehir'in güçlü imkânlarıyla inanıyorum ki Sincan Belediyesinin imkânları birleşerek vatandaşımıza çok daha güzel işler yapmaya birlikte devam edeceğiz." dedi.