MEDRESEDEN SERASKERLİĞE HÜSEYİN AVNİ PAŞA
Miammar’da, Mısır’da asit havuzlarında, Yemen’de, Cezayir’de, Balkanlarda, Filistin’de, Kafkaslarda, Türkistan’da insanlık haklarını savunurken; yurduna hasret, yakınlarına hasret can feda etmiş, adları unutulmuş, tüm mazlumlarımıza; onların aziz hatıralarına; hürmet ve ihtiramla ithaf ediyorum.
İÇİNDEKİLER
Giriş: Bir İlim Dalı OlarakTarih
Hüseyin Avni Paşa’nın HayatHikâyesi
Hüseyin Avni Paşa’nın SürgüneGönderilmesi
RusSiyaseti ve Hüseyin Avni Paşa
HüseyinAvni Paşa’nın Balkanlardaki Faaliyeti
HüseyinAvni Paşa’nın Hizmetleri
HüseyinAvni Paşa’nın Sarayla Arasının Açılması
DarbeTakımı
SüleymanPaşa’nın İnkılâb-ı Hissi
SultanAbdülaziz’in Hal’ Edilmesi
SultanAbdülaziz’in Ölümü
HüseyinAvni Paşa’nın Öldürülmesi
Eskader’inAnma Toplantısı
HüseyinAvni Paşa Hakkında Yazılanlar
ÜnIspata Dergisi ve Hüseyin Avni Paşa
AhmedMithad Efendi
HâfızMehmed Bey
BirDarbenin Anatomisi
İsmailHâmi Danişmend
BaşımızaGelenler mi? Mehmed Arif’in Başına Gelenler mi?
KadirMısıroğlu’nun Bir Eseri
Birİslâm Fedaisi
BirRoman Daha
KarçınzadeSüleyman Şükrü
Şarl(Charles) Mismer’in Hatıralarında Hüseyin Avni Paşa
HüseyinAvni Paşa’nın Şahsiyeti
HüseyinAvni Paşa’nın Siyasi Görüşü
Böcüzâde’ninIsparta Tarihi’inde Hüseyin Avni Paşa
RamazanTopraklı ve Paşa Hakkında Yeni Belgeler
Sonuç
Kaynakça
Ekler:O Devir ve Paşa Hakkında Şiirler
TAKDİM-1:
"Sadrazam ve Serasker Hüseyin Avni Paşa"
Halîm KIYAK - Gelendost Belediye Başkanı
Eski bir öğretmen, şimdi de hem bir yönetici hem debir siyasetçi olarak; hemşehrimiz H. Avni Paşa’ya ya-pılan yalan yanlışithamlar yüzünden bağrımızdan çıkmış olan bu kahraman insanımıza; çocuklarımızave caddele-rimize Hüseyin Avni adını vermenin ötesinde yeteri ka-dar sahipçıkamadık.
Bir hemşehrisi olarak Paşa hakkında bizlerin araş-tırmayapması gerekirken Elazığlı olan, hak ve hakikat aşığı Bilâl SÜRGEÇ Beyefendi’nin;Medreseden Seras-kerliğe Hüseyin Avni Paşaadlı kitabı; bizleri çok duygu-landırdı ve sevindirdi.
- Avni Paşa’nın o günkü durumlarını araştıraraktarihimizdeki bir yanlışı düzeltmek ve insanlarımıza tari-himizi doğrubilgilerle anlatmak için bu kitabı kaleme alan Bilâl SÜRGEÇ Beyefendi’yi tarihinderinliklerini gün yüzüne çıkarmak için yaptığı bu güzel çalışmasından dolayı hemkutluyorum; hem de bir Gelendostlu ve Avni Paşa’nın hemşehrisi olarak teşekkürediyorum.
Sayın Bilâl Hocam yazmış olduğu bukitabıyla Isparta ve Gelendostlu hemşerilerimi büyük zan altından kurtarmıştır.Hem bir öğretmen olarak; hem de Gelendost Belediye Başkanı olarak buçalışmasından dolayı Bilâl SÜRGEÇ Hocama teşekkür eder, başarılarının devamınıdilerim. Bu kitabın ülkemize; insanlarımıza yeni bir tarih araştırma çığırıaçacağını temenni eder, hayırlı olmasını dilerim. 16. 04. 2012
Halîm KIYAK
Gelendost Belediye Başkanı
BİYOGRAFİ:
Kriter yazarı Bilâl Sürgeç, 1961 yılında Elazığ’da doğdu. 1981 Elazığ İmam Hatip Lisesinden, 1985yılında; Fırat Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezundur. 1986 yılında Malatya Sümer Lisesi’nde öğretmen olarak göreve başladı. Daha sonra özel sektöre geçerek çeşitli özel eğitim kurumlarında yönetici olarak; Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa ve Ankara şehirlerinde çalıştı. Hâlen Ankara Bâlâ Faik Güngör Lisesi’nde tarih öğret-meni olarak görev yapan yazar Bilâl SÜRGEÇ, evli ve üç çocuk babasıdır. Bayrak Gazetesi ve Nida Dergisi’nde tarihle ilgili; uzun yıllar makaleleri yayınlandı. Adıyaman’da Bir On Yıl ve Bir Şehri Şekillendiren Adam adlarında yayınlanmış iki kitabı vardır.
BİLÂL SÜRGEÇ