DOLAR

34,2340$% 0.13

EURO

37,2907% 0.2

STERLİN

44,5168£% -0.48

GRAM ALTIN

2.944,21%0,61

ONS

2.675,05%0,48

BİST100

8.846,52%-0,16

a

Mehmet Şimşek'ten yeni vergilere yönelik açıklama: "Çelik Kubbe kuracağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, katıldığı bir canlı yayında yeni vergilere ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, 100 bin TL üzerindeki kredi kartı limitlerinden savunma sanayine destek için katkı payı alınmasına yönelik "Amaç çok açık ve net. Ülkemizin caydırıcılık gücünü artırma dışında hiçbir seçeneği yok. Şu an bölgemizde bir ateş var. Caydırıcılığı artırma dışında hiçbir seçeneğimiz yok. Savunma sanayiinde Türkiye çok önemli bir atılım içinde. Savunma projelerine kaynak gerekiyor." dedi.

ANKARA-BHA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son günlerde tartışmalara yol açan 100 bin TL üzerindeki kredi kartı limitlerinden savunma sanayine destek için katkı payı alınmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Ülkemizin caydırıcılık gücünü artırma dışında hiçbir seçeneği yok. Bölgemizde şu an bir ateş var ve caydırıcılığı artırmak dışında hiçbir seçeneğimiz yok. Savunma sanayiinde Türkiye büyük bir atılım içinde ve savunma projelerine kaynak gerekiyor.” dedi.

Şimşek’in açıklamaları şöyle devam etti:

“Katar ve Kuveyt ziyaretlerim oldu. Her iki ülkenin de Karma Ekonomi Komisyonu Eş Başkanıyım. Yakın zamanda Katar ile bir zirve yapılacak. Körfez bölgesi bizim için önemli fırsatlar sunuyor, özellikle turizmde büyük bir potansiyel var.

Ülkemiz sektörel çeşitliliği başarmış bir ülke. Yakın ülkelerden tedarik artık önemli bir konsept haline geldi. Ekonomimizde model olarak tamamlayıcılık ilkesini benimsiyoruz. İnanıyorum ki yatırımcıların kaygıları azaldıkça büyük bir potansiyel ortaya çıkacak. 250’ye yakın önde gelen firma yöneticisi ile bir araya geldik.”

SAVUNMA SANAYİİNE EK KAYNAK PAKETİ

Şimşek, “Hedefimiz çok açık ve net: Zor bir coğrafyadayız ve caydırıcılık gücümüzü artırmalıyız. Savunma sanayi fonuna önemli ölçüde kaynak ayırdık. Bu sene fonu 165 milyara çıkardık. Ekonomi Kurmayları ile birlikte çalışarak tamamen savunmaya kaynak sağlamak için bir paket hazırladık. Bu paket doğrudan Savunma Sanayi Fonuna yönlendirilecek. Bütçe açıklığını azaltmak için değil, tamamen savunma sanayine kaynak sağlamak için hazırlanmış bir paket.” dedi.

Şimşek, “Türkiye’ye dışarıdan gelecek saldırılara karşı çelik bir kubbe kuracağız. Bunun için gelişmiş ve pahalı teknolojiler gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

YURT DIŞINDA YATIRIMCI TOPLANTILARI

Şimşek, “Haftaya ABD’de önemli bankalarla bir araya geleceğiz. IMF toplantıları marjında yatırım bankaları toplantıları yapacağız. G20 toplantısı uzun bir toplantı olacak ve ABD Hazine Bakanı ile görüşeceğiz. Çok taraflı uluslararası bankalarla da görüşmelerimiz olacak.” dedi.

“CARİ AÇIK TÜRKİYE’NİN YUMUŞAK KARNI”

Şimşek, “Cari açık Türkiye’nin yumuşak karnı. Geçen yıl mayısta cari açık çok yüksekti. Şimdi neredeyse yüzde 1’in altına indi. Bölgesel çatışmalar olmasa cari açık dengede olurdu. Bizim cari açıkla ilgili projeksiyonlarımız yapısal dönüşümden geçiyor.” dedi.

Şimşek, “Çok önemli adımlar attık. 284 ürünü belirledik ve bu ürünlere kredi ile hem dünya genelinden hem de Türkiye’den yatırımları çekmek istiyoruz. 8 ana başlık altında 30 ürün, 2030’a kadar 30 milyar dolarlık destekle desteklenecek. Şu anda önceliğimiz yeşil dönüşüm. Yüksek teknolojili ürün üretimine destek sağlanacak. Bu adımlar cari açığı kalıcı olarak aşağı çekecek. Cari açıkta önemli bir eşikteyiz. Bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte cari fazlayı konuşuyor olacağız.” şeklinde konuştu.

“ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK”

Şimşek, “Temel mallarda yıllık enflasyon yüzde 28’e düştü. Enflasyon düşmeye devam edecek. Hizmet enflasyonu düşmeye başladı ama dünyada katılık var. Kira artışındaki yüzde 25’lik üst limiti kaldırdıktan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 120’ye yakın artış oldu. Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına güçlü bir tepki verecek. Enflasyon düşmeye başladıkça önümüzdeki dönemde katılığı kıracağız.” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MİT, El Kaide üyesi Ahmet Baykara'yı Afrika'da yakaladı

HIZLI YORUM YAP