34,6712$% 0.02
36,6599€% 0.06
44,0309£% 0.13
2.933,22%-0,11
2.631,81%-0,19
9.639,77%0,04
Meme kanseri, süt bezleri veya sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücrelerden gelişen ve çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz şekilde çoğalan ve başka organlara yayılma potansiyeli taşıyan hücrelerden gelişen bir tümöral oluşumdur.
Meme Kanseri Ne kadar Önemsenmesi Gereken Bir Hastalıktır?
Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser türüdür. Her 8 kadından biri yaşamının bir döneminde meme kanseri ile karşı karşıya kalacaktır. Erkeklerde ise görülme sıklığı %1’in altındadır. Meme kanserinde en önemli unsur, erken teşhis ve duyarlı hastadır. Erken teşhis için de kendi kendine muayene, düzenli mamografi ve doktor kontrolü önemlidir. 40 yaş sonrası mamografi yaptırmanız olası bir meme kanseri gelişmesi durumunda tedavi edilebilir aşamada hastalığınızın yakalanmasını sağlayacaktır.
Kanser, memede zaman içinde büyür. Erken safhada herhangi bir belirti vermezken daha sonra memede ele gelen sertlik, meme ucunda veya ciltte çekinti, kızarıklık, meme ucundan kanama gibi belirtiler verebilir. Sonra da aynı taraftaki koltuk altı lenf bezlerine ilerler ve bu bezlerin büyümesine sebep olur. Daha ileri evresinde beyin, karaciger, akciger gibi hayati organlara atlar ve ölüme neden olur.
Meme kanseri görülme oranı artmasına rağmen meme kanserinden ölümlerde azalma mevcuttur. Bu azalmada en önemli faktör erken tanı ve uygun tedavi olanaklarındaki ilerlemelerdir. Bu nedenle memede yaşanan sorunların, konusunda farklı alanlarda uzmanlaşmış deneyimli hekimlerce çözümlenmesi önem kazanmaktadır.
Aşağıdaki belirtilerden en az biri varsa vakit geçirmeden bir uzmana başvurmalısınız.
Tarama yöntemleri
Kendi kendine meme muayenesi
Kendi kendine meme muayenesi memenin tüm dokularının elle muayene edilmesi ve gözlenmesidir. Normal koşullarda tüm kadınlar her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
Meme muayenesi için memelerin hassas olmadığı, adetin başlangıcından sonraki 6-8. günler en uygun zamandır. Menopoz dönemindeki kadınlar her ayın sabit bir günü (her ayın 1. ya da 5. günü gibi) kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
Kendi kendine meme muayenesi yapan bir kadın kısa süre içerisinde kendi meme dokusunu tanıyacak ve memesinde gelişen bir anormalliği hemen farkedecektir. Meme muayenesinde saptanan her kitle kanser olmamakla birlikte saptandığında hekime başvurulması gerekir.
İlker Başbuğ: Bugün bize, yarın size dedim