“Meyve ve sebze tüketimi besin çeşitliliğini sağlamak adına çok önemli. Çünkü tek düze beslenmek, farklı besin gruplarının eksikliğine yol açabiliyor, bu da sağlık için doğru bir yöntem değil”şeklinde konuşan Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, farklı renklerdeki meyve ve sebzelerin vücuda farklı antioksidanların alınmasını sağladığını belirtti.
Daha çok çeşitte ve miktarda antioksidan almak için meyve ve sebzelerde renk çeşitliliğine önem vermek gerektiğini aktaran Özger, özellikle oruç tutanların renkli beslenmeye özen göstermesi gerektiğini söyledi. Tüketilmesi gereken meyve ve sebze renklerinden birinin demor olduğunu dile getiren Özger, mor renkli meyve ve sebzelerin vücuda zindelik verdiğini vurguladı.
Unutkanlık ve yaşlanmaya karşı etkili
Mor renkli besinlerin, yaşlanmayı da geciktirdiğini söyleyen Diyetisyen Özger, “Meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment, antosiyanindir. Antosiyanin, hücreleri hasar almaktan koruyan güçlü bir antioksidandır. Mor renkli meyve ve sebzeler; kalp hastalıkları, felç, kansere karşı korunmada, hafızayı güçlendirme ve yaşlanmayı geciktirmede etkilidir” dedi.
Ramazan’da mor sebzeleri tüketin
Ramazan ayında sofralara eklenebilecek mor sebzelerin patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı soğan, mor/kırmızı turp olduğunu söyleyen Özger, bu mevsimde tercih edilebilecek mor meyveleri de şöyle sıraladı: “Böğürtlen, siyah ahududu, yabanmersini, mor erik, kuru erik, mor&kırmızı&siyah üzüm, vişne, kiraz, kuş üzümü, siyah dut, kuru üzüm.”