PALANDÖKEN, “TAKSİT SAYISININ ARTMASI PİYASALARI OLUMLU ETKİLER
-“BANKALAR BORÇ YAPILANDIRMASI İLE RİSKİ PAYLAŞACAK”
-“BANKALAR KREDİ KARTI BORÇ YAPILANDIRMASINA YILLIK YÜZDE 33 FAİZ UYGULARSA BORÇ ÖDENMEZ”
-“DEVLETİN BORÇ YAPILANDIRMASINDA UYGULADIĞI YILLIK YÜZDE 4,5 FAİZ ORANI KULLANILMALI”
-“2 MİLYON 067 BİN VATANDAŞIN KREDİ KARTINA 7 MİLYAR TL BORCU VAR”
-“TÜKETİCİ KREDİLERİNE İSE 1 MİLYON 756 BİN VATANDAŞIMIZIN 10 MİLYARLİRAYI AŞKIN BORCU VAR”
ANKARA- Kredi kartlarının ve tüketici kredileri taksit sayılarının artırılmasının ekonomiyi olumlu etkileyeceğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kredi kartı ile alışverişin taksit sayısı 9 aydan 12’aya, bireysel kredi taksit sayısının ise 36 aydan 48’ayaçıkarılması piyasaları olumlu etkiler. Ayrıca bankaların kredi kartlarının ve bireysel kredilerin mevcut borç bakiyelerini vatandaşın istemesi halinde riski paylaşarak 72 aya kadar vadelendirmeside piyasada rahatlama sağlayacaktır. Ama uygulanacak faiz astronomik olmamalı, devletin borç yapılandırmasında uyguladığı yıllık yüzde 4,5 faiz oranı baz alınmalıdır” dedi.
“DÜŞÜK FAİZ İLE YAPILANDIRMA YAPMALI”
Kredi kartı borçlarına uygulanan gecikme faizinin aylık 2,52yıllık bileşik yüzde 33,05 olduğunu ve 3 yılda borcun yüzde 100’ekatlandığını belirten Palandöken, “Temmuz 2016 tarihi itibari ile 2 milyon 067 bin vatandaşın kredi kartlarına 7 milyar lira civarında takibe düşmüş. Tüketici kredilerine ise 1 milyon 756 bin kişinin 10 milyarlirayı aşkın borcu takipte. Birikmiş toplumsal büyük bir sıkıntının azaltılması için bir defaya mahsus 72 ay vadeye kadar borç yapılandırması yapılacak olması bankalara da, vatandaşa da, piyasalara da olumlu etki yapacaktır.Bankalar alacaklarını tahsil etmek istiyorsa düşük faiz ile yapılandırma yapmalıdır. Borçların ödenebilmesine uygun zemin hazırlamak için devletin borç yapılandırmasında uyguladığı yıllık yüzde 4,5 faiz oranını geçmemelidir. Yoksa 72 ay borç ödemek vatandaşa yük olacaktır” diyekonuştu.
“BANKA BORÇLARINI YAPILANDIRMAK KAMUYA OLAN BORÇ ÖDEMESİNİ DE KOLAYLAŞTIRACAK”
Kredi kartları ve bireysel kredi borçları aynı zamanda vergi ve prim borçlarını ödemeye de engel olduğunu vurgulayan Palandöken, “Bankalar vergi ve prim borcu olan esnafa kredi vermiyor. Esnaf hem banka borçlarını hem de kamuya olan borçlarını ödemek için sıkıntı yaşıyor. Kredi kartlarını ve bireysel kredi borçlarının yapılandırılması aynı zamanda esnafın vergi ve prim borçlarını ödemesine de kolaylık sağlayacaktır” şeklinde konuştu.