DOLAR

34,3603$% 0.22

EURO

37,0065% -1.28

STERLİN

44,3652£% -0.92

GRAM ALTIN

3.023,94%0,03

ONS

2.742,58%0,00

BİST100

8.618,57%-0,52

Profesör Ümit Özlale: Artık açıklamaların bir anlamı yok

Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale ekonomide yaşanan gelişmeleri sozcu.com.tr’ye değerlendirdi. Gelinen noktada Merkez Bankası’nın etkisizliğinden bahseden Prof. Özlale, “Bundan sonra ne olur diye soracak olursanız, TCMB’nin ya da siyasilerin açıklaması hiçbir işe yaramaz.” dedi.

TL, dolar karşısında her geçen gün daha da eriyor. Dolar 4.92’yi, euro da 5.76’yı aşarak tarihi rekorlarını yeniledi. Çeyrek altın 330 TL’yi aştı, Borsa İstanbul da ekside. Türkiye bu sabah güne böyle başladı. Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale yaşanan bu gelişmeleri sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

“TCMB SİYASİ BASKILAR KARŞISINDA BASİRETSİZ”

Türk Lirası’nın diğer gelişen ülke para birimlerinden daha da olumsuz ayrışmasının temel nedeninin TCMB’nin siyasi baskılar karşısındaki basiretsizliği olduğunu söyleyen Prof. Özlale, “Gazetenize daha önce verdiğim röportajda TCMB’nin faiz politikası ve fiyat istikrarı hedefinde yalnız bırakıldığını söylemiştim. Yanılmışım. TCMB’nin “siyasete biat” konusunda bu kadar hevesli ve “merkez bankası bağımsızlığı” kavramını anlamaktan bu kadar uzak olduğunu gözden kaçırmışım.” dedi.

“AÇIKLAMALAR BİR İŞE YARAMAZ”

Bundan sonra ne olacağı konusunda, “TCMB’nin ya da siyasilerin açıklaması hiçbir işe yaramaz.” diyen Prof. Özlale, “Geçtiğimiz haftalarda TCMB faiz arttıracağının sinyalini vererek piyasalarda bir gevşeme sağlayabilmişti. Fakat daha sonra bunun arkasını getirmeyerek itibarını da yerle bir etmiş oldu. TCMB’nin normalleşmeyi sağlamak için yapması gereken faiz artışı her geçen gün daha da artıyor. Ve galiba bir süre sonra korkarım ki faiz artışının da işe yaramayabileceği bir noktaya gelmiş olacağız.” açıklamasında bulundu.

“TEK FARK TCMB’NİN ZAMAN İÇİNDE ‘ZİHNİYETİNİN’ DEĞİŞMESİ”

TCMB’nin geçmişteki başarılı uygulamalarıyla da ters düştüğünü belirten Prof. Özlale, “7 Haziran 2006’da acilen toplanan Para Politikası Kurulu faizleri arttırıp enflasyonla mücadele mesajı verdiğinde iş dünyası ve ekonominin geneli için çok daha kritik olan uzun vadeli faizlerde önemli bir düşme görmüştük. Yine aynısının olmaması için bir neden yok. Tek fark TCMB’nin zaman içinde ”zihniyetinin” değişmesi.” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN BUNLARIN MALİYETİNİ TOPLUMCA ÇEKERİZ”

“Peki bunun maliyeti ne olur? Döviz borcu olan bankacılık dışı kesimdeki sıkıntılar iyice gün yüzüne çıkar.” diyen Prof. Özlale, “Enflasyonda %10’un altını görür müyüz derken %15’e doğru yol alan bir enflasyonla karşılaşırız. Bütün bunların maliyetini de toplumca çekeriz. Fazla bir şey olmaz yani!” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı adayı Karamollaoğlu canlı yayında

HIZLI YORUM YAP